Tiedä, mitä syöt – suppilovahvero

Tiedä, mitä syöt – suppilovahvero

Syksy on vihdoin tullut ja niin myös ihana sienestyskausikin. Sienestyksellä on pitkä historia. Sienille on tutkimuksissa löydetty jo monia terveysvaikutuksia , mutta aihetta ei ole vielä tutkittu kovin kattavasti. Suppilovahverot kuuluvat kantarellien ja herkkutattien ohella erityisen terveellisiin ruokasieniin. Suppilovahverot sisältävät Ylen mukaan paljon esimerkiksi kaliumia, rautaa ja D-vitamiinia. Sienet ovat myös proteiinipitoisia, joten ne soveltuvat hyvin esimerkiksi kasvipainotteiseen ruokavalioon. Myös beetaglukaanikuitujen määrä on erinomainen. Kuitu tekee tunnetusti hyvää vatsalle, tasoittaa verensokerin heilahteluja ja alentaa kolesterolia. Lue alta vinkit sienestykseen ja lähde metsästämään herkullisia suppilovahveroita raikkaan metsälenkin yhteydessä!

Maapallon elonkirjo on valtava, minkä vuoksi monet lajit ovat edelleen mysteerejä. Tutkijat ovat kuvanneet ja tunnistaneet noin 1,2 miljoona lajia, mutta maapallon eläin- ja kasvilajien kokonaismäärän on arvioitu olevan jopa 8,7 miljoonaa. Nämä kaikki lajit toimivat yhdessä ylläpitääkseen maapallon arvokasta elämää, eikä pidä unohtaa, että useat lajit ovat tärkeitä myös ihmiskunnan selviämisen kannalta. (National Geographic 23.08.2019)

Ihminen on huomannut nämä ympäröivän luonnon tarjoamat mahdollisuudet ja oppinut hyödyntämään niitä jo ihmislajin historian alusta alkaen, esimerkiksi keräämällä hyönteisiä, juuria ja marjoja. (Ollikainen 11.02.2019) Vaikka nykypäivänä saamme suurimman osa ruuasta erilaisten ravinnontuotantoketjujen kautta, on esimerkiksi sienten keräily säilynyt harrastuksena. Suomessa esiintyvä sienilajisto tarjoaa hyvät lähtökohdat tämän harrastuksen ylläpitämiseen. Esimerkki.  Suomessa on tunnistettu esiintyvän lähes 8000 eri sienilajia ja kokonaismäärän arvioidaan olevan vielä huomattavasti suurempi. Uusia lajeja löytyy koko ajan ja sieniä koskeva tuntemus paranee. (Mäki-Petäjä 31.01.2019)

Sienestys on rantautunut Suomeen vuosisatojen aikana kahdesta suunnasta, Venäjältä ja Ruotsista. Nykyään jopa yli 70 prosenttia suomalaisista harrastaa sienestystä ja marjastusta, ja harrastus on vahvimmillaan Etelä- ja Itä-Suomessa. Sieniä poimitaan pääasiassa kotitalouskäyttöön. (Ruokavirasto 24.06.2020) Ei ole ihme, että sienten suosio on kasvanut suureksi, koska ne ovat puhdasta ja terveellistä lähiruokaa, jotka sisältävät paljon kivennäisaineita, vitamiineja ja jonkin verran kuituja ja proteiinia. Ja mikä parasta, sienestys ja marjastus kuuluvat jokamiehenoikeuksiin. Muista huomioida, että luonnonpuistoissa ja joillain suojelualueilla sienestys ja marjastus ovat kuitenkin kiellettyjä. (Luontoon.fi 2021)

Sienimetsälle lähteminen kannattaa, koska itse kerättynä suppilovahverot ovat ilmaisia ja metsään tehty retki on hyvää hyötyliikuntaa, joka rentouttaa mieltä ja kehoa. Suppilovahveroita on mahdollista myös ostaa, mutta silloin hinta ja saatavuus voivat vaihdella huomattavasti. Esimerkiksi K-Supermarket Hyrrässä suomalaisen suppilovahveron hinta on 14,90€ kilo. (K-Ruoka 2021) Tuoreet suppilovahverot säilyvät kuivassa ja viileässä yleensä useamman päivän, mutta sen jälkeen sienet kannattaa joko säilöä tai valmistaa ruuaksi. Säilöä voi monella tavalla, kuten kuivaamalla tai pakastamalla. Tuoreista sienistä taas valmistuu monia herkullisia reseptejä, kuten suppilovahverokeittoa tai -kastiketta.

Sienimetsälle lähdettäessä on tärkeää pitää mielessä muutama seikka.

 1. Ota mukaan sienikirja/-sovellus, ilmava kori, sieniveitsi ja kartta/-sovellus
 2. Pysy riittävän kaukana asutuksesta ja teistä
 3. Poimi syötäväksi vain sellaisia sieniä, jotka tunnistat varmasti
 4. Tarkista täsmäävätkö kaikki sienen tuntomerkit:
  – Lakin koko, muoto ja pinta
  – Helttojen tai pillien väritys, leveys ja tiheys
  – Jalan pintakuvio ja sijainti
  – Malton eli “sienilihan” koostumus, väri, maitiaisneste ja mahdolliset muutokset
  – Haju
  – Kasvupaikka
 5. Kerää sienet mukaan aina kokonaisina, ettei metsään jää tunnistamisen kannalta tärkeitä sienen osia
 6. Kerää mahdollisimman nuoria ja hyväkuntoisia yksilöitä ja valmista saatu sato pian keräämisen jälkeen, koska sienet pilaantuvat nopeasti.

  (Ruokavirasto 02.01.2019)

Tarkista nämä tuntomerkit ennen kuin keräät suppilovahveroita koriin:

 1. Lakki: Nuorena kupera ja vanhetessa laakea syvänapainen suppilo. Reunat alaspäin kääntyneet ja aaltoilevat. Kuiva- ja sileähköpintainen. 

 2. Heltat: Haaroittuvat ja johteiset poimut

 3. Jalka: Sileä, ontto ja pitkä

 4. Malto: Ohutta, kiinteää ja kellanvalkoista. Vanhetessa sitkeämpää.

 5. Väritys:
  – Lakki: Nuorena kullanruskea ja vanhetessa tummenee
  – Heltat: Nuorena keltaiset tai vaaleanruskeat ja vanhetessa harmaat
  – Jalka: Nuorena kellertävä ja vanhetessa vihertävän keltainen

 6. Haju: Mieto, miellyttävä ja mausteinen

 7. Huom! Tarkista ettet sekoita suppilovahveroa sen näköislajeihin kosteikkovahveroon, rustonupikkaan tai kultahelttaan.

  (Luontoportti 2021)

Käytettyjä lähteitä

Yle Uutiset: Tiesitkö tämän suppilovahverosta
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/10/27/tiesitko-taman-suppilovahverosta

National Geographic – Biodiversity 23.08.2019
https://www.nationalgeographic.org/encyclopedia/biodiversity/

Luontoportti – Suppilovahvero
https://luontoportti.com/t/2554/suppilovahvero

Ruokavirasto:Sienestys
https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/tietoa-elintarvikkeista/elintarvikeryhmat/ruokasienet/sienestys/
sienten tunnistaminen
https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/tietoa-elintarvikkeista/elintarvikeryhmat/ruokasienet/sienten-tunnistaminen/

Luontoon – Marjastus ja sienestys
https://www.luontoon.fi/marjastusjasienestys

MTV UUTISET – Tiesitkö? Suomessa elää yli 40 000 lajia: “Läheskään kaikkia ei ole vielä löydetty” – erilaisia pistiäisiä on 7500 ja sieniäkin lähes 8000, 31.01.2019
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tiesitko-suomessa-elaa-yli-40-000-lajia-laheskaan-kaikkia-ei-ole-viela-loydetty-erilaisia-pistiaisia-on-7500-ja-sieniakin-lahes-8000/7262856

Ruokatieto – Vinkkejä sienestykseen
https://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta-poytaan/luonto/sienet/vinkkeja-sienestykseen

K-Ruoka: K-supermarket Hyrrä – Suppilovahvero Suomi
https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuote/suppilovahvero-suomi-kg-2000616800009

Helsingin yliopisto – Mitä jos olisimme metsästäjä-keräilijöitä?
https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/kulttuuri/mita-jos-olisimme-metsastaja-kerailijoita