Kasvisruokareseptejä retkeilijöille

Julkaisimme WWF Nuorten partiotiimin kanssa reseptivihon “Kasvisruokareseptejä retkeilijöille” tänä kesänä. Tarkoituksenamme on tuoda esille erilaisia helppoja ja herkullisia kasvisruokareseptejä, joita on kuitenkin helppo kuljettaa ja tehdä myös retkiolosuhteissa.


Reseptivihossa on huomioitu erilaiset retkiolosuhteet ja lisäksi se tarjoaa muunnostaulukot suuremmillekin ryhmille. Vihosta löytyy valmiina reseptit, neljälle, kymmenelle ja kahdellekymmenelle hengelle. Näitä jakamalla ja kertomalla on helppo laskea ainesosia muunkin kokoisille ryhmille. Vihko sisältää myös tietoiskuja ja vinkkejä reseptien muokkaamiseen oman maun mukaan.


Pääsimme elokuussa jakamaan vihkoja Lounais-Suomen Partiopiirin HuHu21-leirillä 15-18-vuotiaille partiolaisille. Keskustelimme nuorten kanssa leirillä kasvisruoasta ja heidän ruokavaliostaan. Useat nuorista olivat hyvinkin tietoisia kasvissyönnin positiivisista vaikutuksista. Moni olikin jo lisännyt enemmän kasviproteiinia sekä kasviksia ruokavalioonsa.


Keskustelun aikana kävi ilmi, että monet nuorista kokivat, että heille tarjottu kasvisruoka on harvoin hyvänmakuista. Monelle esimerkiksi oppilaitosten tarjoamat kasvisruokavaihtoehdot tuntuivat epämieluisilta. Useampi totesi, että jos kasvisruoka maistuisi paremmalta ja se olisi maustettu oikein he söisivät kasvisruokaa useammin. Kasvisruoalle olisi siis kysyntää, kunhan se olisi valmistettu hyvin.Tässä tilanteessa reseptivihkomme voisi edistää nuorten kasvispainotteisen ruoan syöntiä. Olemme huomioineet reseptivihossa varsinkin monipuoliset raaka-aineet, kasvisruokien maustamisen ja valinneet hyväksi todettuja sekä testattuja reseptejä.


HuHu-leirin lisäksi olemme jakaneet vihkoja myös muissa tapahtumissa, esimerkiksi K-Kalapolut talkoissa Turussa. Vihkomme löytyy PDF-muodossa nettivuiltamme sekä jaamme jäljellä olevia vihkoja vielä tulevissakin tapahtumissa.