Tiedä mitä syöt – Nyhtökaura

Tiedä mitä syöt – Nyhtökaura

Ellei toisin ole mainittu, tekstissä on käytetty lähteenä Gold&Green Foods -verkkosivua, josta löytyy kattavasti tietoa Nyhtökauraan liittyen.

Menestyksekäs Nyhtökaura on proteiinipitoinen, terveellinen ja herkullinen raaka-aine, joka sopii monipuolisesti erilaisiin ruokiin. Nyhtökaura on suomalainen keksintö, jonka kaura kasvatetaan Suomessa ja Ruotsissa. Tue suomalaista tuotantoa ja hyödynnä tätä vastuullista kasviproteiinia ruuanlaitossasi. Lue lisää alta!

Suomalainen innovaatio, Nyhtökaura on saavuttanut huikean suosion. Kaurasta ja herne- sekä härkäpapuproteiinista valmistettu tuote ei sisällä lisäaineita ja se valmistetaan Suomessa tarkoin valituista raaka-aineista. Käytetty kaura kasvaa Suomessa ja Ruotsissa, kun taas pavut ovat pohjoismaisia, tosin satokausivaihtelua saattaa esiintyä. Käytetty herne on vastuullisesti Keski-Euroopassa tuotettua.  

Nyhtökauran makuvaihtoehdot

Nyhtökauraa on saatavilla kolmessa maussa: maustamaton eli Nude, Tomaatti ja Mexico. Etenkin Nyhtökaura Nude sopii monenlaisiin ruokiin. Nyhtökaura Tomaatti, jossa maistuu tomaatin lisäksi savupaprika ja persilja sopii erinomaisesti pastoihin, kastikkeisiin ja tacoihin. Nyhtökaura Mexico sisältää maustetahnan, joka tekee siihen herkullisen rapean maustepinnan. Nyhtökauratuotteet on tarkoitus paistaa tai paahtaa uunissa ennen käyttöä.

Nyhtökauran lisäksi yritys on lanseerannut uudet Delikauratuotteet, jotka ovat käyttövalmiita sellaisenaan, ilman paistamista. Ne sopivat esimerkiksi pizzaan, toasteihin, salaattiin tai tacoihin. Delikauratuotteista on saatavilla kolme makua: sieni-tryffeli, chili-inkivääri ja savu-BBQ.

Terveellisyys

Nyhtökaurassa on vain vähän tyydyttyneitä rasvahappoja ja se sisältää kuitua, rautaa ja kaliumia. Proteiinipitoisuus Nyhtökaurassa on korkeampi kuin vertailun nyhtöpossussa ja jauhelihassa, vaikkakin proteiininsaannista ei kannata olla huolissaan. Helsingin Sanomien mukaan viidesosa työikäisistä suomalaisista saa proteiinia yli suositusten ja liian vähän proteiinia saavien osuus on 0 %. 

Nyhtökaura sisältää myös kaikki aminohapot, joita elimistö tarvitsee. Se sopiikin osaksi niin vegaanin kuin sekasyöjänkin ruokavaliota, sillä se on terveellinen ja herkullinen vaihtoehto lihalle.

Nyhtökaurassa, kuten myös Härkiksessä ja soijaproteiinivalmisteissa, on jonkin verran fodmap-hiilihydraatteja. Mikä tahansa edellä mainituista voi kuitenkin sopia fodmap-ruokavalioon. Koska hiilihydraatit ja niiden yhdistelmät vaikuttavat yksilöllisesti jokaiseen, on vaikea ennustaa, mikä kasviproteiinituote sopii kenellekin. (Helsingin Sanomat.)  

Vastuullisuus

Nyhtökaura Nuden hiilijalanjälki on vain 2,4 kg CO2e/kg ja laskelma sisältää koko tuotantoketjun maataloustuotannosta ensimmäiselle asiakkaalle. Elintarviketeollisuudella ei ole standardoitua laskentamenetelmää, jolla eri tuotteiden ilmastovaikutuksia voisi vertailla. Yleisesti kasviproteiinien ilmastovaikutus on kuitenkin huomattavasti pienempi kuin eläinproteiinien. Esimerkiksi ilmasto-opas.fi -sivuston mukaan naudanlihan keskimääräinen hiilijalanjälki on 14,0–42,0 kg CO2e/kg eli merkittävästi enemmän Nyhtökauraan verrattuna. (Lähde: Gold&Green Foods

Aalto-yliopiston Vesi- ja kehitysryhmän tutkimuksen mukaan Nyhtökauran vesijalanjälki on merkittävästi alempi verrattuna moneen perinteiseen proteiinipitoiseen ruoka-aineeseen. Tofuun verrattuna Nyhtökauran vesijalanjälki on hieman korkeampi. Se on esimerkiksi vain noin puolet kanan tai kikherneen vesijalanjäljestä. Nyhtökauran vesijalanjälki myöskin muodostuu alueilla, joilla ei ole pulaa vedestä. Nyhtökauran vesijalanjäljeksi saatiin tutkimuksessa 1370 litraa / kg, kun esimerkiksi naudanlihan vesijalanjälki on 14 964 litraa / kg ja porsaanlihan 5366 litraa / kg. (Lähde: Aalto-yliopisto.)

Tiesitkö?

Nyhtökaura tekee parhaillaan maailmanvalloitusta: sitä myydään Suomen lisäksi jo suurkeittiötuotteena Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Hollannissa, Belgiassa, Espanjassa, Iso-Britanniassa ja Irlannissa. Vuonna 2020 Nyhtökaura pääsi myös amerikkalaisen ruokajakelijan valikoimiin. (Lähde: Yrittäjät)

Ravintoarvot vertailussa

Nyhtökauran rinnalle vertailuun valittiin kaksi suosittua, perinteistä liharaaka-ainetta, joita on saatavilla laajasti monista eri päivittäistavarakaupoista. 

 

Ravintoarvot / 100 g

 

Nyhtökaura Nude

Kivikylän nyhtöpossu

Atria Parempi Nauta Jauheliha

energia

203 kcal

158 kcal

168,0 kcal

rasva

5,4 g

9,1 g

10,0 g

josta tyydyttynyttä

0,7 g

3,2 g

5,2 g

hiilihydraatit

5,6 g

1,5 g

0 g

josta sokereita

0,7 g

0,5 g

0 g

ravintokuitu

5,9 g

0 g

0 g

proteiini

30 g

18,6 g

20,0 g

suola

0,91 g

1,9 g

0,12 g

kilohinta*

15,63 € / kg

14,20 € / kg

9,38 € / kg

 

*Tuotteiden kilohinnat on katsottu Foodien sivulta Prisma Kaari Kannelmäki -myymälän hinnan mukaan. Hinnat ja saatavuus saattaa vaihdella eri kaupoissa.  

Lähteet: Kivikylän nyhtöpossu (ravintosisältö) / Atria Parempi Nauta Jauheliha (ravintosisältö) / Nyhtökaura Nude (ravintosisältö)

taco

Tutustu herkulliseen Nyhtökaurareseptiin