Tiedä, mitä syöt -postaussarja alkaa!

Tiedä, mitä syöt

Haluaisitko pyrkiä ilmaston tai terveyden kannalta hyviin ruokavalintoihin? Mietittääkö kasvisten tai kasviproteiinien käyttö? Haluaisitko lisää tietoa proteiinirikkaista, edullisista ja maukkaista raaka-aineista?  Entä oletko kiinnostunut helpoista ja inspiroivista resepteistä tai ruuan alkuperästä?

Me WWF Nuoret pyrimme tekemään ympäristöystävällisten ruokavalintojen tekemisestä helpompaa. Haluamme toimia kaikkien nuorten puolestapuhujana sekä luotettavan ja helposti lähestyttävän tiedon välittäjänä. Keräämme kattavasti taustatietoa, testaamme aktiivisesti reseptejä ja etsimme vastauksia nuoria askarruttaviin kysymyksiin. Tavoitteenamme on auttaa ja  motivoida nuoria sekä nuoria aikuisia tekemään arjessaan kestäviä ruokavalintoja.

Miksi meidän tulisi tehdä kestäviä ruokavalintoja?

1. Ruuantuotanto on yksi suurimmista yksittäisten kasvihuonekaasujen aiheuttajista. Vastoin yleistä käsitystä, suomalaisissa kotitalouksissa tapahtuva hävikki muodostaa hyvin pienen osan ilmastovaikutuksista: keskimäärin vain n. 4 %.  Ruuan suurimmat ilmastopäästöt syntyvät eläinperäisen ruuan tuotannosta. 

2. Esimerkiksi Amazonin sademetsässä lihakarjan laidunmaiden ja rehun viljelymaan leviäminen ovat merkittäviä syitä metsien häviämiseen. Eläinperäinen ruuantuotanto kiihdyttää ilmastonmuutosta, se on uhka luonnon monimuotoisuudelle ja aiheuttaa mm. metsäkatoa sekä vesistöjen rehevöitymistä.

3. Myös Suomessa suurin osa maatalousmaasta eläintuotannon käytössä – viljasta yli puolet käytetään eläinrehuksi. Suomalaisten kuluttamien maataloustuotteiden tuottamiseen tarvittavasta maa-alasta 40 % on Suomen rajojen ulkopuolella. Ruuan monimuotoisuusvaikutuksista yli 90 % kohdistuu muualle maailmaan. Eli vaikka suosisitkin suomalaista lihaa, lihantuotannon monet ympäristövaikutukset on ulkoistettu. 

Mitä kestävät ruokavalinnat sitten tarkoittavat?

WWF:n ruokasuositus perustuu arvostetun tiedejulkaisun Eat-Lancetin planetaariseen ruokavalioon. Suositus takaisi terveellisen ruokavalion koko maapallon kasvavalle väestölle, hillitsisi ilmastonmuutosta ja turvaisi luonnon monimuotoisuuden. Planetaarisella ruokavaliolla on myös positiivisia terveysvaikutuksia ja raportin mukaan se ehkäisisi vuosittain  11 miljoonan ihmisen ennenaikaisen kuoleman. 

Ruokavaliossa ei vaadita jonkin raaka-aineen käytön lopettamista täysin, vaan keskeistä on vähentää etenkin lihan ja maitotuotteiden osuutta lautasella. Ruokavalioon kannattaa siirtyä esimerkiksi asteittain, jolloin muutos sujuu helposti. Jokainen määrittelee itselleen sopivan tavan. Voit aloittaa esimerkiksi korvaamalla puolet jokaisen ruuan proteiinista kasviperäisellä tai suosia kasviperäistä ruokaa arkipäivisin. 

Lautasmalli planetaarisen ruokavalion mukaan

Planetaarinen ruokavalio

Miten siirtyä helposti aikaisempaa kasvipainotteisempaan ruokavalioon?

Aikaisempaa kasvipainotteisempaan, eli myöskin ympäristöystävällisempään, ruokavalioon siirtyminen voi aluksi tuntua hankalalta. Jotta voisimme tehdä muutoksesta helppoa ja houkuttelevaa, pyrimme vastaamaan ongelmiin, joita nuoret kokevat omaksuessaan kasvipainotteista ruokavaliota. Toteutimme vuoden 2021 alussa kyselyn, jossa kartoitimme erilaisia haasteita, joita nuoret kokevat ympäristöystävällisten ruokavalintojen tekemisessä. Näihin haasteisiin ja kysymyksiin etsimme yhdessä vastauksia koko vuoden ajan. 

Huomasimme, että nuorilla on paljon kysymyksiä liittyen esimerkiksi…

… hintaan verrattuna lihatuotteisiin,

… erilaisiin ruokavalioihin, kuten FODMAP:iin,

… proteiinin määrään,

… vastuullisuuteen ja tuotteiden alkuperään,

… makuun ja valmistamiseen.

Tiedä mitä syöt -postaussarja tarjoaa hyviä vinkkejä ja reseptejä eri raaka-aineisiin liittyen

Erityisesti toukokuun lopussa alkava Tiedä mitä syöt -postaussarjamme käsittelee edellä mainittuja haasteita ja tarjoilee nuorten mielestä keskeiset tiedot helposti omaksuttavassa muodossa. Kaksi kertaa kuukaudessa julkaistavaan herkulliseen sarjaan kuuluu aina yhden kiinnostavan raaka-aineen esittely sekä maukas resepti. Esittelemme niin perinteisiä kuin erikoisiakin raaka-aineita porkkanasta villiyrtteihin.

Pyrimme huomioimaan esittelyssä erilaiset ruokavaliot sekä esimerkiksi tuotteiden alkuperän, hintaluokan ja sesonkiajat. Ota siis tilimme seurantaan Instagramissa ja Facebookissa tai tallenna TÄMÄ LINKKI suosikkeihisi – saat kaksi kertaa kuukaudessa valintoja helpottavan tietopaketin ympäristöystävälliseen ruokavalioon sopivasta raaka-aineesta.

Ensimmäisenä vuorossa ovat perinteinen porkkana ja monipuolinen tofu. Seuraa siis sivuamme ja inspiroidu tekemään huikean hyvää ruokaa niin uusista kuin hieman tutummistakin raaka-aineista!