Juuso Simpanen / Proteiinimyytti

Juuso Simpanen on 29-vuotias polku/ultrajuoksija. Hän toimii myös juoksuvalmentajana.

Ennen juoksua Juuso pelasi jalkapalloa ammatikseen Veikkausliigassa seitsemän vuotta. Hän aloitti jalkapallon 6-vuotiaana ja pelasi sitä 22-vuotiaaksi asti. Juuso löysi ultrajuoksun, kun hän otti taukoa jalkapallosta ja lähti puoleksi vuodeksi reppureissaamaan. Reissun aikana hän tapasi muutaman MM-tason ultrajuoksijan, jotka innostivat häntäkin koettamaan lajia.

“Sanoisin, että pienin askelin kannattaa siirtyä. Jos on tottunut joka aterialla syömään eläinkunnan tuotteita, siirtyy sitten niin, että yhdellä aterialla korvaa lihan pavuilla, linsseillä, tofulla, nyhtökauralla tai muulla kasviproteiinilla.

Juuso Simpanen

Minkälaista ruokavaliota noudatat?

Oon ollut seitsemän vuotta vegaanina. Vegaanisuudessakin on erilaisia tyylejä. Jotkut syö rasvapainotteisemmin, jotkut hiilaripainotteisemmin ja jotkut vain raakaruokaa. Vähän kesti kyllä opetella se oikea tyyli itelleni.

Ite oon aika keskitien kulkija. Sanoisin, että käytän paljon tuoreita hedelmiä ja kasviksia, mutta välillä myös valmisruokia, kuten vihiksiä.


Suosikkiproteiininlähde?

Tofu, pavut, linssit, pähkinät ja siemenet. Välillä smoothiessa proteiinijauhetta.


Aloitko muuttamaan ruokavaliotasi urheilu-uran aikana vai olitko alunperinkin vegaani? Mikä sai sinut muuttamaan tottumuksiasi?

Muutos tapahtui pikkuhiljaa. Alkuun lopetin maitotuotteet, sillä niistä seurasi muutenkin vatsan kaa ongelmii, jolloin se oli myös osa sen ongelman ratkaisua. Tästä muutoksesta oli vähän hyötyy, mutta sen jälkeen poistin kananmunat, kanan sekä muut lihat pois ruokavaliostani. 

Alkuun siihen vaikutti juuri terveyssyyt, mutta nopeesti alko muutkin syyt painamaan niin kuin ilmastotekijät sekä eettiset syyt, jotka ovat nykyään ne mun tärkeimmät syyt. Totta kai pidän kasvisruokaa yhä terveellisenä, mutta se ei ole se tärkein syy enää itselleni.


Minkälainen merkitys ruokavaliolla on lajissasi? Kuinka olet kokenut ruokavalion vaikuttavan urheilusuorituksiisi?

Ultrajuoksussa tarvii paljon energiaa, rasvaa reilusti sekä tietty tärkeitä mineraaleja. Juoksussa ei saa kuitenkaan olla paljoa massaa. Ultrajuoksussa on myös tärkeää, että otetaan juoksun aikana lisäenergiaa, kuten energiageeliä tai rusinoita.

Painonhallinta on ollut helpompaa kasvisruokavaliolla ja yleisesti on kyl ollut parempi ja kevyempi olo. Palautuminen on myös ollut nopeampaa!


Minkälaista fyysistä suoriutumista ultrajuoksussa vaaditaan?

Lihaskunto- ja voimatreeniä kannattaa tehdä myös juoksussa, mutta sekin painottuu kestävyysvoimaan. Rappusia kannattaa juosta, mutta mulla ei oo tarkkaa treeniohjelmaa. Katson päivä kerrallaan, ja no on kyl jonkinnäköinen suunnitelma, mutta harvoin sitä tarkkaan noudattaa.

Keskimäärin 150-200km tulee juostua viikossa. Viikossa on myös se kaksi tai kolme vauhdikkaampaa treeniä, joissa on vetoja, sekä yksi kiihtyvä nopeempi treeni ja pitkä lenkki, joka on noin 3-10 tuntia. Vauhti ratkaisee, ja treenillä totutetaan jalat kestämään iskutusta.


Käytätkö lisäravinteita kuten B12-vitamiinia ja rautalisiä?

B12- ja D-vitamiinia tulee otettua, paitsi D-vitamiinia vain talvisin ja syksyisin. Kesällä en sitä tarvitse. Jodia otan epäsäännöllisesti.


Onko sinulla vinkkejä nuorille urheilijoille, jotka haluaisivat muuttaa ruokavaliotaan kasvipainotteisemmaksi?

Sanoisin, että pienin askelin kannattaa siirtyä. Jos on tottunut joka aterialla syömään eläinkunnan tuotteita, siirtyy sitten niin, että yhdellä aterialla korvaa lihan pavuilla, linsseillä, tofulla, nyhtökauralla tai muulla kasviproteiinilla. 

Pikkuhiljaa siitä alkaa sitten muillakin aterioilla vähentämään eläinkunnan tuotteita sen mukaan, mikä tuntuu hyvältä. Ei kerralla tarvii vaihtaa kaikkea, vaikka joillekin se voi toimia, mutta silloin menee homma helposti vähän liian hankalaksi. Järkevämpi totutella pikkuhiljaa. Jos alkaa tuntuu liian raskaalta tai vaikeelta, voi lopettaa homman.


Minkälaista kehitystä toivot tapahtuvan urheilukulttuurissa vallitsevien ruokailutottumuksien suhteen?

Vegaanisuus on mennyt parempaan suuntaan ja ihmiset oppii enemmän kasvisruokavaliosta nyt, kun se on enemmän esillä. Ihmiset on alkanut ymmärtää, ettei niitä eläinkunnan tuotteita välttämättä tarvita, ja että voi urheilla kovalla tasolla ilmankin niitä. Kehitys on mennyt kasvipainotteisempaan suuntaan.

Inspiroidu Juuson tarinasta ja ota testiin seuraava resepti!

Kvinoasalaatti pannumarinoidulla Jalotofulla

Tässä salaatissa on kvinoan lisäksi pannumarinoitua Jalotofua, joten se on täydellisen ruokaisa urheilijan vegeherkku. Salaatissa on sattumina paahdettuja cashewpähkinöitä, granaattiomenansiemeniä ja kuivattuja karpaloita. Pakkaa ruokaisa annos mukaan tai nauti ajoissa ennen urheilusuoritustaJatka proteiinimyytin murtamista lukemalla lisää toisista urheilijoista kampanjasivullamme!