Vegaaniherkkuja Café Kokossa

Vegaaniherkkuja Café Kokossa

Muutama viikko sitten lähdimme  Nooran kanssa tutustumaan Café Kokkoon Kalevankadulle. Löysimme sisäpihalta oikean rapun ja kiipesimme toiseen kerrokseen. Kahvilan ovelle asti kantautui tunnelmallinen keskipäivän puheensorina rennon musiikin säestämänä. Astuimme valoisaan, hauskoin elementein sisustettuun vintage-tyyliseen kahvilaan, jossa puolapuiden takaa pilkottivat intiaanipäällikön kasvot seinäkankaassa. Yhdellä seinällä riippui suuri koulun maailmankartta ja nostalginen  vanha kunnon höyläpenkki oli saatu uusiokäyttöön. Straight from ala-aste! Puolet kahvilasta on omistettu vintage tuotteille, joita voi ihastella nojatuolista kahvia samalla hörppien.

DSC_0266
Tiskin toisella puolella näyttävien raakakakkujen takana häärättiin erikoiskahvien äärellä. Rennon oloinen ravintolapäällikkö Pasi Kokko helpotti (minun osaltani vaikeutti) kinkkisessä kakkupalan valinnassa. Pirteän keväisen keltainen J.A.F.F.A päätyi Nooran lautaselle ja itse valitsin lopulta Minty bananan, sillä luotan raakasuklaan ja banaanin yhdistelmään. Vitriinistä löytyi muitakin hyvin mielenkiintoisia makuja: punajuurta, lakritsia, inkivääriä ja Snikua eli snickersin makuista kakkua. Kaikki Kokon raakakakut ovat vegaanisia ja gluteenittomia, toisin sanoen monelle todellinen kakkuparatiisi. Raakakakkujen salaisuus piilee erinomaisissa, terveellisissä ja ravinteikkaissa raaka-aineissa. Erilaiset pähkinät, taatelit, kookos ja marjat pitävät nälän loitolla pitkään eikä sokeripiikki pääse yllättämään. Raakakaakao taas piristää ja antaa loistavaa energiaa päivään! Ravintolapäällikkö osasi myös ennustaa kakkupalan riittävän lounaaksi, mikä pitikin paikkansa: nälän tunne pysyi loitolla viisituntisen työpäivänkin ajan.

Inserting image...

DSC_0264

Raakakakkujen suosio on noussut huimasti, joskaan ei turhasta. Raikas ja suussa sulava Minty banana osoittautui loistavaksi valinnaksi. Raakasuklaasta, mintusta ja banaanista loihdittua täyteläistä herkkua oli aivan mahdotonta jättää lautaselle. Marjoilla kauniisti koristeltu J.A.F.F.A toi taas mieleen perinteiset jaffakeksit, joiden makua on pyritty jäljittelemään appelsiinin ja raakasuklaan yhdistelmällä. Kakkujen maustemaailmaan kuuluvat niin perinteiset vanilja ja kaneli kuin myös kiehtovat chili ja lakritsijuuri. Kuten mausteistakin Kokon laajasta teevalikoimasta löytyy eksoottisia ja jänniä makuja. Oikea teetaivas jokaiselle teen ystävälle!

DSC_0277
Kokon vastuullisuus ei jää ainoastaan vegaaneihin raakoihin herkkuihin ja vastuullisesti direct tradena tuotettuun pienpaahtimokahviin, vaan ruudun takana tapahtuu paljon muutakin. Kokossa ymmärretään ja otetaan huomioon hävikin aiheuttama ympäristökuorma, jota luonnollisesti pyritään pienentämään tuotteiden pitkällä elinkaarella. Hävikin määrä on täten lähes mitätön. Ekologisuus on kahvilan yksi tärkeimmistä arvoista, josta kahvilan sesongin mukaiset kotimaiset raaka-aineet ja luomutuotteet kertovat. Lähiruoan suosiminen tukee niin paikallisia yrittäjiä kuin pienentää kuljetuksesta syntyviä päästöjäkin. Kaikesta huolimatta melkein sataprosenttisesti luomun kahvilan kunnanhimoinen ravintolapäällikkö Kokko löytää kehittämisen varaa: ”Aina voi parantaa tuotteiden raaka-aineiden alkuperän tuntemista. Läpinäkyvyyden pitää olla sataprosenttista.”

-Ida