Tulevaisuuden ruokia ja monipuolista ohjelmaa kajo2022-partioleirillä

Tulevaisuuden ruokia ja monipuolista ohjelmaa kajo2022-partioleirillä

WWF on tehnyt jo pidempään yhteistyötä Suomen Partiolaisten kanssa, ja tänä vuonna se näkyi Suomen suurimmalla partioleirillä Kajolla. Kajo2022 järjestettiin heinäkuussa Evon metsissä ja osallistuja oli yli 13 000. WWF Nuorilla alkoikin leirin aktiviteettien suunnittelu heti alkuvuodesta, jotta ehdimme saada kaiken valmiiksi leirille mennessä.

Nippelitietoa ja onnenpyörää Tulevaisuuslaakson ruokapolulla

Koska kyseessä oli suurleiri, oli myös ohjelma suunniteltava siten, että se toimii eri kielillä ja eri-ikäisille osallistujille. Lopputuloksena syntyi kymmenen aktiviteettia, joista suurin osa oli suunniteltu juurikin Kajoa varten. Toki mukaan mahtui myös WWF Nuorten tavaramerkiksi muodostuneet ilmastosäkit, jotka tuovat konkretiaa eri proteiinilähteiden ilmastovaikutuksille.

WWF Nuorten piste sijaitsi leirin Tulevaisuuslaaksossa, jossa erilaiset kestävään ruokaan liittyvät aktiviteetit muodostivat ruokapolun. Polulta löytyviä aktiviteetteja olivat esimerkiksi erilaiset pelit, joissa tuli tunnistaa erilaisia ruokaan liittyviä sertifikaatteja, arvailla proteiinilähteitä, ja oli mukana myös perinteinen tietokilpailu. Lisäksi polulla oli luovempi osio, jossa osallistujat pääsivät muun muassa taiteilemaan tulevaisuuden kasviksia kuvausseinän taustakankaalle. 

Suosituimmat aktiviteetit olivatkin juuri tulevaisuuden ruokien visiointi sekä reseptien suunnittelu, jossa osallistujat pääsivät suunnittelemaan mielikuvituksensa avulla kasvisruokareseptejä, sekä erilaisia tulevaisuuden ruokainnovaatioita. Parhaimmat teokset palkittiin ja osa resepteistä löytyy WWF Nuorten Instagramista (@wwfnuoret). Näiden lisäksi suurta suosiota sai myös ruokaonnenpyörä, jossa jokaisella pyörityskerralla voitti palkinnoksi maistiaisen jostakin vegaanisesta herkusta.

Leiri täynnä kiinnostavia keskusteluja ja hauskaa tekemistä

Järjestämämme aktiviteetit puhuttivat osallistujia, ja yksi leirin kohokohdista olikin leiriläisten kanssa käydyt keskustelut kestävästä ruokavaliosta. Oli hienoa huomata kuinka paljon nuoret jo tiesivät aiheesta, ja kuinka kekseliäästi he heittäityivät aktiviteetteihimme. Keskustelun lomassa saimmekin paljon uutta oppia heiltä – oli ilahduttavaa yhdessä pohtia syvällisesti näitä meille tärkeitä aiheita!

Ruokapolun ohjaamisen lisäksi pääsimme osallistumaan leirin muiden järjestäjien ohjelmaan. Teimme esimerkiksi käsitöitä sekä harjoittelimme tulipalon sammuttamista sammutuspeitteellä ja jauhesammuttimella. Pääsimme myös tutustumaan ilmastolabyrinttiin, jossa omien valintojen avulla pääsimme vaikuttamaan siihen, millaiselta vuosi 2100 tulee ilmaston kannalta näyttämään. 

Aktiivista osallistumista Partion lippukuntatyön teltalla

Osa WWF Nuorista järjesti myös Partion lippukuntatyön teltalla keskustelutilaisuuden kasvisruokateemalla. Aihe oli ajankohtainen, sillä Suomen Partiolaiset oli muutamaa kuukautta aiemmin keväällä 2022 linjannut siirtyvänsä jatkossa kaikissa julkisissa tilaisuuksissaan tarjoamaan pelkästään kasvisruokavaihtoehtoa.

Aluksi kerroimme yleisesti WWF Nuorten toiminnasta, pohjustimme kasvispainotteisen ruokavalion hyötyjä ja kerroimme faktatietoa kasvisruokailusta. Tämän jälkeen otimme yleisöä mukaan keskusteluun matalan kynnysten kysymyksillä ja omien kokemusten jakamisella. Läpi ohjelman saimme aktiivista osallistumista yleisöstä, kysymyksiä sekä keskustelua hyvässä ilmapiirissä. Lopuksi jaoimme kasvisruokareseptejä retkeilyyn, ja jokainen osallistujista sai paistaa kasvismakkaroita ja maistella sekä vertailla niitä.

Ainutlaatuisen autenttinen ja yhteisöllinen leirikokemus

Kajo2022 oli leiri täynnä monipuolista ohjelmaa ja uusia tuttavuuksia. Kaiken tämän lisäksi mieleenpainuvaan leirikokemukseen vaikutti esimerkiksi se, että yövyimme porukalla teltoissa. Se teki kokemuksesta autenttisen ja tunnelma leirillä olikin erityisen yhteisöllinen. Osa meistä testasi myös leirin telttasaunaa, joka oli kokemuksena hyvin ainutlaatuinen. Muutamana iltana järjestettiin myös bileet joissa oli loistavia esiintyjiä, kuten viimeisenä iltana esiintynyt Viivi. Bileet olivatkin oikein hauskoja tapahtumia ja ne toivat leirin osallistujat mukavasti yhteen kiireisen leiripäivän jälkeen.

WWF Nuorille jäi Kajosta käteen kasa unohtumattomia muistoja sekä uusia reseptejä testattavaksi. Kiitos Suomen Partiolaisille yhteistyöstä ja erinomaisesti järjestetystä leiristä sekä jokaiselle pisteellämme käyneelle osallistujalle – teitte leiristä ikimuistoisen!