JOULUKALENTERI: LUUKKU 21

JOULUKALENTERI: LUUKKU 21

 

Luukku 21: Vinkkejä ekologisempaan siivoukseen.

Ekosiivoukseen ei tarvita kalliita ja hienoja ekotuotteita vaan perussiivouksen voi hoitaa muutamalla ruokakaapista löytyvällä tuotteella. Hyödyllisiä ja siivoukseen soveltuvia tuotteita ovat muun muassa sitruuna, etikka ja ruokasooda.

 

Sitruuna – desinfioi ja kirkastaa

– Sitruunaa voi käyttää peilien ja ikkunoiden puhdistamiseen. Laita muutama ruokalusikallinen sitruunamehua veteen ja pyyhi ikkunat/peilit.

– Teelusikallinen sitruunamehua pyykinpesuaineen joukossa antaa raikaan tuoksun pyykeille.

– Puolikas sitruuna jääkaapissa poistaa hajuja jääkaapista. Muista vaihtaa uusi puolikas viikon välein. Muista, että sitruunaa voi käyttää vaihdon jälkeen ruoanlaitossa!

 

Ruokasooda – pinttyneiden tahrojen ja hajujen poistoon

– Ruokasoodalla voi raikastaa mikron laittamalla sinne kupin täynnä vettä, jossa on n. 2 rkl ruokasoodaa. Anna kuumentua hetken.

– Tee/kahvikuppien pinttymät on mahdollista poistaa hankaamalla niihin hieman ruokasoodaa ja huuhtelemalla hyvin.

– Ruokasoodaa voi käyttää myös roskiksen hajujen neutraloimiseen. Laita kuivan ja puhtaan roska-astian pohjalle 1-2 tl ruokasoodaa ja sen päälle talouspaperi. Sen jälkeen voit laittaa roskapussin paikalleen.

 

Etikka – kodin tehopuhdistaja

– Etikka sopii hyvin kodin yleispuhdistukseen, esimerkiksi pintojen pyyhkimiseen. Laita pulloon 1 osa etikkaa ja 9 osaa vettä.

– Etikkaa voi käyttää pyykinpesussa kuten huuhteluainetta. Lorauta etikkaa huuhteluainelokeroon, jolloin pyykit pysyvät pehmeinä ja värit säilyvät paremmin.

– Viemärien tukkoisuuteen auttaa, kun kaataa viemäriin 0,5 dl ruokasoodaa ja 2 dl etikkaa ja antaa niiden reagoida keskenään. Kun sihinä on loppu, suihkutetaan viemäriin vielä reilusti vettä.

Huom! Etikan haju haihtuu pois kuivuessaan, älä jätä etikalla siivoamista sen takia väliin.

 

Näillä vinkeillä pääsee helposti ekosiivouksessa alkuun! Jos tämän vuoden siivoukset on jo hoidettu, voit hyödyntää ruokakaapin sisältöä siivoukseen ensi vuonna. Luonnon lisäksi säästyy kukkaro 🙂

#kestäväjoulu #luukku21 #joulusiivous #ekosiivous #vähemmänkemikaaleja #enemmänrakkautta ❤