Lihaton lokakuu / Lihantuotanto ja vedenkulutus

Lihaton lokakuu / Lihantuotanto ja vedenkulutus

Lihaton lokakuu lähestyy loppuaan! Tässä vielä yksi tietoisku lihatuotannon ympäristövaikutuksista. 

Kolmasosa maatalouden vesijalanjäljestä syntyy lihantuotannosta. Kokonaisuudessaan maatalous kattaa noin 70-90% globaalista vesijalanjäljestä. Tämä luku sisältää niin sinisen, vihreän ja harmaan vesijalanjäljen*. 

Lihatuotteiden välillä on eroja, vaikka kasviperäisiin tuotteisiin verrattuna kaikki luvut ovat suuria. Esimerkiksi kiloon kananlihaa kuluu noin 4300 litraa vettä, kun taas kiloon sianlihaa kuluu noin 6000 litraa vettä ja kiloon naudanlihaa noin 15400 litraa vettä. Vastaavasti esimerkiksi kiloon nyhtökauraa kuluu 1370 litraa vettä. Valitsemalla kasvisruokavaihtoehdon oma vesijalanjälkesi voi laskea siis huomattavasti!

No, miten tämä vaikuttaa mihinkään, Suomessahan on vaikka kuinka paljon makeaa vettä. Suuri vesijalanjälki ei välttämättä ole ongelma alueilla, jossa vettä on paljon käytettävänä. Jos tuote kuitenkin tulee alueelta, jossa makeaa vettä ei käytetä kestävällä tavalla tai sitä on vähän, on asiaan kiinnitettävä huomiota. Ja yllättävää kyllä, Suomen kokonaisvesijalanjäljestä 47% jää ulkomaille. Tästä osuudesta 74% kuluu maatalouden toimiin. Maatalouden saralla lihan kulutus ja tuotanto on yksittäisenä tekijänä suurin makean veden kuluttaja. 

Vähentämällä lihan syöntiä voit siis vaikuttaa vedenkäyttöön myös muualla maailmassa. Vaikka lihaton lokakuu loppuu pian, kannustamme lihansyönnin jatkuvaan vähentämiseen ympäristön ja yhteisen tulevaisuutemme puolesta. 

*Siniseen veteen kuuluu pinta- ja pohjavesi, jota toimintaan tarvitaan. Vihreällä vedellä tarkoitetaan sadantaa. Harmaa vesi tarkoittaa sitä makean veden määrää, joka tarvitaan laimentamaan toiminnasta saastuneen veden haitalliset ympäristövaikutukset. Lisää aiheesta esim. täältä: https://wwf.fi/mediabank/2306.pdf .

Lähteet: 

Mekonnen & Hoekstra. 2012. A Global Assessment of the Water Footprint of Farm Animal Products 

https://link.springer.com/article/10.1007/s10021-011-9517-8 

Jalava ym. 2014. Diet change—a solution to reduce water use? 

http://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/9/7/074016/meta 

Jalava & Kummu. 2018. Nyhtökauran vesijalanjälki. 

https://wdrg.aalto.fi/wp-content/uploads/2018/02/nyhtokauran_vesijalanjalki_2018.pdf