Lihaton lokakuu tulee! – vinkit lihattomaan kuukauteen

Lihaton lokakuu tulee! – vinkit lihattomaan kuukauteen

Lihaton lokakuu -haaste astui näyttämölle ensimmäisen kerran vuonna 2013, kun Docventuresista tutut Riku Rantala ja Tuomas Milonoff pistivät haasteen liikkeelle Luonto-liiton Leo Straniuksen haastettua Rantalan lihattomaan kuukauteen. Lihaton lokakuu on mahtava tilaisuus testata itseään. Miksi? Koska se on ympäristölle hyväksi ja siinä on mahdollisuus oppia paljon, kuten uusia reseptejä ja tietenkin siinä oppii itsestäänkin. Joillekin lihattomuus on helppoa, toisille haastavampaa. Lihatonhan tarkoittaa sitä, ettei punainen tai valkoinen liha – kuten ei myöskään kalan liha, voi olla aterian keskiössä. Vinkkien ja niksien avulla lihattomasta lokakuusta voi tehdä hauskan tutkimusmatkan!

Vinkkejä lihattomaan lokakuuhun

1. Reseptit googlesta!
Monelle tulee este heti alkuun: “Enhän minä osaa yhtään kasvisruokaa tehdä.” Huoli pois! Jokainen meistä voi laittaa hakusanaksi lempiruokansa ja lisätä sen perään hakusanaksi esimerkiksi “kasvisversio”, “kasvis” tai “vegaani”, niin johan lähti lihat pois ruutuun ilmestyvältä reseptilistalta. Bon appétit!

DSC_0693

2. Kokkaus on vaikeaa, mutta…
Jos einekset ovat se oma juttu, niin ei sekään ole este lihattoman lokakuun viettämiselle. Kauppojen hyllyt notkuvat kasvispohjaisia valmisruokia. Myös lihankorvikevalmisteita löytyy: on härkistä, on nyhtökauraa.  Aasialaisista kaupoista saa valmisseitania purkissa, jonka kyljessä voi lukea vaikka “mock duck” tai “mock chicken”. Myös tofua ja soijarouhetta on helppo valmistaa, kunhan maustaa tarpeeksi ja käyttää öljyä. Savupaprika on aika supermauste tällaiseen, voin paljastaa.

pihvit
3. Ulkona syöminen
Happy cow pelastaa! Tietenkin monien ravintoloiden listalta löytyy myös nykyisin kasvisvaihtoehtoja, mutta nettisivu, nimeltään Happy cow, näyttää sinulle sijaintisi perusteella ruokapaikat, joista saa kasvisruokaa. Ja valittavana listassa on enemmänkin kuin vain se yksi vaihtoehto! Esimerkiksi Itävallan Saltzburgissa, jossa emme tienneet ravintolaan ravintolaa, löysimme Happy cow -nettisivun avulla ihanan ravintolan, jossa saimme syötyä vatsamme kylläisiksi. Mutta kyllä Suomestakin kasvisravintoloita löytyy! Ps. Voit katsastaa myös ravintola-arvostelumme nettisivuiltamme.

DSC_0263
4. Itsensä motivoiminen – minä pystyn siihen!
Kannattaa miettiä lihattomaan lokakuuhun ryhtyessä, mitkä asiat itseäsi motivoivat. Ei kannata tarttua siihen, että mitä asioita joutuu jättämään kuukaudeksi pois, vaan unelmoida, mitä kaikkea uutta pääsee kokeilemaan tulevan kuukauden aikana. Lihattomaan lokakuuhun voi innostaa paremman terveyden saavuttaminen, ympäristönsuojelu ja eläinten oikeudet. Muutos lähtee itsestä. Uuden tuotteen löytäminen ja onnistunut kasviskokeilu sekä mielihalujen välttely ja siinä onnistuminen takaavat onnistumisen ja itsensä voittamisen tunteen. Voin taata, että se on mahtavaa!

5. Ota rennosti
Jos välillä vähän lipsahtaa, niin se ei haittaa. Uudestaan yritystä kehiin vain, olemme täällä oppimassa!

Haasta kaverisikin mukaan Lihattomaan lokakuuhun. Vertaistuki on parasta tukea! Käytä somessa hashtageja #vaikutasyömällä  ja #vähemmänlihaa, niin voimme seurata lokakuutasi. Voit myös seurata meitä Instagramissa nimellä WWFNuoret. Onnea matkaan!

Earth Hour 2017 kynttiläillallinen2 WEB(c) Aki-Pekka Sinikoski WWF

Kuva: Aki-Pekka Sinikoski