Ihastuttava Deli Café Maya

Ihastuttava Deli Café Maya

Vaikuta syömällä -tiimin Sini ja Fanny saapuivat Punavuoren Deli Café Mayaan perjantaina juuri kun lounasaika oli alkamassa. Ravintolassa oli vasta pari asiakasta ja ravintolan lounaaseen kuuluva salaattibuffet komeili kukkuroillaan erilaisia salaatteja. Ravintola oli tunnelmallinen, intiimi ja valoisa. Suhteellisen pienestä koosta huolimatta paikka ei tuntunut ahtaalta, päinvastoin!

Pöydät olivat lämpimän puun väriset ja ne oli varustettu vihreillä ja läpinäkyvillä lasipulloilla, jotka toivat hauskan yksityiskohdan ravintolaan.  Tilaa reunustivat suuret ikkunat, jotka valaisivat lounasravintolan luonnonvalolla. Seinillä riippui mustavalkoisia valokuvia kaupungeista. Tunnelma oli lämmin ja rentouttava. Iloista mieltä lisäsi loistava palvelu ja tarjoilijoiden asiantuntemus esimerkiksi ruokien ainesosista.

Lounas

Lounaaksi asiakas voi halutessaan valita salaatin, keiton ja jälkiruoan. Niiden kanssa voi myös ottaa pääruoan, jos haluaa isomman aterian.

Salaattibuffetti ja keitto

Salaattipöytä oli monipuolinen ja sieltä näytti löytyvän monia erilaisia makuja. Tarjolla oli muun muassa raasteita, raikkaita vihanneksia sekä couscousia. Parissa salaatissa oli myös tonnikalaa ja anjovista. Sini ihastui raasteeseen, jossa oli mangoa ja limeä, ja koko salaattipöytä oli hänen mielestään mahtava. Vegaaneille sai kysymällä keittiön puolelta lisää salaattivaihtoehtoja, joilla pystyi kompensoida muutamia salaatteja, joissa oli esimerkiksi maitotuotteita. Maukkaiden salaattien lisäksi lounaaseen kuului alkukeitto, joka oli tällä kertaa currylla maustettu palsternakkakeitto.

13321253_1290818924265620_1673209970_o

Pääruoka

Sini otti pääruoaksi mielenkiintoiselta kuulostavan annoksen, joka sisälsi itsetehtyjä kasvismakkaroita ja perunamuusia. Makkaran kruunasi tietenkin hyvin maustettu sinappi. Fanny valitsi lautaselleen rapean porkkanapihvin, jonka päälle oli aseteltu hummusta sekä inkivääri-punakaalisalaattia, jota oli myös Sinin annoksessa. Tämä kasvipohjainen annos tuntui sopivan erityisesti niille, jotka rakastavat inkivääriä. Mahtavaa, että kasvisruokailijat oli otettu lounaslistalla hyvin huomioon!

13340544_1290818787598967_1628544080_oJälkiruoka

Lounaaseen kuului jälkiruoaksi kahvi ja leivos. Tarjoilija huomioi vegaanisen ruokavalion tarjoamalla soija-, riisi- ja kauramaitoa sekä vesimelonia leivoksen sijasta. Pikkulinnut lauloivat, että brunssilla asiakas voisi saada soijajogurttia pyytämällä. Leivos oli mukavan kevyt ja vesimeloni raikas, mikä oli toivottavaa, sillä olimme ähkyjä runsaista aterioista. Melkoisen täyttävän ruokailun jälkeen vegaaneille tarjottu vesimeloni ei ollut hassumpaa, vaikkei se ehkä houkuttelevin jälkiruokavaihtoehto leivoksen rinnalla ollutkaan.

13313866_1290818860932293_522805890_oVastuullinen Deli Café Maya

Haastattelimme myöhemmin ravintola Deli Café Mayan toiminnan ekologisuutta ja vastuullisuutta.

Ruoka

Ravintolassa saa ruokaa moneen lähtöön. Deli Café Mayan listalla on niin kasvis- kuin liha-annoksia, mutta myös täysin vegaanisia annoksia. Lista vaihtelee tietyin väliajoin ja joka päivä ainakin yksi pääruoka vaihtuu listalla. Kasvisvaihtoehdot uusiutuvat viikottain, mutta kestosuosikit kuten syömämme kasvismakkarat ja vegaaninen porkkanapihvi ovat lähes aina tarjolla.

Luonnonmukaisuus, sesonkituotteet ja kotimaisuus

Deli Cafe Mayassa painotetaan mahdollisimman paljon luomutuotteita. Esimerkiksi monet raaka-aineet, kuten jauhot ja kaurahiutaleet, sekä hunaja ovat aina luomua. Myös kahviin on saatavilla lehmien luomumaitoa. Luomukasviksia ja -lihaa on ravintolan listoilla sesongista ja saatavuudesta riippuen. Liharuokien valmistukseen pyritään käyttämään luomulihaa, mutta samalla ravintola arvioi kasvispainotteisuutensa lisääntyvän tulevaisuudessa.

Nykyinen kasvis- ja vegaaniruokavaihtoehtojen määrä on seurausta asiakkaiden toiveista. Kotimaisia kasviksia on ravintola käyttää mahdollisimman paljon. Deli Café Maya suosii lähellä tuotettuja tuotteita ja onkin etsimässä lähellä olevaa lattiakanalaa, josta saisi tilattua munia.

Ruokahävikki ja kierrätys

Ravintolan vakiintunut asiakasmäärä helpottaa valmistettavien ruokien määrän arvioimisen. Ruoan menekin voi arvioida ja näin biojätettä syntyy vähemmän. Oman ylimääräisen ruoan, jota ei jaksa syödä kokonaan, saa myös napattua mukaan ravintolan paperikassiin.

Deli Café Maya näyttää oivallista mallia kierrätyksen puitteissa ja ekologisuudessa. Ravintola kierrättää kaiken käytetystä öljystä sekajätteeseen. Myös lasit, biojätteet ja metallit kierrätetään niille kuuluville paikoille. Kasvikset ja vihannekset pyritään ostamaan pahvilaatikoissa sekä vihannekset ilman yksittäispakkauksia. Näin ravintola pyrkii minimoimaan muovijätetteen syntymistä.

Parannettavaa tulevaisuudessa?

Deli Café Mayassa todetaan, että tulee parantamaan ekologisuutensa tasoa esimerkiksi hankkimalla raaka-aineisiin lähellä tuotettuja lattiakanalan munia sekä mahdollisuuksien puitteissa aikoo lisätä muita lähellä tuotettujen raaka-aineiden käyttöä. Deli Café Maya vaikuttaakin olevan esimerkillinen ekologisesti tuotetun ruoan käyttäjä herkullisia ruokia valmistaessaan. Olisi mainiota myös joillekin oluen ystäville, jos tarjolle tulisi vegaaneille sopivia oluita. Ehkä myös luomukananmunat olisivat hyvä lisäys lattiakanalan munien oheen.

Yleistä 

Kulkuyhteydet

Deli Café Maya sijaitsee Punavuoren ytimessä Punavuorenkatu 3:ssa. Keskustasta ravintolaan pääsee kävellen, mutta myös helposti parilla eri bussilla ja kolmosratikalla.

Huomioitavaa

Ravintolaan oli tehty jonkin verran pöytävarauksia. Pian lounasajan alettua paikka olikin tupaten täynnä ja ihmisiä riitti jopa jonoksi asti. Onneksemme olimme tulleet ajoissa! Kannattaa siis varmistaa oma paikka tekemällä pöytävaraus sähköpostilla hyvissä ajoin.

 

Sini Holopainen & Fanny Aapio, Vaikuta syömällä -tiimi