Antirasismi ja ympäristötyö

Poliisiväkivalta on herättänyt ympäristöjärjestöt puhumaan rakenteellisesta rasismista USA:ssa ja maailmalla. Ainakin Greenpeacen ja WWF:n Yhdysvaltojen toimijat ovat reagoineet tapahtumiin sosiaalisessa mediassa ja kirjoittamalla verkkosivuillaan. Myös Suomen WWF ja WWF Nuoret osallistui Minneapolisin poliisin surmaaman George Floydin kunniaksi järjestettyyn sosiaalisen median kampanjaan. Tyhjän mustan ruudun julkaisemisella on tarkoitus osoittaa solidaarisuutta poliisiväkivallan uhreja ja Black Lives Matter -liikettä kohtaan. Ele on kuitenkin vain symbolinen.

George Floydin surmaa seuranneet protestit ovat jatkuneet Yhdysvalloissa useita viikkoja. Tapahtumien laineet ovat lyöneet myös Suomeen tukimielenosoitusten ja mediakirjoittelun muodossa. Perinteiset mediat seurasivat tiiviisti Helsingissä järjestettävää BLM-tukimielenosoitusta. Some on täyttynyt yksityisihmisten, yritysten, järjestöjen ja poliitikkojen jakamista mustista ruuduista, Black Power -nyrkeistä ja muista tuenosoituksista.

“In the wake of the senseless killings of George Floyd, Ahmaud Arbery, and Breonna Taylor, and a  continued pattern of violence toward African-Americans, WWF cannot stay silent. We are compelled to speak out to condemn the trauma and injustice that the Black community has borne for so long. 

WWF works across 100 countries to build a future in which people and nature both flourish. Our diversity is our strength. We are devoted to the diversity of our staff and our partners, and to the diversity of life on Earth. And we are committed to upholding the rights of all people around the world.” – Carter Robberts, WWF-USA

Tapahtumien saavuttama kansainvälinen huomio on ollut valtavaa. Minneapolisin tapahtumat laittoivat liikkeelle kansainvälisen liikehdinnän, jonka myötä suomalainenkin rakenteellinen rasismi on noussut esiin. Nyt on korkea aika puhua siitä. Kirjailija Angela Davisin kuuluista lainausta mukaillen: ei riitä, että ei ole itse rastisti. Ei riitä, että ei tee avoimen rasistisia tekoja. Rasismia vastaan täytyy toimia. Jokaisen täytyy kyetä tutkimaan sisintään ja reflektoimaan sitä, missä kohdissa itse ylläpitää valtarakenteita, jotka vaikeuttavat rodullistettujen ihmisten elämää. Jokaisella meistä on sisäistettyjä ajatusmalleja ja ennakkoluuloja. Tärkeää on tulla niistä tietoiseksi ja aktiivisesti toimia niiden purkamiseksi.

Moderni ympäristöliike ja ihmisoikeusliike ovat syntyneet samasta maaperästä. Molemmilla on sama päämäärä, eikä kumpikaan voi saavuttaa sitä ilman toista – tai kuten USA:n Greenpeacen kirjoituksessa vuodelta 2016 todetaan: “We can’t have a green and peaceful future without racial justice, equity, civil rights, and empowered communities”. Ei siis ole alkuunkaan tavatonta tai asiaankuulumatonta, että ympäristötoimijat korostavat ihmisoikeustyön merkitystä. Nyt jos koskaan on aika nähdä tiemme rauhanomaiseen, luontoystävälliseen tulevaisuuten moniosaisena kokonaisuutena, joka vaatii työtä yhteiskunnan jokaisella osa-alueella.


Lähteet ja lisälukemista

  • Voit lukea Carter Robbertsin, Yhdysvaltojen WWF:n johtajan kirjoituksen kokonaisuudessaan täältä
  • Voit lukea USA:n Greenpeacen toiminnanjohtajan Annie Leonardin kirjoituksen vuodelta 2016 täältä