Lihaton lokakuu ja herkullinen salaattiresepti

Lihaton lokakuu ja herkullinen salaattiresepti

Ruoantuotanto ja etenkin lihantuotanto kuormittavat ympäristöä. Jos aihe kiinnostaa, käy lukemassa postauksemme muun muassa lihantuotannon vaikutuksista ilmastoon ja vesijalanjäljestä. Jotta maatalouden ympäristökuormaa voidaan pienentää, on eläinperäisten tuotteiden kulutusta vähennettävä.

Tänä vuonna haluamme lihattoman lokakuun aikana keskittyä siihen, miten totuttuja tapoja tehdä liharuokaa voidaan muuttaa. Julkaisemme lihattoman lokakuun avuksi nettisivuillemme reseptejä, joissa perinteisesti käytettäisiin lihaa. Meidän versioissamme lihan tilalla on jotain kasviperäistä proteiininlähdettä. Haastamme seuraajamme mukaan ruokavalion muutosprosessiin: vähemmän lihaa ja enemmän kasviksia. Jätä siis liha lokakuun ajan lautaseltasi ja korvaa se kasviperäisellä vaihtoehdolla (joita kaupat ovat nykyään pullollaan!). Toivottavasti kuukauden jälkeen tämä uusi tapa jäisi elämään ja lihansyöntisi vähenisi. 

Tänään vuorossa on caesarsalaatti, jossa kana on korvattu soijasuikaleilla ja kastikkeen anjovis kapriksilla. Salaatin päälle tulevat krutongit ovat muuten hyvä tapa vähentää ruokahävikkiä, jos leipälaatikosta löytyy kuivahtanutta leipää.

Hyvää lokakuun alkua ja tervetuloa tutustumaan lihattomiin resepteihimme! 

Ainekset

Kastike

 • 2 dl cashewpähkinöitä
 • n. 2 rkl sitruunamehua
 • n. 0,5 rkl valkoviinietikkaa
 • n. 3 tl kapriksia
 • n. 1 rkl Dijon-sinappia
 • 1 valkosipulin kynsi silputtuna
 • vettä

Krutongit

 • vaaleaa leipää
 • öljyä
 • suolaa
 • valkosipulia silputtuna

Muut

 • Romainesalaattia
 • soijasuikaleet, esim. Hälsans Kök fileesuikaleet

Ohjeet

Aloita kastikkeen tekeminen liuottamalla cashewpähkinöitä ainakin 4 tuntia (tai yön yli) vedessä. Liotuksen jälkeen huuhtele pähkinät ja laita ne sauvasekoittimin kuppiin (tai muuhun kapeaan ja korkea astiaan). Lisää loput kastikkeen aineet ja hiukan vettä ja sekoita aineet yhteen sauvasekoittimella. Tarkista maku ja lisää vettä sen verran, että kastikkeessa on haluamasi koostumus.

Leikkaa leivästä kuutioita. Laita pannulle öljyä ja leipäpalat ja paista niitä, kunnes ne ovat saaneet väriä ja rapean pinnan. Lisää suolaa ja valkosipulia halutessasi.

Paista soijasuikaleet öljyssä pannulla. 

Kasaa salaatti lautaselle ja nauti!