Black Friday? Älä osta mitään!

Black Friday? Älä osta mitään!

Mitä jos viettäisit tänään Black Fridayn sijaan Älä osta mitään -päivää? WWF Nuoret suosittelevat seuraajiaan katsomaan perjantain kunniaksi The True Cost -nimisen dokumenttielokuvan, joka valottaa katsojilleen kulutuksen sekä pikamuodin pimeää puolta, josta vaateteollisuus haluaa vaieta.

Ylen 21.11.2018 julkaisemassa jutussa ”Black Friday venyy jo koko viikoksi” haastateltu Luontoliiton ympäristökasvatuspäällikkö Malva Green pohtii, kuinka ”ihmiset ovat huolissaan ympäristöstä, mutta se ei välttämättä jalkaudu toimintaan. Onhan tällaista itse kullakin välillä. Esimerkiksi tieto elämäntapojen vaikutuksesta terveyteen ei johda aina terveelliseen elämäntapaan. Sosiaaliset paineetkin vaikuttavat.” Green toteaa Ylen haastattelussa Black Fridayn olevan ristiriidassa sen tiedon kanssa, ”mitä meillä on kulutuksesta ja ilmastonmuutoksesta”.

Ennen uusien ostosten tekoa jokaisen tulisi pohtia, tarvitseeko kyseistä tavaraa oikeasti? Ylikulutus on globaalilla tasolla vakava ongelma ja esimerkiksi vaateteollisuus on yksi maailman saastuttavimmista teollisuuden aloista. Siispä Älä osta mitään -päivästä hyötyy kukkaron lisäksi myös luonto!