Tofu – tiedä mitä syöt

Tofu – tiedä mitä syöt

Tiedä, mitä syöt -sarjamme toisessa osassa parrasvaloihin pääsee tofu. Tofu on tunnettu kasviperäinen proteiininlähde ja syystäkin, sillä se on todella monipuolinen mutta kuitenkin ravintorikas. Lue alta lisää ja ota testiin meidän maukas tofucurry  resepti!

Tofu on ehkäpä yksi tunnetuimmista kasviperäisistä proteiininlähteistä, eikä mikään ihme, koska sen juuret ulottuvat aina kahdentuhannen vuoden takaiseen Kiinaan saakka. Tarun mukaan tofua valmistettiin ensimmäisen kerran, kun kiinalainen kokki vahingossa juoksutti soijamaidon lisäämällä siihen nigaria. Tofua onkin nähty aasialaisessa ruokakulttuurissa jo pitkään. Länsimaisiin ruokapöytiin tofua tuotiin ensimmäisen kerran 1700-luvulla, mutta yleiseksi se tuli vasta yli kaksisataa vuotta myöhemmin.

Soijatuotteiden yhteydessä nousee usein esille kysymys niiden vastuullisuudesta, koska Amazonin sademetsää hakataan paljon soijan viljelyn tieltä. Tämä soija päätyy kuitenkin tavallisimmin karjan rehuksi. Suomessa elintarvikkeisiin käytetty soija tulee pääasiallisesti Euroopasta, esimerkiksi Tonavan alueelta, ja kauempaakin Suomeen matkaavaa soijaa voi syödä hyvillä mielin, koska se on vastuullisesti tuotettua. Jos tuotteen eettisyys mietityttää, voi soijan alkuperän selvittää pakkauksesta tai suoraan valmistajalta.

Vaikka tofu itsessään on melkoisen mautonta, se imee makuja tehokkaasti pesusienimäisen koostumuksensa ansiosta. Näin ollen sitä voi käyttää hyvin monenlaisissa ruuissa smoothieista wokkeihin. Tofu on myös erittäin ravintorikasta: se sisältää paitsi runsaasti proteiinia (n.8g per 100g), myös kaikki tarvittavat aminohapot. Lisäksi Tofu on hyvä kalsiumin ja raudan lähde. Tavallinen, niin kutsuttu kova tofu on soveltuva myös FODMAP-ruokavalioon sekä IBS:stä kärsiville. Tofun pehmeät ja harvinaisemmat muodot eivät ole aivan yhtä vatsaystävällisiä.

Tofu on melkoisen edullista. Tofupakkausten hinnat vaihtelevat yleensä 1,5-4 euron välillä, riippuen pakkauksen koosta ja valmistajasta. Sata grammaa tofua maksaa noin euron.

Tofucurry

Aromaattinen
panang curry

Käytettyjä lähteitä

https://wwf.fi/uutiset/2020/01/soija-syynissa-ruuaksi-rehuksi-vai-boikottiin/
https://www.wwf.org.uk/updates/soy-story-uk-retailers-and-soy-driven-deforestation
https://wwf.fi/ruoka/ruuan-ymparistovaikutukset/#palkokasvit-ja-muut-kasviproteiinit
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/ingredient-focus-tofu
https://www.healthline.com/nutrition/what-is-tofu#nutrition https://www.monashfodmap.com/blog/talking-tofu/
https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/hillinta/-/artikkeli/ab196e68-c632-4bef-86f3-18b5ce91d655/ilmastonmuutosta-voi-hillita-ilmastoystavallisella-ruokavaliolla.html