Uunimunkit

Uunimunkit

Nämä herkulliset uunimunkit ovat helppo valmistaa, jonka lisäksi ne ovat vähärasvaisempia verrattuna perinteisiin uppopaistettuihin munkkeihin, sillä uunissa paistettaessa riittää, että munkit vain voitelee rypsiöljyllä. Tässä munkkitaikinassa ei ole kananmunaa ja nesteenä on käytetty kauramaitoa. Uunimunkit voi sokeroida, kuorruttaa ja koristella haluamallaan tavalla, vain mielikuvitus on rajana!

 

Uunimunkit

n. 12-15 keskikokoista munkkia

25 g tuorehiivaa

2,5 dl kauramaitoa

3/4 rkl kardemummaa

1 dl sokeria

1/2 tl suolaa

n. 7-9 dl vehnäjauhoja

70 g margariinia

 

lisäksi:

rypsiöljyä

sokeria

tomusokeria

elintarvikeväriä

leivontasuklaata

strösseileitä ym. koristeita

 

Ohje:

 

Valmista munkkitaikina: Liuota tuorehiiva kädenlämpöiseen kauramaitoon. Lisää suola, sokeri, kardemumma. Lisää hiljalleen jauhoja ja sekoita. Loppuvaiheessa lisää pehmeä margariini ja jauhoja kunnes taikinaa voi vaivata. Vaivaa taikinaa 5 minuuttia kunnes se irtoaa kulhojen reunoista. Anna taikinan nousta liinan alla noin tunti lämpimässä paikassa.

 

Muotoile munkkirinkilät: Laita uuni lämpeämään 225 asteeseen. Sitten leikkaa taikina kahteen osaan ja leivo se pitkäksi pötköksi. Jaa taikinapötköt noin kuuteen osaan, tai sen kokoisiin paloihin kuin haluat. Pyöritä taikinapallot pikkupulliksi, ja sitten tee reikä keskelle. Munkit nousevat ennen uunia ja uunissakin vielä, joten reikä kannattaa tehdä mahdollisimman isoksi.

Aseta munkit pellille ja anna kohota 10-15 min ja voitele ne sitten rypsiöljyllä. Paista uunissa n. 10-12 min. Jos haluat sokeroida munkit, niin tee se heti paistamisen jälkeen. sokerointi onnistuu parhaiten laakeassa kulhossa tai pakastepussissa johon munkki kastetaan. Kulhoon tai pussiin ei kuitenkaan kannata laittaa liikaa sokeria heti alkuun, sillä sokeri saattaa muuttua kokkareiseksi eikä tartu enää niin hyvin munkin pintaan. Ns. tuore sokeri tarttuu paremmin. Jos haluat kuorruttaa donitsit niin tee se vasta kun ne ovat hieman jäähtyneet.

Kuorruttaminen: Voit kuorruttaa munkkien päällyksen joko kokonaan sulatetulla leivontasuklaalla tai sitten tomusokerista ja vedestä tehdyllä kuorrutteella. Voit värjätä kuorrutteen elintarvikevärillä haluamallasi tavalla. Tomusokerikuorrutteeseen tarvitset 1 dl tomusokeria ja pienen lorauksen vettä, varo ettei sekoituksesta tule liian juoksevaa. Kuorrutetut donitsit voi laittaa vaikka hetkeksi jääkaappiin, jotta kuorrute jähmettyy mahdollisimman nopeasti.

Lopuksi voit koristella munkit suklaalla, strösseileillä tai jollain muulla haluamallasi tavalla. Munkit maistuu parhaimmalta kun ne syö saman päivän aikana. Munkit on mahdollista myös valmistaa edellisenä päivänä ja sokeroida ja kourruttaa seuraavana. Jotta sokeri tarttuu munkkeihin, ne on hyvä voidella uudestaan kevyesti rypsiöljyllä.