Tiedä, mitä syöt – Ruusukaali

Tiedä, mitä syöt – Ruusukaali

Kotimaista ruusukaalia on jo pitkään löytynyt kauppojen hedelmä- ja vihannesosastoilta. Se on kuitenkin monelle suomalaiselle melko tuntematon kaalilajike, sillä suomalaiset syövät sitä vuodessa keskimäärin vain noin 40 grammaa. Määrä vastaa yhtä ruusukaalinkerää.  Onko kyseinen kaali sinulle tuttu? Jos ei, niin ei hätää. Me kerromme siitä mielellämme lisää!

Ruusukaali on alkujaan Belgiasta, mistä tuleekin sen toinen nimi, brysselinkaali. Tämä kaali on pitkävartinen kasvi, jonka hankasilmuihin syntyy pieniä 2–4 cm pitkiä syötäväksi käyviä keriä. Ruusukaali on usein väriltään vihreä, mutta myös violetti lajike on olemassa. Sen satokausi kestää aina elokuusta joulukuulle saakka. Nykyään myynnissä olevat ruusukaalilajikkeet ovat maultaan makeita, mutta vanhat lajikkeet muuttuivat usein kitkerästä paremman makuisiksi vasta vietettyään öitä pakkasilmassa. Koska ruusukaali on sesongissa elokuusta joulukuuhun, se on juuri nyt parhaimmillaan!

Ravintorikasta ruokaa

Ruusukaali sisältää runsaasti C-vitamiinia, kivennäis- ja hivenaineita sekä folaattia. Se on hyvin vähäkalorinen ja kaaliksi melko kuitupitoinen. Ruusukaali soveltuu pienissä määrin myös FODMAP-ruokavalioon. (Satokausi.fi)

Se sopii hyvin esimerkiksi salaatteihin, pastoihin ja piiraisiin. Miltä kuulostaisi esimerkiksi ruusukaalista tehty perunamuusi? Ruusukaalin kanssa kannattaa myös kokeilla yhdistää sitrushedelmiä, fenkolin ja aniksen siemeniä, pähkinöitä, juustoja ja kuivattuja hedelmiä. Ruusukaali säilyy parhaiten 0–4 asteessa, mutta kestää myös pientä pakkasta. Kaali on parhaimmillaan heti nautittuna tai kypsentämisen jälkeen välittömästi kylmässä vedessä viilennettynä.

 Valmistus

Ruusukaalin voi valmistaa monella eri tapaa; niin paistamalla, höyrystämällä kuin uunissakin. Paahtaminen on esimerkiksi oiva tapa tuoda ruusukaalin hyvä maku esiin. Varo kuitenkin, ettet ylikypsennä kaalia! Jos näin käy, kaali muuttaa värinsä rusehtavaksi ja menettää makunsa. Kypsän kaalin taas tunnistaa heleän vihreästä sävystä. Ruusukaalin käsittely on hyvin helppoa – poista vain päällimmäiset lehdet sekä kaalin kanta. Tekemällä ristiviillon kaalin kantaan kypsennysaikakin on vain noin viisi minuuttia! 

Suomessa tuotettua

Ruusukaali on ronkeli kasvamaan hitaan kasvuvauhtinsa takia. Kaalin sadonkorjuuta tai latvontaa ei myöskään pysty koneellistamaan, mikä tekee sen viljelystä työllistävää. Ruusukaalin kasvatus aloitetaan jo viimeistään huhtikuun puolessa välissä. Aikaisin valmistuneiden lajikkeiden kasvuaika on noin 110-130 vuorokautta. 

Ruusukaalin on usein uutisoitu olevan erittäin aliarvostettu raaka-aine. Sen lisäksi, että ruusukaali on terveellinen ja herkullisen makuinen, on se myös edullinen!

Meillä kotona – Halpaa, terveellistä ja herkullista – tätä ”Suomen aliarvostetuinta kasvista” sinunkin kannattaa juuri nyt napata ostoskoriisi!

https://www.meillakotona.fi/artikkelit/tata-suomen-aliarvostetuinta-kasvista-sinunkin-kannattaa-juuri-nyt-napata-ostoskoriisi

K-Ruoka.fi – Ruusukaali – pieni kaali, suuri maku

https://www.k-ruoka.fi/artikkelit/arki/ruusukaali–pieni-kaali-suuri-maku

STTINFO.fi – Monikäyttöinen syysherkku: ruusukaali

https://www.sttinfo.fi/tiedote/monikayttoinen-syysherkku-ruusukaali?publisherId=2037&releaseId=69920845

Satokausi.fi – Ruusukaali

Näin viljelet ruusukaalia

https://jukuri.luke.fi/bitstream/handle/10024/455915/mtt-kjak-v61n01s06b.pdf?sequence=1