Sadepäivien pelastukset!

Sadepäivien pelastukset!

Suomen kesään kuuluu auringonpaistetta, mutta myös vesisateita. Tämän vuoksi tähän on koottu paljon hyviä ruoka-aiheisia dokumenttiehdotuksia tulevien sadepäivien pelastukseksi. Dokumentit ovat helppo ja havainnollistava tapa vastaanottaa uutta tietoa. Monet alla olevista dokumenteista löytyvät Netlixin suoratoistopalvelusta, mutta osan voi katsoa ilmaiseksi muualta.


Rotten (2018–2019)

Missä? Netflix

Mikä? Minisarja (ympäristöhaitat, monia muita)

Kesto? 2 tuotantokautta, noin 1h per jakso

Rotten on Netflixin alkuperäissarja, jossa perehdytään ruoantuotannon epäkohtiin ja katsotaan syvemmälle erilaisten ruoka-aineiden ja tuotteiden valmistukseen. Jokaisessa jaksossa käsitellään yhtä tiettyä ongelmaa tai tuotetta. Sarja keskittyy sekä eläinperäisiin ruokiin että kasvikunnan tuotteisiin ja niiden tuotannossa esiintyviin ongelmiin. Jos koko sarjaa ei jaksa katsoa (jota tosin suosittelen kaikille asiasta kiinnostuneille), niin kannattaa katsomaan ainakin jaksot Siipikarjaskandaali (K1E4), Turskatragedia (K1E6) sekä Huoli vedestä (K2E3).


Cowspiracy: The Sustainability Secret (2014)

Missä? Netflix

Mikä? Dokumentti (ilmastonmuutos, eläintenoikeudet)

Kesto? 1h 31min

Cowspiracy on varmasti monen kasvissyöjän/vegaanin katsottujen dokumenttien listalla. Erittäin suurta suosiota saaneessa Kip Andersenin ohjaamassa sekä tähdittämässä dokumentissa sukelletaan Yhdysvaltojen maatalouteen, jossa asioista ei puhuta suoraan, vaan monia asioita pyritään peittelemään. Dokumentissa Andersen pyrkii selvittämään monia epäkohtia, joita on havainnut amerikkalaisessa ruoantuotannossa, erityisesti keskittyen eläimiin. Cowspiracy on yksi tähän mennessä suurimmista ja palkituimmista ”paljastus”dokumenteista, joka avaa katsojan silmät. Andersen painottaa ruoantuotannon ilmastovaikutuksia aina vesistöjen saastumisesta ja sademetsien hakkuista kuivuuden lisääntymiseen. Tämä dokumentti tulisi jokaisen katsoa!


What the Health (2017)

Missä? Netflix

Mikä? Dokumentti (terveys, ruokavalio)

Kesto? 1h 37min

Kip Andersenin uudempi dokumentti pureutuu ruoantuotannon terveyspuoliin. Tällä kertaa ei keskitytä niinkään ympäristövaikutuksiin vaan enemmänkin sekä yksilötasolla että maailmanlaajuisesti terveyshaittoihin, joita eläinperäinen ruokavalio aiheuttaa ihmisille. Lisäksi dokumentissa käydään paljon keskustelua erilaisten terveyden ja ravitsemustieteiden ammattilaisten kanssa ja kuullaan heidän näkemyksiään. Andersen selvittää myös erilaisten terveysjärjestöjen linkittymistä ruokateollisuuteen ja täten kyseenalaisteen järjestöjen perimmäisen agendan. Jos pidit Andersenin ensimmäisestä dokumentista Cowspiracy, suosittelen katsomaan myös tämän mikäli ruoan terveysvaikutukset kiinnostavat!


The Cove – meren salaisuus (2009)

Missä? Ainakin Youtube, saattaa löytyä ilmaiseksi myös joiltain dokumenttisivustoilta. (Muista aina tarkistaa, että nettisivu on laillinen!!)

Mikä? Dokumentti (eläintenoikeudet, ylikalastus)

Kesto? 1h 32min

The Cove kertoo Japanissa tapahtuvasta joka vuotisesta tragediasta, jossa delfiinejä surmataan tuhansittain Taijin kansallispuistossa. Dokumenttia on kuvattu salaa vuoden ajan muun muassa piilotettujen kameroiden sekä vedenalaisten mikrofonien kautta. Ric O’Barry on kuuluisa amerikkalainen eläinaktivisti, joka on myös suuressa osassa dokumenttia. O’Barry on entinen delfiinikouluttaja, joka myöhemmin ymmärsi eläinten pyydystämisen vääryyden ja ryhtyi aktiivisesti puolustamaan eläintenoikeuksia. Vaikka dokumentti ei liity pelkästään ruokaan niin henkilökohtaisesti tämä dokumentti oli itselleni ensimmäinen herätys eläinten kaltoinkohteluun, jonka vuoksi haluan sen jakaa teidän kanssanne. Dokumentti sisältää kohtauksia delfiinien tappamisesta. Jos tiedät, ettet halua nähdä tällaista tai olet herkkä, suosittelen katsomaan jonkin muun dokumentin!


Forks over knives (2011)

Missä? Netflix

Mikä? Dokumentti (terveys, ruokavalio)

Kesto? 1h 36min

Kyseinen dokumentti avaa asiantuntijoiden tutkimuksia ja keskusteluita ruoan terveydestä. Pääosassa ovat lääkärit Caldwell Esselstyn sekä T. Collin Cambell, jotka ovat kummatkin varttuneet maatiloilla ja myöhemmin tutkimuksiensa ansiosta alkaneet puhua kasvipohjaisen ruokavalion puolesta. Käsittelyssä on isoa osaa maapallon ihmisiä vaivaavat elintasosairauksia sekä niiden parantaminen pelkällä ruokavaliolla. Dokumentissa seurataan myös muutaman tavallisen ihmisen elämää sekä heidän elämäntapamuutostaan kasvipohjaisen ruokavalion ansiosta. Forks over knives on inspiroiva dokumentti kenelle tahansa, joka haluaa muuttaa ruokailutottumuksiaan ilmastoystävällisempään suuntaan ja eläimiä satuttamatta.


Prisma: Lihantuotanto, uhka maapallolle? (2019)

Missä? Yle Areena

Mikä? Dokumentti (ympäristö, ilmasto, tulevaisuus)

Kesto? 57min

Biologi Liz Bonnin tutkii maatalouden, erityisesti lihantuotannon, vaikutuksia ympäristöön. Dokumentin aikana Bonnille selviää nykyisen lihan kulutuksen suuret vaikutukset, jotka näkyvät kaikkialla ympäri planeettaa. Dokumentissa käsitellään myös lihansyönnin tulevaisuuden näkymiä, esimerkiksi tutustumalla täysin laboratoriossa valmistettavaan lihaan. Jos pidit Cowspiracy:sta, tulet varmasti pitämään myös tästä!


The Game Changers (2018)

Missä? Netflix

Mikä? Dokumentti (urheilu, ruokavalio)

Kesto? 1h 52min

Dokumentti, joka on katsottu koko WWF Nuorten voimalla yhteisellä koulutusviikonlopulla <3 The Game Changers purkaa urheilijoiden keskuudessa vallitsevaa tabua, joka antaa ymmärtää, että kasvipainotteinen ja/tai vegaaninen ruokavalio ei ole tarpeeksi monipuolinen ruokavalio huippu-urheilijoille. Dokumentissa seurataan muun muassa NFL-pelaajan, olympiatason urheilijoiden ja ultrajuoksijan elämää ja urheilusuorituksia täysin kasviperäisellä ruokavaliolla. The Game Changers kannustaa niin tavallisia ihmisiäkin kuin huippu-urheilijoita siirtymään kasviperäiseen ruokavalioon ja mikä parasta – luopumaan ajatuksesta ”Kasvisruoasta ei saa tarpeeksi proteiinia”!


Näiden lisäksi Youtubesta löytyy paljon ilmaisia dokumentteja, jotka käsittelevät enemmän tai vähemmän eläinperäisen ruoantuotannon epäkohtia. Tällaisia ovat esimerkiksi Dominion (2018), H.O.P.E – What You Eat Matters (2018) sekä lukuisia muita videoita. Osassa näistä kuitenkin saattaa esiintyä pätkiä esimerkiksi karjatilojen ja teurastamoiden toiminnasta, jotka eivät välttämättä sovi kaikille katsojille. Jos olet herkkä, suosittelen lukemaan etukäteen tällaisista dokumenteista sekä niiden sisällöstä.

Haluan painottaa sitä, että vaikka iso osa yllä mainituista dokumenteista käsittelee esimerkiksi Yhdysvaltoja, on ongelma silti maailmanlaajuinen ja yksilön teoilla ON suuri merkitys, myös täällä Suomessa! Joten etsi tietoa, vastaanota sitä, inspiroidu ja ole osa muutosta, joka tulee vaikuttamaan koko maapallon tulevaisuuteen! 

Mukavia hetkiä dokumenttien parissa ja hyvää kesän alkua <3