Lihaton lokakuu / Lihantuotannon ilmastovaikutuksia

Lihaton lokakuu / Lihantuotannon ilmastovaikutuksia

On taas pienen Lihaton lokakuu -tietoiskun aika!

Nature-lehti julkaisi viime viikolla tutkimuksen, jossa tarkastellaan nykyisen ruokajärjestelmämme kestävyyttä. Tutkijoiden mukaan nykyinen ruoantuotantojärjestelmämme on suurena tekijänä monessa ympäristönmuutoksessa. Tällaisia muutoksia ovat muun muassa ilmastonmuutos, maankäytön muutokset sekä makeanveden runsas käyttö. Jos ruoantuotantoon ei tehdä minkäänlaisia muutoksia, voi sen vaikutukset ympäristöön kasvaa jopa 50-90% vuoteen 2050 mennessä.

Ilmastonmuutoksesta puhuttaessa katse kohdistuu usein kasvihuonekaasupäästöihin. Maanviljely tuottaa kokonaisuudessaan noin 26% maapallon kasvihuonekaasupäästöistä. Tuosta määrästä 72-78%  syntyy eläinperäisten tuotteiden tuotannosta.

Eläinperäisten tuotteiden suuri hiilijalanjälki johtuu esimerkiksi siitä, että eläimet tarvitsevat kasvaakseen paljon ruokaa. Kasvamiseen tarvittava energiamäärä on suurempi kuin se, joka valmiista eläinperäisestä tuotteesta saadaan. Päästöjä syntyy myös muun muassa märehtijöiden ruoansulatuksesta.

Klikkaamalla tästä pääset Hesarin juttuun, jossa tutkimukseen ja sen aihepiiriin perehdytään tarkemmin.

Ole mukana muutoksessa kohti kestävämpää ruokajärjestelmää suosimalla kasvisruokavaihtoehtoja! Jatkamme reseptien ja vinkkien postaamista lokakuun loppuun saakka (ja varmasti vielä sen jälkeenkin 😉).

Iloista lokakuun jatkoa!