WWF Nuoret testaa: Vegejoulukinkku

WWF Nuoret testaa: Vegejoulukinkku

Joulu tulla jolkottaa, ja edessä on usean mieltä vaivaava valinta – mikä vegejoulukinkku pääsee pöytään tänä vuonna? Mikä olisi paras koostumukseltaan, maultaan ja hinnaltaan? Mikä ensikertalaisen kannattaisi ottaa testiin? WWF Nuoret tarttuivat tuumasta toimeen ja testasivat neljä joulu”vinkkua”, jotta valinta olisi jouluna helpompi. Kuvailemme jokaisen makua sekä ulkonäköä, jonka lisäksi annamme arvosanat koostumuksesta, mausta, valmistettavuudesta, hinnasta sekä kokonaisuudesta.  

Miksi valita kasvipohjainen vaihtoehto?

Kasvipohjaisten tuotteiden suosiminen ruokavaliossa auttaa hillitsemään luonnon monimuotoisuuden katoa, sillä niiden viljelyyn ja tuotantoon tarvitaan eläinperäisiä tuotteita vähemmän maapinta-alaa. Tällöin tilaa jää enemmän alkuperäiselle luonnolle ja sen monimuotoiselle eliökunnalle. 

Arviointitavasta riippuen liha- ja maitotuotteet aiheuttavat ravitsemuksen keskimääräisestä ilmastovaikutuksesta 50–80 prosenttia (Suomen ilmastopaneeli, 2020). Helppo tapa muuttaa omaa ruokavaliotaan kestävämmäksi onkin korvata itselle jo ennalta tuttuja ruokia sekä raaka-aineita kasvipohjaisilla vaihtoehdoilla, kuten lihan tapauksessa vaikkapa härkäpapu- ja soijatuotteilla. Ja miksipä näin ei WWF Nuorten tapaan tekisi myös joulukinkuilla! 

 

VEGEKINKKUARVOSTELUT

WWF Nuoret löysivät arvostelun vegekinkut Tampereen Kalevan Prismasta. Hinnat ja valikoima saattavat vaihdella liikkeittäin. Arvostelu on asteikolla 1-5.

Muu juhlarulla

Ensimmäisenä testattavaksi pääsi Muun juhlarulla. Testaajien mielestä makumaailma oli mieto, hieman savuinen sekä kuituinen. Ulkomuoto oli testattavista ehdottomasti miellyttävin ja houkuttelevin kuvion vuoksi. Myös koostumus sai kehuja – juhlarulla ei ollut mössöinen eikä liian sitkeä, mutta sitä sai silti pureskella. Rulla oli helppo leikata, ja helppo sekä nopea valmistaa. Rulla ei kuitenkaan ollut kovinkaan joulukinkkumainen, joten ei välttämättä paras valinta paatuneimmalle lihansyöjälle. Suhteellisen edullinen myös, josta plussaa!  

Tätä rullaa suosittelemme kaikille, etenkin perinteisemmistä mauista pitäville sekä perheille! 

Hinta: 8,79€ 

Arvosanat:

 • Koostumus – 4
 • Maku – 4
 • Valmistus – 5
 • Hinta – 4
 • Ulkonäkö – 5

  = 4,5 

Quorn juhlarulla

Toisena maistettavaksi otimme Quornin juhlarullan. Ulkonäöltään rulla oli eniten kinkkumaisen oloinen, mutta sen haju oli hieman oudohko testaajien mielestä. Rulla oli makkaramainen niin koostumukseltaan kuin ulkonäöltään. Maultaan tuote oli eniten kinkkumainen testattavista sekä vähän makea. Tämä tuote jakoi mielipiteitä vahvasti testaajien joukossa – osalle tuote ei maittanut ollenkaan, kun taas osan makuhermoja tuote onnistui hivelemään juuri oikeista kohdista. Quornin juhlarulla vaati uunissa valmistetuista pisimmän ajan. 

Plussaa gluteenittomuudesta. Tuote ei ole vegaaninen, sillä se sisältää kananmunaa sekä maitoproteiinia. Tuote löytyy pakastehyllystä.

Tätä tuotetta suosittelisimme kinkkumaista olomuotoa ja makua joulupöytäänsä kaipaaville! 

Hinta: 9,59€ 

Arvosanat:

 • Koostumus – 3
 • Maku – 3+
 • Valmistus – 2
 • Hinta – 3
 • Ulkonäkö – 2

  = 3+

Papun jouluseitan

Papun jouluseitan rulla oli testauksen suurin pötkö – tuote oli niin painava, että tipahti vahingossa uunista nostettaessa astian kallistuessa – syötävää siis riittää! Tuote oli mausteinen ja se poikkesi perinteisestä jouluruokien makumaailmasta. Myös tämä tuote jakoi kovasti mielipiteitä – osa piti tuotteesta, mutta koki sen olevan kenties väärässä paikassa joulupöydässä kun taas osalle jouluseitan oli liian suolainen tai mausteinen. Mielestämme tuote sopisikin parhaiten jouluruokien rääppiäisten pizzaan tai käytettäväksi tavallisen vönerin tavoin. Toisaalta, testaajiemme lautasilla oli vinkkujen lisäksi ruskeaa kastiketta sekä perunoita, kun taas jouluna pöydän muut ruoat voisivat tasoittaa jouluseitanin mausteisempaa makumaailmaa. Rullan paistoaika oli 40 minuuttia, mutta tuotetta voi syödä myös kylmänä. Tätä tuotetta oli suhteellisen vaikeaa leikata, kuori oli kovaa ja se oli sitkeintä testattavista.  

Tätä tuotetta suosittelisimme mausteisempien ruokien ystäville sekä jouluruokaperinteiden kanssa revitteleville.  

Hinta: 8,95€ 

Arvosanat:

 • Koostumus – 3
 • Maku – 3-
 • Valmistus – 3
 • Hinta – 4
 • Ulkonäkö – 2

  = 3-

Seitan kunkku juhlasiivu

Viimeisenä testasimme Seitan kunkku juhlasiivuja, jotka yllättivät jouluisella maullaan. Nämä siivut sopisivat varmasti erinomaisesti leivän päälle, esimerkiksi saaristolaislimpun kaveriksi joulupöydässä. Maku oli hieman vahvempi kuin kahdessa ensimmäisessä testattavassa, mutta edellistä miedompi. Koostumus oli hyvä, ja nämä muodostuivat osalle testaajille yhdeksi suosikeista. Pidimme siitä, että tuotteet olivat nimensä mukaisesti valmiisti siivutetut eikä niitä tarvinnut lämmittää. Tuote on pakkauksensa puolesta myös paras yhdelle syöjälle tai yksinasujalle, siinä missä muut tuotteet saattavat olla yhdelle syöjälle liian suuria mikäli joulupöydässä on paljon muutakin syötävää.  

Näitä suosittelisimme helppoudesta pitäville, joulun makuja kaipaavalle! 

Hinta: 5,9€ 

Arvosanat:

 • Koostumus – 4
 • Maku – 3,5
 • Valmistus – 5
 • Hinta – 3
 • Ulkonäkö – 4

  = 4

Toivomme, että sait arvostelustamme inspiraatiota kestävämpiä jouluisia herkutteluhetkiä varten! Lisätietoa kestävistä ruokavalinnoista löydät esimerkiksi WWF Suomen sivuilta osoitteesta https://wwf.fi/ruoka/ruuan-ymparistovaikutukset/.

Muista myös tsekata WWF Nuorten herkulliset reseptit!

Teksti: Aino Räisänen / Kuvat: Annu Lipponen, Elisa Heikkilä