Pääsiäisen pupusämpylät

Pääsiäisen pupusämpylät

Tästä helposta sämpyläreseptistä voit muotoilla söpöt pupusämpylät, tai halutessasi myös tavalliset sämpylät. Pupujen muotoilu ei ole vaikeaa, mutta siihen tulee varata riittävästi aikaa.

 

Pupusämpylät

n. 15 kpl

5 dl kauramaitoa

n. 10 dl sämpyläjauhoja

25 g tuorehiivaa

2 tl suolaa

1 rkl sokeria tai vaahterasiirappia

70 g pehmeää margariinia

Lisäksi: pellavansiemeniä

 

Ohje:

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja lisää sitten sokeri ja suola. Lisää jauhot hiljalleen ja lopuksi vaivaa pehmeä margariini taikinaan. Sämpylätaikina voi olla hieman löysempää kuin pullataikina, liian suuri määrä jauhoja tekee sämpylöistä kuivia ja tiiviitä, joten varo laittamasta liikaa jauhoja. Anna taikinan kohota kulhossa liinan alla 45-60 min lämpimässä paikassa.

Leivo kohonneesta taikinasta sämpylät. Pupusämpylöitä tehdessä on helpointa, että leivot ensin puolet taikinasta pitkoksi, josta sitten leikkaat sopivan palan sämpyläksi. Sitten samasta pitkosta voit leikata pieniä palasia, eli pupun korvat, pään ja häntätupsun. Puput saat muotoilla omaan tyyliin, mutta hyvä vinkki on, että kiinnität pupun korvat ensin, ja sitten lisäät pään osittain niiden päälle.  Pupun pää on hyvä laittaa hieman ylemmäs, sillä se valuu kuitenkin hieman viimeistään uunissa.  Jos häntätupsu meinaa tippua, voit kokeilla kostuttaa sitä ennen sämpylään kiinnittämistä. Kun olet muotoillut puput, niin aseta ne pellille leivinpaperin päälle (jos et jo muotoillut pupuja pellillä). Anna pupujen kohota hetki vielä liinan alla, tämän pitäisi ehkäistä sämpylän pinnan repeämistä uunissa. Lopuksi voitele puput kevyesti vedellä ja tee pellavansiemenillä pupuille silmät ja nenä. Paista uunissa 12-15 min keskitasolla 225 asteessa.