Lihaton lokakuu ja perinteinen makaronilaatikko

Lihaton lokakuu ja perinteinen makaronilaatikko

Lihattoman lokakuun reseptit jatkuvat soijarouhemakaronilaatikolla. Tämä suussa sulava ruoka on arjen pelastaja. Eikä ole varmaan yllätys, että makaronilaatikko on Suomen suosituimpia kotiruokia. Kuitenkin se oli Suomessa vielä 1950-luvulle asti enimmäkseen juhlaruoka. Myöskään alun perin makaronilaatikkoon ei lisätty lihaa vaan sitä käytettiin usein perunoiden sijasta aterioiden hiilihydraattipitoisena osana. Tässä reseptissä proteiinin lähteenä käytetään soijarouhetta ja aineksista monta voi löytyä jo ruokakaapista. Tämä arjen herkku ei jätä nälkäiseksi, ja kun kerralla tekee ison annoksen siitä riittää monelle ruokailulle.

Tutustu myös muihin lihattoman lokakuun resepteihimme ja tietoiskuihin!

Ainekset

  • 3 dl Tummaa soijarouhetta
  • 6 dl vettä
  • 400 – 500 g makaroneja
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulin kynsiä
  • 2 dl maustamatonta ja makeuttamatonta soijajugurttia
  • 2 dl soijakermaa
  • 4 tl basilikaa
  • 4 tl oreganoa
  • 2 tl pippuria
  • 1 tl suolaa
  • 5 tl perunamaustetta (suolaamaton versio)
  • 150 – 200 g vegaanista juustoraastetta
  • Öljyä paistamiseen

Ohjeet

Laita vesi kiehumaan ja jatka ohjeiden seuraamista, kunnes vesi kiehuu. Keitä makaroneja noin 8 minuuttia suolatussa vedessä (2 litraa vettä + 1 tl suolaa). Valuta makaronit lävikössä.

Sekoita soijarouheeseen 6 dl vettä kulhossa. Lisää oregano, basilika, 1 tl pippuria ja suolaa. Anna liota ja maustua noin 10 minuuttia. Sekoittele välillä.

Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulin kynnet. Kuullota sipuleita öljyssä pannulla. Lisää soijarouheseos. Paista seosta, kunnes vesi on haihtunut soijarouheesta.

Sekoita (soijarouheseoksen) kulhossa soijakerma ja – jugurtti. Lisää perunamauste ja 1 tl pippuria.

Sekoita vuoassa makaronit, sipuli-soijarouhe- sekä kermaseos yhteen.

Paista makaronilaatikkoa 20 min 175 asteessa. Lisää vegaaninen juustoraaste pinnalle ja paista vielä toiset 20 minuuttia. Juuston laittoaika riippuu, kuinka nopeasti kyseinen juusto sulaa. Tavoitteena on ihanan rapea juustokuorrutus.

Tarjoile salaatin ja ketsupin kera. Helppo salaatti koostuu jääsalaatista, kurkusta, tomaatista ja vegaanisesta fetasta. Salaattikastikkeena toimii sekoitus oliiviöljyä, balsamicoa ja omenaviinietikkaa sekä maun mukaan suolaa ja pippuria.