Makers – vastuullinen valinta

Makers – vastuullinen valinta

 

Lauttasaaressa sijaitseva, mm. erilaista kulttuuritoimintaa järjestävän kulttuurikeskus Sähinän yhteydessä toimiva Makers kahvila vastasi yhteydenottoomme iloksemme myöntävästi. Lähdin kaverini Maijan kanssa ottamaan selvää, millaisesta paikasta on kyse.

Paikan päällä kahvilan “äiti” Minnie Tuomisto ottaa meidät vastaan ja esittelee paikan tarjontaa: tarjolla on muun muassa keittolounas, täytettyjä vohveleita ja erilaisia leipiä ja raakakakkuja. Monet vaihtoehdoista ovat luontaisesti gluteenittomia.

Päätän ottaa pikkunälkääni vain tofulla ja kasviksilla täytetyn leipäsen, vaikka raakakakkukin houkuttelee. Vegaanina pieneen valikoimaan, joskus vaihtoehtojen totaaliseen puutteeseen tottuneena on aina kiva huomata, että valinnanvaraa löytyy vaikka kyseessä ei olisikaan täysi vegaaniruokapaikka. Maija päätyy fetalla, pestolla, pinjansiemenillä ja salaatilla täytettyyn vohveliin. Käymme istumaan kukkakuvioidun pöydän ääreen pirteän kotoisasti sisustettuun huoneeseen. Seinällä on kahvilassa erilaisista hetkistä otettuja valokuvia, mikä luo jollain tapaa maanläheistä ja helposti lähestyttävää kuvaa kahvilasta. Ikkunalaudoilla on luettavana valikoima lehtiä ja kirjoja. Voin hyvin kuvitella itseni tänne lueskelemaan kahvikupposen (jonka saa muuten aina soija-, kaura- tai mantelimaidolla ilman lisäkustannusta) äärellä rempseän akustisen kitaramusiikin soidessa taustalla.

 

 

Minnie kertoo, että Makersin arvomaailma perustuu luomuun ja kierrättämiseen. Ekologisuuteen pyritään monin keinoin – painopiste on vegaanisessa tarjonnassa ja lähiruoassa. Ylijäämäruokaakin hyödynnetään monella tapaa: mehulingosta ylijäänyttä kuitua käytetään kuivattuna kakkujen koristeena, puurosta tehdään näkkileipää ja käytetyistä kahvinpuruista ihonkuorinta-ainetta. Luovat ratkaisut saavat miettimään, voisiko kotonakin hyödyntää ruoantähteitä entistä paremmin. Suomessa heitetään vuosittain ruokaa pois keskimäärin noin 25 kiloa/henkilö vuodessa, joten kyseessä ei ole mikään pikkuasia. Tämän lisäksi Makers on mukana ResQ-palvelussa, johon ravintolat ja kahvilat voivat ilmoittaa ylijääneistä ruoka-annoksista, joita voi sitten käydä noutamassa edulliseen hintaan. Sovellus toimii sekä nettiselaimella että ladattavana sovelluksena.


‘’Ruokamme on pääosin lähellä tuotettua ja
helposti saatavilla.
Hyötykäytämme olemassa olevaa, käytämme raaka-aineita
joita on milloinkin tarjolla,
hyödynnämme sesonkiruokaa’’

 

Sitten itse ruokaan: tofuleipäni on kaikessa yksinkertaisuudessaan mukavan raikas ja yllättävän täyttävä. Vohvelikin saa positiivisen arvion. Kahvilan nettisivuilla lukeva kuvaus “ravitsevaan ravintoon perustuva hyvän olon kahvila” pitää ilmeisesti paikkansa.


Ekologisuus näkyy ruoan lisäksi muuallakin: kahvilan omistajat ovat hyödyntäneet kierrätysmateriaaleja sisustuksessa tekemällä muun muassa vanhasta palo-ovesta penkin. Sympaattisen ominaispiirteen tuovat myös minikirppis ja kirjasto, josta voi ottaa kirjoja laittaen itselleen tarpeettoman vaihdossa tai maksaen omantunnon mukaan.

Kokonaisuudessaan Makers tekee vaikutuksen aidolla ja eri alueille ulottuvalla kahvilatoiminnan ympäristövaikutusten huomioimisellaan. Kahvila on muutenkin kiva piristysruiske kerta toisensa jälkeen ketjukahviloihin yleensä päätyvälle. Tänne voisi poiketa toistekin.

Makersin nettisivut ja fb-sivu:
makerskahvila.com
facebook.com/makerskahvila