Vuoden 2020 maailman ylikulutuspäivä

Vuoden 2020 maailman ylikulutuspäivä

Tänään, elokuun 22. päivänä, vietämme maailman ylikulutuspäivää. Tämä tarkoittaa sitä, että ylitämme luonnon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja sekä planeettamme kyvyn sitoa fossiilisista polttoaineista, kuten öljystä syntyviä kasvihuonekaasupäästöjä tältä vuodelta. Elämme siis yli maapallon resurssien. Jos elokuu tuntuu aikaiselta ajankohdalta tällaiselle päivälle, on katsottava peiliin: Suomen ylikulutuspäivä oli tänä vuonna jo huhtikuun alussa. Voit lukea siitä lisää täältä.

Elämme siis yli maapallon resurssien.

Mitä ylikulutuspäivän siirtämiseksi voidaan tehdä? On selvää, että kyseessä on aihe, joka vaatii poliittista tahdonvoimaa. Valtioiden, poliittisten liittojen, kaupunkien ja yhteisöjen on tehtävä pitkäjänteistä ympäristöä ja siten myös tulevia sukupolvia suojelevaa politiikkaa. Vastuuta kestävistä valinnoista ei voi vierittää ainoastaan yksilöille. Hyvää pohdintaa aiheeseen liittyen löytyy muun muassa WWF Suomen julkaisemassa jutussa.

Yksilön roolia on kuitenkin turha täysin unohtaa. Mitä sinä ja minä voimme tehdä? Ylemmän tason päätöksiin voimme vaikuttaa esimerkiksi äänestämällä (seuraavat kuntavaalit ovat taas ensi vuonna!). WWF Suomen sivuilta löytyy myös vinkkilista, joka kertoo, millä muilla tavoin jokainen voi toimillaan edesauttaa ylikulutuspäivän siirtämistä myöhempään ajankohtaan. Niistä ensimmäinen on kasvipainotteisen ruoan valitseminen. Nettisivuiltamme löydät huikean määrän reseptejä, jotka auttavat tämän vinkin toteutuksessa! Jos taas etsit lyhyitä tietoiskuja, kirjoita hakukenttään lihaton lokakuu ja lue lihantuotannon vaikutuksista ilmastoon ja vedenkulutukseen. 

Kun onnellisuuden löytää aineettomista asioista, ovat sen varannot loputtomat. 

Omien ympäristön kannalta kestävämpien valintojen lisäksi olemme aikaisempina vuosina puhuneet ylikulutuspäivän yhteydessä onnellisuudesta. Viestimme on liittynyt juurikin aineettomaan onnellisuuteen ja se tuntuu yhä ajankohtaiselta. Consume happiness – kuluta onnellisuutta, on pysäyttävä sanapari. Kun onnellisuuden löytää aineettomista asioista, ovat sen varannot loputtomat.