Monipuolinen Silvoplee

Monipuolinen Silvoplee

Satoi kaatamalla, kun kipitimme Reetan kanssa Hakaniemen metroasemalta läheiseen kasvisravintolaan, Silvopleehen. Ennen astumista sisään, olimme ohittaneet Silvopleen smoothiebaarin, jossa voi nauttia raakakakun tai ottaa mukaan esimerkiksi smoothien.

Kasvisravintola Silvopleen etuosa, jota reunusti ikkunarivistö, oli valoisa. Osa ravintolasta oli hämyisämpi ja intiimimpi. Ravintolan seinät oli maalattu lämpimillä väreillä, oranssilla ja vihreällä. Puisia pöytiä koristivat maljakot kukkineen.

Meistä kumpikaan ei ollut käynyt Silvopleessa ennen ja näimme edessämme pitkän pöydän, johon oli katettu mitä erilaisimpia ruokia. Ruoan hinta määräytyy Silvopleessa sen painon mukaan, joten laitoimme lautasillemme ruokaa ennen kassoille menoa, joiden luona annos punnittiin. Ruoan hinta ei ehkä ole nälkäiselle opiskelijalle se otollisin. Buffetissa ruoan hinta on 22,30€/kg ja keiton hinta on 17,30€/kg.

Olin innoissani yhdistellyt lautaselleni meloninpaloja, ituja, krutonkeja ja jopa oliiveja. Maistoin ensimmäistä kertaa jopa lupiinitempeä, jonka koostumus toi mieleen yhteenkietoutuneita maisseja.

Kasvisruokaravintola ei vetänyt puoleensa vain ja ainoastaan kukkaiskansaa, vaan ruokailemassa oli urheilijoita, rouvashenkilöitä, nuoria miehiä ja naisia, pukumiehiä! Ravintola vaikutti olevan monien suosiossa.

Jälkiruoaksi halusimme vielä maistaa jotain. Kakkuvaihtoehtoja oli erilaisia, mutta ikuisena suklaanrakastajana kokeilin suklaakakkua, joka oli kuin kirsikka kakun päälle ruokailun päätteeksi.

img_0835VASTUULLISUUS  


Luomu, lähiruoka ja kotimaisuus

Silvoplee suosii luomua ja lähiruokaa mahdollisimman pitkälle. Luomukahvilassa käytetään 90% luonnonmukaisia aineksia ja buffetissa luomun osuus on vähintään 50%. Ravintola suosii myös kauden kasviksia mahdollisuuksien mukaan. Silvopleelle lähiruoka ja kotimaisuus ovat ylipäätänsä tärkeitä asioita. Raaka-aineiden alkuperä on heidän mukaansa aina tiedossa, mistä pyritään olemaan mahdollisimman tarkkoja.

Hävikkiä tulee vähän, sillä ruoka punnitaan ja hinta määräytyy sen mukaisesti. Punnitsemisen vuoksi ihmiset eivät ota liikaa ruokaa lautaselle ja heitä ruokaa roskiin. Ruoka valmistetaan aina saman päivän varalle ja kokemus takaa sen, että ruokaa osataan tehdä optimaalinen määrä, mikä minimoi ruoan poisheittämisen.


Ekologisuus ravintolan toiminnassa

Ravintola kuuluu Portaat luomuun -ohjelmaan.  Ravintolan tuotteet ovat pitkälti luomua ja noin 90% vegaanisia, mikä vähentää osaltaan ruoasta syntyvää ympäristökuormaa. Ravintolassa on myös tarjolla erilaisia kasvimaitoja, kuten kaura-, pähkinä- ja soijamaitoja. Ruokiin käytetään usein kasvikermoja tai -vispiä. Vegaanisuus on ulotettu myös viineihin ja oluihin. Ravintolassa on usein tarjolla kuitenkin juustosalaatti ja muutamia maitotuotteita. 

Asiakkaita pyritään ohjeistamaan niin, että turhat astiat ja tarjottimet jätetään ottamatta. Näin ollen ei tarvitse tiskata niin paljon ja vettä säästyy. Myös jätteet lajitellaan ja kaikki mahdollinen uusiokäytetään. Jos ravintola vielä parantaisi ekologisuuttaan tai vastuullisuuttaan, niin ravintola viljelisi kuuleman mukaan omat yrttinsä sekä kasviksia.

-Fanny