Mikä tekee sinut onnelliseksi?

Mikä tekee sinut onnelliseksi?

Vuonna 2020 Suomessa vietettiin ylikulutuspäivää 5. huhtikuuta. Kiinassa samainen päivä koittaa 13. kesäkuuta ja Kuubassa vasta 1. joulukuuta. Ylikulutuspäivällä tarkoitetaan päivää, jolloin ihmisen ekologinen jalanjälki ylittää maapallon biokapasiteetin eli kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisten polttoaineiden käytön aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä. 

Koko maailman yhteinen keskiarvollinen ylikulutuspäivä on elokuun alussa. Suomessa kulutamme siis huomattavasti keskimääräistä enemmän. Se, että käytämme luonnonvaroja yli maapallon kantokyvyn ei ole valtiokohtainen asia, vaan luonnonvarojen hupeneminen koskettaa jokaista valtiota ja ihmistä maapallolla, vaikka vaikutukset ovatkin erilaisia. 

Valtiokohtainen ylikulutuspäivien vertailu muistuttaa meitä siitä, että kehittyneissä maissa kulutus on keskimäärin huomattavasti suurempaa kuin kehittyvissä. Huomattavaa on esimerkiksi, että Suomen ylikulutuspäivä on yli kaksi kuukautta aiemmin kuin Kiinan. Vaikka olemmekin pieni valtio, kulutus henkilöä kohden on meillä suurta. Esimerkiksi keskiverto suomalaisen ekologinen jalanjälki on 6,1 hehtaaria ja kiinalaisen 3,7 hehtaaria. Lue lisää ekologisesta jalanjäljestä täältä.

Nykyisen kaltainen ylikulutus ei voi jatkua ja niin valtioiden kuin pienempienkin toimijoiden on löydettävä yhteinen sävel ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Maapallomme on keskellä suuria haasteita, joista emme kuitenkaan selviä vertailemalla, syyttelemällä tai laittamalla valtioita paremmuusjärjestykseen. Tällä hetkellä koronavirus on kaikkien mielissä, mutta tulee aika jolloin koronaviruksen aiheuttama uhka on ohi ja meidän tulee tehdä entistä kovemmin töitä yhteisen maapallomme eteen. Nykyisen kaltainen ylikulutus ei voi jatkua ja niin valtioiden kuin pienempienkin toimijoiden on löydettävä yhteinen sävel ilmastonmuutoksen torjunnassa. Globaali solidaarisuus ja yhteistyö ovat, sekä tulevat olemaan ehkäpä tärkeämpiä kuin koskaan. Emme voi enää piiloutua valtioiden rajojen taakse, vaan meidän tulee nähdä jokainen maailman ihminen tasavertaisena ja kunnioittaa jokaista luontokappaletta, sillä maapallo on meidän kaikkien yhteinen kotimme. 

Vuonna 2018 Suomen WWF Nuoret järjestivät ylikulutuspäivän kampanjan yhdessä WWF Itävallan alla toimivan Generation Earth -yhteisön nuorten kanssa. Kampanjassa kannustettiin kuluttamaan tavaran ja luonnonvarojen sijaan onnellisuutta. Consume happiness ja vähemmän planeettaamme. Nykyisinä poikkeusaikoina kuluttaminen on monella vähentynyt, mutta kampanjan sanoma kannattaisi aina pitää mielessä. Kuluta siis enemmän onnellisuutta, kierrättämistä, kasviproteiineja, pyöräilyä sekä kohtuullisia huonelämpötiloja ja vähemmän materialismia, uusia tavaroita, lihaa, yksityisautoilua ja liiallista lämmittämistä. 

Poikkeukselliset ajat antavat mahdollisuuden miettiä mitkä todella ovat niitä onnellisuutta tuottavia asioita. Kannustan kaikkia välillä hiljentymään ja pohtimaan, mikä sinut todella tekee onnelliseksi. Usein voi huomata, että itselle eniten onnellisuutta tuovat asiat tuottavat onnellisuutta myös muille ihmisille sekä luonnolle ja maapallolle. Consume happiness, it’s renewable!

Lähteet:

Generation Earth

Globalis: Ekologinen jalanjälki

Earth Overshoot Day: Country Overshoot Days

WWF Suomi: Ylikulutus

Artikkelikuva