Kuntalaisaloitepohjat

Kuva: Reetta Pasanen / WWF

 

WWF Nuorten poliittisen vaikuttamisen tiimi pohti syksyllä 2021 minkälaista projektia haluaisimme vielä edistää loppuvuoden ja seuraavan vuoden aikana. Yhtenä asiana keskusteluissamme nousi pinnalle se, että halusimme helpottaa poliittisiin päättäjiin vaikuttamista. Ajatusprosessista muodostui idea, että voisimme tehdä valmiita kuntalaisaloitepohjia nuorten käyttöön. Pohdimme asioita, joihin haluaisimme kuntatasolla muutoksia ja päätimme ottaa näkökulmaksi kouluruokaan vaikuttamisen.

Kaikissa Suomen kunnissa ei ole sama tilanne kasvis- ja vegaaniruoan saatavuuden suhteen, joten päädyimme siihen, ettei vain yksi aloitepohja palvelisi tarkoitustamme parhaiten. Siksi mietimme erilaisia ehdotuksia, jotta kaikille löytyisi jokin omaan ja kunnan tilanteeseen sopiva ehdotus. Ehdotuksiksi valikoitui kasvisruokapäivien lisääminen, kasvisruoan ja vegaaniruoan vapaa saatavuus kaikille kouluruokailussa sekä vegaaneille vegaaniruoan saaminen ilman terveydenhuollon ammattilaisen todistusta.

Kuva: Reetta Pasanen / WWF

 

Kuka sitten saa tehdä kuntalaisaloitteen? Kuntalaisaloitteen voi tehdä henkilö, joka asuu kunnassa, eli toisin sanoen henkilö, jonka kotikunta on kyseinen kunta, johon aloitetta ollaan jättämässä. Myös henkilöt, jotka omistavat kiinteää omaisuutta kunnassa, voivat tehdä aloitteen. Henkilöt, jotka eivät asu kunnassa, mutta käyttävät kunnan palveluita, voivat jättää aloitteen, joka koskee kyseistä palvelua. Lisäksi yhtiöillä ja säätiöillä, jotka toimivat kunnassa, on oikeus tehdä kuntalaisaloitteita. Myös alle 18-vuotiaat voivat tehdä kuntalaisaloitteita.

Kuntalaisaloitteen voi tehdä sähköisesti Kuntalaisaloite.fi palvelussa tai sähköpostitse. Joillain kunnilla on myös omilla sivuillaan aloitelaatikoita, joiden kautta voi jättää aloitteen sähköisesti. Sen voi myös toimittaa halutessaan kirjeitse tai henkilökohtaisesti. Kuntalaisaloite.fi palvelun kautta tehdessä täytyy tunnistautua vahvasti tai sähköpostin kautta palveluun. Sen jälkeen tarvitsee vain lisätä valmis pohjamme sekä omat yhteystiedot aloitteeseen. Halutessaan siihen voi lisätä lisätietoja aiheeseen liittyen kuten linkkejä tai videoita. Aloitteen voi julkaista Kuntalaisaloite.fi palvelussa ja siihen voi kerätä halutessaan osallistujia tai lähettää suoraan kuntaan. Jokainen kuntalaisaloite käsitellään kunnassa, joten sen avulla saa suoraan mielipiteensä kuuluviin vaikkei se menisikään kunnassa läpi. Kunnan täytyy ilmoittaa aloitteen tekijälle sen johdosta tehdyt toimenpiteet ja aloite on käsiteltävä ilman aiheetonta viivästystä.

 

Voit muokata aloitepohjia oman kuntasi tilanteeseen parhaiten sopivaksi. Saat halutessasi mainita kuntalaisaloitteesi yhteydessä, että olet hyödyntänyt WWF Nuorten valmiita kuntalaisaloitepohjia. Mukavia vaikuttamishetkiä!

 

Lähteet:

https://www.kuntalaisaloite.fi/fi

https://www.suomi.fi/palvelut/kuntalaisaloite-akaan-kaupunki/fd743587-ca4f-475c-bb4e-4c11c90c2113

https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/ohjeet/ohjeet-vastuuhenkilolle