Tiedä, mitä syöt -sarjassamme tutustutaan tällä kertaa pieneen, mutta ihanaan kirsikkaan. Kirsikka tarjoaa iloa moneen aikaan – keväisin kirsikkapuut lumoavat vaaleanpunaisine kukintoineen ja kesän ollessa hyvässä vauhdissa kirsikat ovat vihdoin kypsiä poimittavaksi. Opi alta lisää tästä loppukesän herkusta!
Tiesitkö, että kirsikka ei ole marja vaan luumulle lähisukua oleva hedelmä? Kirsikka on myös varsin vanha hyötykasvi, sillä sitä on viljelty Kiinassa jo yli 4000 vuoden ajan. Suomessa kirsikan sesonki on heinä-elokuussa ja eteläisemmässä Euroopassa läpi touko-heinäkuun.
Viljelty Kiinassa jo yli 4000 vuoden ajan
Loppukesän sesonkiherkku
Kirsikoita on olemassa yli sata eri lajiketta, mutta tuotannossa käytetään lähinnä kahta, hapankirsikkaa ja imeläkirsikkaa. Imeläkirsikat ovat väriltään keltaisia, punakeltaisia tai tummanpunaisia, ja maultaan lajikkeelleen tyypillisesti makeita. Hapankirsikat sen sijaan ovat kirkkaanpunaisia tai tummanpunaisia. Hapankirsikoissa maku myös vaihtelee lajikkeittain makeahkoista happamiin.
Lajikkeita moneen lähtöön
Kirsikka taipuu moneen! Se on hyvä sellaisenaan, mutta myös esimerkiksi monissa leivonnaisissa tai niiden koristeluissa. Kirsikat tulee säilyttää kylmässä 0– +2 asteessa ja kypsänä ne eivät kestä kovin pitkää säilytystä.
Monikäyttöinen
Kirsikka on mainio C-vitamiinin sekä kaliumin lähde ja sisältää myös antioksidantteja. FODMAP-ruokavaliota noudattaessa kirsikan syöntiä kannattaa rajoittaa.