Hauskaa Halloweenia!

Hauskaa Halloweenia, tai suomalaisittain kekriä! Nykyisin loka-marraskuun taitteeseen asettuva juhlapäivä tunnetaan Suomessa myös pyhäinpäivänä, eli kristillisenä pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivänä.

Sadonkorjuukauden loppuun sijoittuva juhlapyhä on ollut tärkeä osa monia kulttuureja. Nyky-Suomen alueella tämä juhla tunnettiin pitkään kekrinä. Kekrin juuret ulottuvat tiettävästi ainakin nuoremmalle kivikaudelle asti. Juhlan aikoihin lopeteltiin viljelystöitä ja otettiin karja sisään talveksi. Hyvän sadonkorjuukauden jälkeen kekrijuhliin kuuluivat runsaat pidot. Näihin menoihin liittyi usein erilaisia riittejä ja rituaaleja, joiden tarkoituksena oli turvata hyvä sato myös seuraavalle vuodelle. Juhlaruokia saatettiin viedä haltioita varten tarjolle piharakennuksiin tai lähialueen pyhille paikoille ja sauna lämmittää valmiiksi vainajien henkiä varten.

Syksyn sadonkorjuujuhla tunnetaan länsimaissa monilla eri nimillä. Kutsuitpa juhlaa sitä sitten kekriksi, halloweeniksi tai samhainiksi, tärkeää on hyvä ruoka ja iloinen tunnelma. Kauden vihannekset ovat sadonkorjuujuhlan keskiössä. Satokausikalenterin mukaan sesongissa ovatt tällä hetkellä muun muassa sienet, juurekkaat ja kurpitsat. Kurkkaa satokausikalenteria tarkemmin: https://satokausi.fi/satokausikalenteri

Kekriin sopii myös ehdottoman hyvin meidän resepteistä esimerkiksi kurpitsa-kookoskeitto ja sienirisotto! Hauskaa kokkailua!

Voit lukea lisää kekristä lisää esimerkiksi talonpoikaiskulttuurisäätiön Kekri.fi-sivuilta. Sieltä löytyy muuten myös paljon hyviä kekriteemaisia reseptejä: https://www.kekri.fi/kekriruokia