Nuoret eduskuntavaaliehdokkaat puhuvat muovista

Nuoret eduskuntavaaliehdokkaat puhuvat muovista

Vaalit lähestyvät, joten halusimme antaa palstatilaa nuorille eduskuntavaaliehdokkaille tarjoamalla heille mahdollisuuden jakaa ajatuksiaan muoviin ja sen kierrättämiseen liittyen. Viime syksynä osa WWF Nuorista pääsi tutustumaan muovinkierrätyslaitokseen Berliinissä ja sen innoittamana lähdimme toteuttamaan muoviprojektia. Halusimme herätellä myös nuoria ehdokkaita ajattelemaan muovin roolia yhteiskunnassamme ja heidän suhdettaan siihen. Pyrimme haastattelemaan kahta ehdokasta jokaisesta eduskuntapuolueesta, mutta kiireisen vaalikevään keskellä emme tavoittaneet kaikkia.

WWF Nuoret kannustavat tutustumaan Ympäristöministeriön työryhmän laatimaan muovitiekarttaan. Muovitiekartassa asetetaan tavoitteiksi välttää ja vähentää sekä korvata ja kierrättää muovia. Toimenpiteiksi näiden tavoitteiden saavuttamiseksi ehdotetaan esimerkiksi roskaamisen ja turhan kulutuksen vähentämistä, muovijätteiden talteenoton merkittävää tehostamista, sekä muovihaasteen nostamista näkyvästi Suomen kansainväliselle asialistalle.

Haastateltavat on järjestetty aakkosjärjestyksessä puolueen mukaan.

 

Aleksi Sarasmaa 25, KD, Helsingin vaalipiiri

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta muovi?

“Heti ensimmäinen mielikuva on muovipakkaukset joita käytetään päivittäin, mut kyllä sitten toinen mielikuva on negatiiviinen. Ne ympäristöhaitat mitä syntyy kun muovi päätyy vääriin paikkoihin luonnossa. Hyvä materiaali sinänsä, helposti muokattava ja kestävä materiaali, mutta aiheuttaa paljon haittoja. Ei siinä sinänsä mitään vikaa ole, ellei se pääse vääriin paikkoihin ja no totta kai se, että kuinka paljon se syö fossiilisia energialähteitä tuotannossaan ja raaka-aineita.”

Kierrätätkö itse muovin ja minkälaisena koet kierrätysmahdollisuutesi?

“Meidän taloyhtiössä ei ole sellaista kierrätyslaatikkoa, valitettavasti. Pyrin kyllä kaiken muun kierrättäämään ja vaimo on tarkka, et hän vahtii kyllä. Jos vahingossa laittaa väärään niin tulee noottia. Mut on ehdollistettu tosi hyvin, mutta muovia ei kierrätetä. Tiedostan kyllä, että se on viitseliäisyydestä kyse viedä jonnekkin muualle keräyspisteeseen.”

Mitä sinun mielestäsi Suomen tasolla tulisi tehdä muovin ja sen kierrättämisen suhteen?

“Totta kai keinoja on varmaan aika paljon. Suomella on yleisestikin paljon cleantech-osaamista ja biomateriaali-osaaminen on aika hyvä. Panostaminen siihen vaihtoehtojen kehittämiseen, jotta voitaisiin korvata muovi jollain ympäristöystävällisemmillä materiaaleilla. Suomi voisi näin edesauttaa muovin käytön vähentämistä maailmanlaajuisesti. En täysin poissulje muoviveroa koskevaa vaihtoehtoa, mielestäni verotuksen painopiste pitäisi siirtyä työverotuksesta enemmän haittojen verotukseen. Se olisi ainakin selvittämisen arvoinen asia, koska kyllä taloudellisin keinoin on järkevää ohjata. Tärkeää on tietenkin myös tutkimuksen lisääminen. Ehkä myös tietynlainen tiedottaminen muovista, koska kun puhutaan mikromuoveista, niin mulla ei ole mitään tarkempaa tietoa siitä, että mitä esimerkiksi mikromuovi on. Keskittyisin kuitenkin nimenomaan korvaavien materiaalien kehittämiseen, siitä voisi olla Suomelle taloudellistakin hyötyä. Muovin korvaaville materiaaleille kun on kysyntää yhä enenevissä määrin kansainvälisilläkin markkinoilla.”

 

Miikka Korpiranta 31, KD, Helsingin vaalipiiri

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta muovi?

“Jollain määrin kertakäyttöteollisuus tai toinen termi, mikä nousee mieleen, on suunniteltu vanheneminen; jossain koneissa on esimerkiksi nykyisessä systeemissä saatettu korvata jokin pitkäkestoinen metalliosa muovisella, jotta ihminen saataisiin ostamaan uusi sellainen. On jotenkin kauheen järkyttävää ajatella, että vaihdetaan kestämättömiin ratkaisuihin vaan sen takia, että raha ajaa meidän yhteiskunnassa eteenpäin. Muovista nousee isona asiana mieleen myös valtameret ja on jotenkin käsittämätöntä, kuinka paljon eläimet kärsii siellä.”

Kierrätätkö itse muovin ja minkälaisina koet kierrätysmahdollisuutesi?

“Oon tosi iloinen, että muovinkierrätys on tullut energiajätteen rinnalle ja se missä Suomessa on jo pitkään oltu edellä on pullojen pantit; ei tarvi mennä kuin itärajan taakse niin teiden sivuissa on hirveet määrät muovia. Pyrin välttämään muovin ostamista, eli jos sama tuote on ostettavissa esimerkiksi pahvipakkauksessa ja muovipakkauksessa, mä valitsen lähes poikkeuksetta sen pahvipakkauksen. Tää riippuu tietysti vähän kokonaisuusarviosta, kuten luomuruoankin kanssa, ostan mieluummin Suomessa tuotettua ei-luomu lähiruokaa kuin Kiinasta tuodun vastaavan luomutuotteen, josta en voi ees olla varma onko se lopulta luomua kuitenkaan mahdollisten erilaisten standardien vuoksi.”

Millaisena ongelmana näet muovin Suomen tasolla vai näetkö sitä ollenkaan ongelmana?

“Ei oo kauheen kaukana menneisyydessä kun meillä on ollut vielä lasipullot enemmistönä muovipullojen sijaan. Kun menee marketteihin, huomaa kuinka hirveät määrät muovia on. Kaiken pitää olla kelmutettuna, ihan mikä vaan tuote onkaan kyseessä, vaikka siinä on pahvipakkaus niin kuitenkin saattaa ympärillä olla muovia. Tietynlainen monialainen selvitysryhmä siihen, miten voidaan hallitusti vähentää ja lopulta jättää muovi pois, olisi hyvä. Muovin kehittäminen ainakin näin pitkälle on ollut vika askel ihmisen historiassa; vaikka se voi olla toimiva juttu, on huono, kun ihmiset eivät pidä huolta mihin se lopulta päätyy. Mua kauhistuttaa jotenkin, kuinka paljon mikromuovia on lopulta meidän kaikkien sisällä sekä sen ja muun muovin määrä luonnossa. Tää luontoon päätyminen täytyisi saada loppumaan enkä tiedä saadaanko me muovia enää luonnosta pois vai onko se jäänyt sinne lopullisesti. Ihmisiä pitäis herätellä tajuamaan tämä. Monet ympäristöasiat on tietyllä tavalla jäänyt ilmastokeskustelun varjoon ja unohtuu, että luonnonsuojeleminen ei oo pelkästään ilmastopäästöjen ja -muutoksen miettimistä vaan myös muita asioita, kuten tämä muovi.”

 

August Halonen 21, Keskusta, Helsingin vaalipiiri

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta muovi?

“Sitähän on erilaista ja sitä on jatkuvasti meidän ympärillä ihan kaikessa melkeen. Se on sellanen materiaali, että ei aina edes tule ajatelleeksi miten paljon sitä on kaikessa.”

Kierrätätkö itse muovin ja minkälaisena koet kierrätysmahdollisuutesi?

“Pystyn kierrättämään muovikassit, mutta muuten koen kierrättämisen hankalaksi joten lähden itse siitä, että pyrin välttämään sen kulutusta sen verran kuin vain mahdollista. Olin itse Libanonissa talvella rauhanturvaajana 4 kuukautta ja  siellä niissä olosuhteissa käytettiin valitettavasti muoviastioita. Tein itse sen valinnan, että käytin samaa kertakäyttölusikkaa aina aamupuurolla ja pesin sen vaan seuraavaksi päiväksi. Tein näin aina siihen saakka kunnes lusikka meni rikki. Tässä pieni konkreettinen esimerkki suhtautumisestani kertakäyttömuoviin.”

Mitä sinun mielestäsi Suomen tasolla tulisi tehdä muovin ja sen kierrättämisen suhteen?

“Koen, että se mihin meidän pitäisi päästä on kertakäyttömuovin kieltäminen. Esimerkiksi juuri muovisten kertakäyttöastioiden käyttö on turhaa ja onneksi markkinoilla alkaa olla muitakin vaihtoehtoja. Kyllähän se on niin, että se muovi sinne maailman valtameriin tulee hyvin vahvasti myös länsimaista ja meilläkin on vastuu sen ongelman ratkaisemiseksi.”

 

Suvi Mäkeläinen 24, Keskusta, Pirkanmaan vaalipiiri

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta muovi?

“No totta kai monella tapaa muovi on tarpeellinen ja hyödyllinen materiaali, mut me ollaan tultu siihen pisteeseen, et meil on aivan liikaa kertakäyttömuovia. Mikromuovit on suuri ongelma. Meidän pitäis pyrkiä näistä muovin aiheuttamista ongelmista entistä enemmän eroon ja korvaamaan muovia entistä enemmän muilla tuotteilla.”

Kierrätätkö itse muovin ja minkälaisina näet kierrätysmahdollisuutesi?

“No pakko sanoo, et mun nykyisessä taloyhtiössä ei oo muovin kierrätystä ja lähin muovinkierrätyspaikka on tosi kaukana. Tää on semmonen asia minkä mä ite tiedostan, et mun pitäis siinä parantaa ja jaksaa viedä niitä muoveja eri paikkoihin. Mutta mun mielestä muovin kierrättäminen on tehty ylipäätään liian vaikeeks. Niitä kierrätyspisteitä pitäis olla paljon enemmän ja mun mielestä joka taloyhtiöstä, varsinkin suurissa kaupungeissa, pitäis kyllä löytyä kierrätyspiste, jotta siitä tehään ihmisille mahdollisimman helppoo. Sillonhan ne ihmiset kierrättävät.”

Mitä mielestäsi Suomen tasolla pitäisi tehdä muovin ja sen kierrättämisen suhteen?

“Ilman muuta kierrättämistä tulee tehostaa ja parantaa, siitä oon samaa mieltä. Ja nimenomaan tehdä velvoitteita taloyhtiölle, että jokaisesta löytyisi se kierrätysmahdollisuus. Suomi voisi ennen kaikkea keksiä ja kehittää muovinkorvikkeita. Meillähän on hyviä esimerkkejä siitä, miten suomalaisilla puusta saatavilla innovaatioilla, myöskin tekstiileillä pystytään korvaan muovipohjasia tekstiileitä ja tuotteita. Tämä voisi olla Suomen valttikortti tulevaisuudessa jos siihen kunnolla panostetaan.”

 

Henrik Vuornos 25, Kokoomus, Uudenmaan vaalipiiri

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta muovi?

“Meressä kelluvat suuret muovilautat.”

Kierrätätkö itse muovisi ja minkälaisina koet kierrätysmahdollisuutesi?

“En valitettavasti kierrätä. Taloyhtiössämme ei ole muovin kierrätys mahdollisuutta eikä kierrätystä ole siten tehty kovin helpoksi.”

Mitä sinun mielestäsi Suomen tasolla tulisi tehdä muovin ja sen kierrättämisen suhteen?

“Suomen tasolla pitäisi pyrkiä estämään kaikilla käytettävissä olevilla keinoilla muovin päätyminen luontoon. Eli tehostaa muovin kierrätystä. Erikseen nostaisin esiin vielä mikromuovit, joissa kuluttajatuotteissa ehkä puhutuin esimerkki on kosmetiikan mikromuovit. Niistä olisi syytä päästä eroon. Mutta ehkä vaikuttavin esimerkki olisi, että kaupunkiauleilla, siellä missä on autoja, hulevesisuunnittelu olisi kunnossa, koska autojen renkaat on yksi suurimpia mikromuovien lähteitä ja sitä kautta päästäis merkittävästi vähentämään mikromuovin määrää. Se sadevesi mikä päätyy viemäreihin, päätyy sitä kautta jätevesilaitokselle eikä mikromuovina Itämereen.”

 

Veera Hellman 21, Kokoomus, Helsingin vaalipiiri

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta muovi?

“Sitä on kaikkialla, se on ehkä ensimmäinen ajatus, jos miettii jokapäiväistä elämää. Esimerkiksi kauramaidon korkki on myös muovia, miksi sen pitää olla muovia? Seuraava ajatus on ikävät kuvat kilpikonnasta, joka jäänyt kiinni muoviroskaan. Jos purkaisi laukun sisällön niin ainakin 20 % on muovia tai ehkä enemmänkin.”

Kierrätätkö itse muovin ja minkälaisena koet kierrätysmahdollisuutesi?

“Mun on  pakko myöntää, että tietyllä tapaa olen ollut huono kierrättämään. Yksi syy siihen on, ettei Helsingissä ole tarpeeksi hyvin kierrätyspisteitä. Totta kai aina on helppo syyttää muita, mutta muovin kierrättämiselle ei ole tarpeeksi hyviä mahdollisuuksia. Mun mielestä jokaisessa taloyhtiössä tulisi olla myös muovinkierrätyspiste, johon voisi viedä muovit. Kaikki pullot kierrätetään kuitenkin tottakai, se on yksi asia mikä on Suomessa tosi hyvin, ja sitäkään ei saisi ottaa itsestäänselvyytenä. Mun mielestä muovinkierrätyspisteitä pitäisi olla paljon enemmän, esimerkiksi kaupoissa pullonkierrätyspisteen kaltaisesti. Mun mielestä oli ihan valtavan mielenkiintoinen ajatus, kun joku k-kauppa oli aloittanut muovia koskevan panttijärjestelmän. Eli sä tuot esim. jauhelihapaketista tulevan muovirasian, ja jos sä palautat sen sinne liikkeeseen, niin sä saat siitä 10 senttiä ostosrahaa. Vähän niinkuin panttijärjestelmä, mutta se oli heidän oma, ja se oli mun mielestä maailman paras idea muovin kierrätyksen osalta. Suomihan ei ole siinä pahin tekijä, mutta toisaalta me pystytään näyttämään esimerkkiä, koska meillä on mahdollisuudet siihen.”

Mitä sinun mielestäsi Suomen tasolla tulisi tehdä muovin ja sen kierrättämisen suhteen?

“Suomessakin pitäisi kieltää kertakäyttömuovit, se oli mulle iloinen yllätys, ettei Hesburgerissa annettu pilliä ja mukin kantta. Tällaisista pienistä teoista se lähtisi ja yritykset pitäisi kaikki saada mukaan siihen. Ja tietenkin valtiotasolla voitaisiin tehdä jyrkempiä kieltoja kertakäyttömuovin suhteen. Se on musta tosi hieno juttu, että monissa kaupoissa on vaihdettu peruspussi biohajoavaksi. Jokaisella teolla on merkitystä. Suomessa on ehkä hieman sellainen mentaliteetti, että jos mun naapuri ei kierrätä, niin en mäkään kierrätä, ja että Suomi ei oo se ongelma vaan se on Kiina. Mutta voisko Suomi olla se ratkaisu. Meillä on ihan valtavan hyvää tutkimusta esim. yliopistoissa, ja uskon, että meidän osaajat osaisi kehittää muovittomia pakkausmateriaaleja. Mä veikkaan, että viimeistään 10 vuoden sisään voitaisiin luopua muovista. Luotan siihen, että tutkimuksella pystytään keksimään ratkaisuja.”

 

Simon Granroth 28, RKP, Helsingin vaalipiiri

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta muovi?

“Käytännöllinen roska tuli noin äkkiseltään. Oon kipeästi tietoinen, että muovi on tosi käytännöllinen aine, mutta samalla ympäristöongelmat ja -haitat siitä ovat aivan valtavat.”

Kierrätätkö itse muovin ja minkälaisina koet kierrätysmahdollisuutesi?

“Mun mahdollisuudet kierrättämiseen on aika hyvät, mutta ollaan pyritty tyttöystävän kanssa vähentämään muovia ylipäätänsä. Se missä ollaan onnistuttu on kevyiden kertamuovien käytön vähentäminen, esimerkiksi mulla on reppu tai jonkinlainen kassi aina kannossa. Aina ei ole kuitenkaan helppo välttää muovia, sillä sitä on kaikessa päivittäistavarassa deodoranteista muovipakkauksiin ja niistä on aika vaikea päästä eroon.”

Mitä sinun mielestäsi Suomen tasolla tulisi tehdä muovin ja sen kierrättämisen suhteen?

“Jos maailmanlaajuisesti katsotaan, Suomessa muovinkierrätys on yllättävän hyvällä tasolla ja täällä jää pitkälti yksilön vastuulle jaksaako muovin kierrättää. Se on ihan eri asia sitten, jos puhutaan teollisuudesta. Näen, että ympäristö- ja ilmastokeskustelussa on kaksi eri diskurssia, joista toisessa yritetään viedä vastuu yksilölle siihen mitä yksilötasolla voidaan tehdä ympäristökuormituksen vähentämiseksi. Tämä vie keskustelun mielestäni väärälle tielle, koska valtion, organisaatioiden ja teollisuuden on kannettava oma vastuu siitä, mitä markkinoille tulee ja mihin se sieltä päätyy. On tietysti aina hienoa, kun yksilöt aktivoituu, mutta näen, ettei ongelmaa voida ratkaista pelkästään kuluttajakäyttäytymisen muokkaamisella yksilötasolla, vaan muutoksen on tapahduttava makrotasolla ja siitä on säänneltävä regulatiivisesti ja legislatiivisesti.”

 

Anna Korkman 23, RKP, Varsinais-Suomen vaalipiiri

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta muovi?

“Valtameret ja vesistöt ja se miten saastuneita ne on. Mieleen tulee myös ei biohajoava materiaali ja öljyt.”

Kierrätätkö itse muovin ja minkälaisena koet kierrätysmahdollisuutesi?

“Joo kierrätän itse. Koen, että se on Suomessa vielä aika uusi juttu ja ihmiset voi kokea sen vaikeeksi vaikka se kaikkien mielestä varmasti hyvä asia onkin. Meille on aika vastikään tullut muovinkierrätysmahdollisuus taloyhtiöön ja se on ollut kyllä todella hieno lisä. Yritin itse pitkän aikaa saada sen kierrätysmahdollisuuden meille eli tuntuu myös sen takia todella hienolta.  Kierrätys on Suomelle tosi iso mahdollisuus. Voidaan olla halutessamme edelläkävijöitä. Muovin kierrättämisessä ollaan vähän vielä esimerkiksi Ruotsia jäljessä siinä, että kuinka paljon yksittäinen ihminen muoviaan kierrättää. Tietoisuutta pitää vielä lisätä. Monet on varmaan aika epävarmoja siitä, että mitä muoveja voi kierrättää ja miten se koko homma toimii. Tietoisuuden lisääminen ja kierrätysmahdollisuuksien tarjoamien kaikkialla, myös ihan pientaloalueilla olisi tärkeetä.”

Millaisena ongelmana näet muovin Suomen tasolla vai näetkö sitä ollenkaan ongelmana?

“Näen sen tosi isona ongelmana, jota on tärkeää säädellä myös EU-tasolla. Päätös siitä, että vuonna 2021 kiellettäisiin kertakäyttömuovituotteet on hienoa ja sellaista rohkeaa päätöksentekoa tarvitaan enemmän. Suomessa voitaisiin vastaavia rohkeita päätöksiä tehdä kaikilla tasoilla ja yrityksissä myös. On hienoa, että monissa kaupoissa kaupoissa ei vihanneksille ole ollenkaan mahdollista jotta muovipusseja. Paljon voidaan poistaa käytöstä muovia, jota ei tarvita ollenkaan. Jotenkin meidän suhde muoviin on myös asennekysymys. Kun meillä on meidän metsäteollisuus niin voisi ehkä ottaa käyttöön toisenlaiset orgaaniset materiaalit muovin tilalle. Kertakäyttöajattelutavasta on todella tärkeätä päästä pois. Yksi suuri mikromuovien lähde on jätevedet ja meidän vedenpuhdistuslaitoksia voisi kehittää.”

 

Elisa Gebhard 25, SDP, Helsingin vaalipiiri

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta muovi?

“Tulee mieleen tosi paljon kaikkii härpäkkeitä, niinkun turhakkeita, esimerkiksi sellaset paukkuserpentiinit, joita kukaan ei todellakaan tarvitse. Mun mielestä EU:n linjaus muovipilleistä ja joistain muista pienmuoveista oli hyvä. Päätös tehtiin kieltämällä rantoihin ja vesistöihin yleisimmin päätyvät muovit.  Pillit on sinänsä yksi vahingollisimmista jutuista ja niitä on päätynyt vesistöihin ja eläinten vatsaan ja muuta kauheeta. Turhat härpäkkeet ja kuvat roskaantuneesta luonnosta tulee siis mieleen. Eli karuja juttuja.”

Mitä sinun mielestäsi Suomen tasolla tulisi tehdä muovin ja sen kierrättämisen suhteen?

“No mun mielestä Suomen EU-puheenjohtajuus on ylipäänsä tosi hyvä mahdollisuus Suomelle. Suomi voi pitää ympäristökysymyksiä esillä tosi voimakkaasti, ja se pitäisi hyödyntää täysillä. Kun muovi on ollut kuumana puheenaiheena EU:ssa, niin muovi on varmasti myös sellainen puheenaihe, josta voisi keskustella. Suomessa on puhuttu nyt aika paljon haittaveroista kaikelle ympäristöä saastuttaville asioille. Mun mielestä on ollut tosi hienoa, et ne on ollut esillä, ja haittaveroja voisi olla enemmän, koska niillä ohjataan kuluttajien käyttäytymistä. En näe poissuljettuna, et meillä olisi jotain veroja myös muovituotteille ja vastaavasti voisi kannustaa käyttämään kierrätysmuovia enemmän. Kepin lisäksi tarvitaan porkkanaa, et muovin kierrätys olisi mahdollisimman helppoa. Itse pystyn viemään muovit kierrätykseen tosi lähelle kotia, mutta kaikilla ei oo sellasta mahdollisuutta. Pakkausmerkinnät voisi olla vieläkin selkeämpiä. Olisi hienoa jos ihmiset käyttäisivät vähemmän muovia ja ylipäätään kuluttajatietoisuuden lisääminen on tärkeää.

Mä oon ikuinen optimisti ja kun katson nuoria, jotka on todella tietoisia kulutuksestaan ja vaativat päättäjiltä muutosta on fiilikseni entistäkin positiivisempi. Tietysti kysymys on siitä, tapahtuuko se riittävän nopeasti. Mä luulen et mitä nuorempi eduskunta meillä on ensi vaalien jälkeen, niin sitä paremmin me saadaan nämä hommat etenemään. On tärkeätä, että vähän vanhemmatkin poliitikot antaisivat nuorille tilaa näissä asioissa. Yksilöitä on tosi helppo syyttää valinnoistaan, mutta kyllä päättäjien pitäisi olla valmiita asettamaan niitä keppejä ja porkkanoita, esimerkiksi vaikka verotuksella tai muilla tällaisilla selkeillä raameilla. Todella monet päätökset perustuu haluun ohjailla kuluttajien käyttäytymistä, mutta ympäristöasioissa me ei olla osattu tai ei olla oltu tarpeeksi kunnianhimoisia.”

Millaisena ongelmana näet muovin Suomen tasolla vai näetkö sitä ollenkaan ongelmana?

“Mikromuovi ennen kaikkea on pelottava kuvio. Se, että meidän elimistöön päätyy mikromuovia ja me ilmeisesti juodaankin sitä. Se on pelottavaa myös eläinten kannalta. Se on uhka sekä ympäristölle että terveydelle kaikkialla maailmassa – mikromuovi ja myös kaikki muu roska. Roskasta pitäisi puhua ehkä kokonaisvaltaisemmin ja että muovi on vain yksi asia, joka aiheuttaa roskaa, pilaantumista ja muuta. Kaiken kaikkiaan ongelman tunnistaminen pitäisi tehdä ihmisille mahdollisimman helpoksi. Poliitikkojen pitää myös pystyä asettamaana jotain raameja, oli ne sitten haittaveroja tai tiettyjen tuotteiden kieltoja. Toimia tarvitaan.”

 

Miika Tiainen 24, SDP, Varsinais-Suomen vaalipiiri

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta muovi?

“Varmaan ensimmäisenä tulee mieleen semmoset herkkusienirasiat ja kaikki muut tosi turhat ruokapakkaukset. Sitten tietysti kaikki semmoset muoviastiat, missä kannetaan ruokaa – Tupperwaret ja muut tämmöset klassikot. Ja sekä tietysti merten jätemuovipyörteet ja muut mistä on aika paljon ollut puhetta.”

Kierrätätkö itse muovin ja minkälaisena koet kierrätysmahdollisuutesi?

Joo, kierrätän. Meidän taloyhtiöön tuli vasta vähän aikaan sitten muovinkierrätyspiste. Eli ihan ok mahdollisuudet nykyään  ja hyvä , että muovinkierrätyspisteet on koko ajan yleistynyt. Muovinkierrättäminen itsessään ei kuitenkaan ole kovin helppoa. Varsinkin kun on mustat muovipakkaukset ja muut joiden kierrättämisessä on ongelmia. Pitäisi olla enemmän keskustelua siitä, että miksi sellaisia muoveja pitää ylipäänsä tehdä.

Mitä sinun mielestäsi Suomen tasolla tulisi tehdä muovin ja sen kierrättämisen suhteen?

“Ainakin meidän pitäisi mahdollistaa muovinkierrätys kaikille ja vähentää tarpeettomien pakkausten määrää, ihan alkaen vaikka tämmösistä kertakäyttömuovipusseista. Ongelmana on tietysti se, että meidän kulutuskulttuuri on vahvasti keskittynyt muoviin. Eli ylipäänsä mein pitäis pystyy jotenki muokkaamaan mein toimintatapaa ja mahdollistaa irtomyynti kaupoissa laajemmin muoviin pakattujen asioiden sijasta. Se mitä poliitikoiden ois hyvä edistää, on sit ehkä enemmänki EU:n tason kysymys.”

 

Lauri Kopo 30, Sininen tulevaisuus, Pirkanmaan vaalipiiri

Kierrätätkö itse muovin ja minkälaisina näet kierrätysmahdollisuutesi?

“Kaikki muovipakkaukset vien muovinkeräykseen.”

Mitä mielestäsi Suomen tasolla pitäisi tehdä muovin ja sen kierrättämisen suhteen?

“No pitäis ainakin taloyhtiöiden kierrätyspisteitä lisätä huomattavasti. Omassa taloyhtiössä ei ole muovinkeräystä ja  joudun autolla lähteä viemään niitä. Kierrätysmahdollisuus omassa taloyhtiössä olisikin hyvä lisä.”

Minkälaisena ongelmana näet muovin Suomen tasolla vai näetkö sitä täällä ongelmana ollenkaan?

“No Suomen tasolla se ei ole hirveän suuri ongelma, et kyllä täällä aika hyvin osataan lajitella ja heittää roskat oikeeseen paikkaan. Tietysti sitä aina välillä näkee tuolla luonnossa niitä muoveja.”

 

 

Suldaan Said Ahmed 26, Vasemmistoliitto, Helsingin vaalipiiri

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta muovi?

“Roskia. Turhaa luontoon ja mereen joutuvaa roskaa, jonka vuoksi monet eläimet joutuvat ihan täällä meidänkin vesistöissä hengenvaaraan. Monissa maissa tällä hetkellä muovia aletaan kieltämään, varsinkin pieniä muovikasseja. Tätä tapahtuu nyt jopa kehittyvissä maissa enkä itsekään ole pitkään aikaan käyttänyt muovikasseja vaan kannan aina mukanani kangaskassia.”

Mitä sinun mielestäsi Suomen tasolla tulisi tehdä muovin ja sen kierrättämisen suhteen?

“Mä oon itse puhunut valtuustossa esimerkiksi muovipussien kieltämisestä. Moni on tätä vastustanut. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että jotain tulisi tehdä muovin määrän ja kulutuksen vähentämiseksi. Usein ne jotka vastustavat tällaisia muutoksia perustelevat sitä jollakin muulla kuin ympäristösyillä.”

Millaisena ongelmana näet muovin Suomen tasolla vai näetkö sitä ollenkaan ongelmana?

“Turhan muovin ostaminen ja sen joutuminen kierrätysastian sijasta luontoon on huono asia. Silloin se on vaaraksi luonnolle ja sen tuottaminen on ollut turhaa. Tällaisissa tilanteissa näen muovin hyvin suurena ongelmana.”

 

Noora Tapio 22, Vasemmistoliitto, Pirkanmaan vaalipiiri

Kierrätätkö itse muovin ja minkälaisina näet kierrätysmahdollisuutesi?

“En kierrätä muovia. Mun asunnon lähellä ei ole muovinkeräyspistettä, mikä on tosi iso ongelma. Mäkin asun kohtalaisen lähellä keskustaa, niin se on tosi erikoinen tilanne. Tää on asia, jossa pitäisi selkeesti petrata.”

Mitä mielestäsi Suomen tasolla pitäisi tehdä muovin ja sen kierrättämisen suhteen?

“Yksi mitä me ollaan Vasemmistoliitossa esitetty, on pakkausveron selvittäminen. Eli verotettais pakkausmateriaalin osuutta ja näin saatais minimoitua sitä. Ja näistä kierrätysmahdollisuuksista kun puhutaan,niin sen tulis olla mahdollisimman edullista. Eli käytännössä katsottaisiin sitä minkä verran esim. taloyhtiöiltä peritään maksua muovin kierrätyksestä ja sitten tutkitaan, että  kuinka alas sen hinta saadaan painettua tai, että onko jopa syytä poistaa se maksu kokonaan. Nämä olisivat mielestäni sellaisia keskeisiä keinoja.”

Minkälaisena ongelmana näet muovin Suomen tasolla vai näetkö sitä ongelmana?

“Kyllähän se selkeesti on Suomessakin ongelma ja täältäkin on luonnosta löydetty huolestuttavia määriä mikromuoveja esimerkiks. Eli kyllä se on asia, johon täytyy täälläkin puuttua.”

 

Amanda Pasanen 24, Vihreät, Helsingin vaalipiiri

Kierrätätkö itse muovin?

“Kierrätän kyllä, meillä on taloyhtiössä muovinkeräys.”

Mitä muovin suhteen pitäisi tehdä Suomen tasolla?

“Pitäisi saada muovia kierrätettyä paljon enemmän kuin nykyisin. Meillä on paljon tehtävissä, että me päästäisiin EU:n kierrätystavoitteisiin. Meidän pitäisi nostaa Suomen kierrätysastetta merkittävästi ja saada enemmän muovinkeräyspisteitä, sillä niitä ei ole tällä hetkellä tarpeeksi. Vihreät on ehdottanut myös muovipakkausveroa, jolla saataisiin pakkausjätettä vähennettyä. Mielestäni koko tässä muovikeskustelussa on tärkeää vähentää kertakäyttökulutusta; turhan kulutuksen vähentäminen on kaikista tärkeintä. Sen jälkeen aletaan miettiä niitä vaihtoehtoisia, korvaavia materiaaleja. Vihreät on esittäneet myös, että lisättäisiin TKI-rahoitusta, että pystyttäisiin kehittämään enemmän muoville vaihtoehtoja. Muovi on kuitenkin toistaiseksi vielä helppo ja halpa tapa tuottaa monia pakkausmateriaaleja, ja jos ne korvataan vaikka puupohjaisilla tms. niin sillä voi olla vielä pahemmatkin vaikutukset.”

Minkälaisena ongelmana näät muovin Suomen tasolla?

“Suomessa osataan käsitellä muovia ihan hyvin; meillä on tosi kehittynyt jätteenkäsittelyjärjestelmä, parhaimpia maailman mittakaavassa. Mutta mä nään että tuotannossa on isoin ongelma. Tietenkin mikromuovit on semmonen ongelma, mistä me ei tiedetäkään minkälaisia ongelmia siitä syntyy. Mä näkisin kuitenkin, että kertakäyttökulutus on isoin ongelma.”

 

Alina Heywood 20, Vihreät, Varsinais-Suomen vaalipiiri

Kierrätätkö itse muovin ja minkälaisena koet kierrätysmahdollisuutesi?

“Kierrätän kyllä. Yksin asuessa mulla ei ees synny hirveesti mitään jätettä. Mutta vasta ihan viime aikoinahan on ollut se, että pystyy oikeesti taloyhtiöissä kierrättää muovit. Pakko myöntää, että kun mulla ei oo autoa, mä en oo ennen lähteny autolla tai bussilla kuskailee muovia mihinkään lähimmälle kierrätyspaikalle. Se on ollu ja menny niin vaikeeks, kun Turun keskustassa ei oikeestaan oo sellaisia paikkoja. Mutta nyt ku mä asun tällases vähän isommassa asuinyhtiössä, niin nyt on kierrätysmahdollisuudet. Se on tehty mulle tosi helpoksi viedä muovit vain takapihalle, mutta mun mielestä sen pitäis olla vielä helpompaa ja selkeempää.

Just se, kun pienemmissä asuinyhtiöissä se ei ole pakko ja kun se on niin uusi juttu, niin tyypit ei varmasti tee sitä. Kun tämä kaikki on vielä niin uusi asia, pitäisi vielä vähän opettaa ihmisiä, miten sen kierrätyksen käytännössä voisi tehdä. Musta tuntuu, et suomalaisessa kodissa ei välttämättä aina oo sellaiset puitteet, että se kierrättäminen olisi helppoa, esimerkiksi mullakin on tosi pieni keittiö eikä oo hirveesti tilaa miljoonalle eri laatikolle. Kierrätyksestä pitäisi tehdä suurempi osa ihmisten arkea. Haluaisin, että kouluissa lajiteltaisiin ja opittaisiin kierrättämään jo varhaisessa vaiheessa – se olisi tosi hyvä.”

Mitä sinun mielestäsi Suomen tasolla tulisi tehdä muovin ja sen kierrättämisen suhteen?

“Mielestäni mikromuovi tulisi Suomessa ja ehkä ihan EU:n laajuisesti kieltää ja Suomi voi vielä erikseen tehdä lakeja siitä. Muistelen, että jossain on kokeilut panttisyystemiä lihalaatikoille. Eli sait niistä pantin kun veit ne takaisin kauppaan. Mielestäni voisi säätää lailla, että nekin tuotteet olisi pantillisia. Näin ihmisillä olisi motivaatiota kierrättää. Pullonpalautus toimii Suomessa hyvin. Mä oon itse asunut Englannissa ja siellä ei mitään tällaista panttisysteemiä ollut. Nyt pitäisi sitten saada kaikki muukin yhtä hyvin kierrätettyä ja panttisysteemi voisi olla ratkaisu siihen.

En tiedä onko kannattavaa vaikuttaa verotuksen keinoin, mutta ehkä voisi linjata, että tietyntyyppistä muovia ei saa käyttää tai mahdollisesti, että kaupoissa pitää olla paperikasseja tai muuta. Ehkä myöskin voisi ohjata maatalouteen jonkinlaista kannustetta sille, ettei käytä muovia esim. että joka ikisessä yksittäisessä paprikassa ei tarvitse olla muovia. Sen suhteen on paljon tehtävää. Pitäisi olla myös tiukemmat säädökset siitä, että minkälaisisisa taloyhtiöissä tulee olla muovinkierrätys mahdollisuus. Suomessa edelleen asuu tosi paljon ihmisiä omakotitaloissa, keskellä ei mitään, niin se on vaikeaa lähteä heille kaikille ohjaamaan parempia kierrätyspisteitä. Suomi voisi linjata siitä, että mustan muovin, mitä ei pysty kierrättämään kunnolla, voisi ainakin kieltää. Että kaiken muovin pitäisi olla helposti kierrätettävissä.”

Millaisena ongelmana näet muovin Suomen tasolla vai näetkö sitä ollenkaan ongelmana?

“Kyllä mä näen sen ongelmana. Nyt ollaan viime aikoina puhuttu paljon sitä, että kun Suomi on niin pieni maa ja ettei meidän tarvitse välittää mistään ilmastoasioista, kun on vaan promillen kaikista päästöistä. Mutta me kulutetaan täällä todella paljon. Mä oon itse tällä hetkellä kaupassa töissä kaupan kassalla ja myöskin teen kaikkia muita kaupan hommia, niin mä näen sen muovin määrän. Mä näen sen muovin, mikä kaupoissa syntyy ja myöskin sen kuinka paljon muovia me lähetetään ulos päivittäin. Kaiken muun kuin pullojen suhteen se on suuri ongelma. On hienoa, että jotkut yritykset on alkanut vähentää pakkauksiensa muovimäärää. Se on hyvä kehityssuunta. Kertakäyttömuovin määrä meidän arkielämässä on valtava. Myös mikromuovit on oma ongelmansa ja niissä pitäisi olla tiukemmat rangaistukset. Renkaistakin syntyvää mikromuovia pitäisi tarkkailla enemmän. On hyvä, että media on ottanut näitä asioita esille ja esimerkiksi muoviton maaliskuu on iso ja hyvä tempaus.”