Anna Pasanen / Proteiinimyytti

Anna Pasanen on 38-vuotias urheilija, jonka päälaji on pyörätuolirygby. Pyörätuolirugbya hän on pelannut maajoukkueessa vuodesta 2009. Yksilölajeihin kuuluu puolestaan keilanheitto. 

Anna on ollut töissä Validia Kuntoutus Helsingissä vertaiskuntouttajana. Hän on itse neliraajahalvaantunut auto-onnettomuudessa saaden selkäydinvamman kaularangan murtumisen vuoksi. Molemmat lajit, joita hän harrastaa ovat neliraajahalvaantuneille suunnattuja lajeja. 

Hän asuu yhdessä avomiehensä sekä koiransa kanssa Helsingissä. Vapaa-aikana Anna liikkuu paljon luonnossa, mitä varten hänellä on nelivetosähköpyörätuoli, jolla pääsee metsään ja pelloille. Koirat, hevoset ja luonto sekä urheilu ovat hänelle tärkeimpiä asioita elämässä. “Mulle on tärkeä asia, että mun ei tarvii yhtään käyttää eläimiä hyväksi. Tietenkin on myös tärkeää ajatella ympäristöä ja tuottaa mahdollisimman vähän päästöjä.” 

Anna Pasanen

MINKÄLAISTA RUOKAVALIOTA NOUDATAT?

Oon ollut reilu viisi vuotta vegaanina, mutta kasvissyöjä 15 vuotta. 


OLETKO OLLUT KOKO URHEILU-URASI AJAN KASVISSYÖJÄ? MIKÄ SAI SINUT ALUN PERIN MUUTTAMAAN TOTTUMUKSIASI?

Koko urheilu-uran oon ollut kasvissyöjä. Ryhdyin kasvissyöjäks sen takii, koska oon ollut ennen vammautumista kilparatsastaja, meillä on ollut koiria, hevosia ja paljon muitakin eläimiä. Oon ollut aina eläinten ystävä. Päädyin siihen et eläimiä kohdellaan huonosti tehotuotannossa eikä siin oo musta mitään järkeä. Myös terveydelle on parempi syödä vegaanisesti ja paljon kevyempää on syödä kasviksia. Alkuun silloin, kun aloitin kasvissyöjänä söin kyllä vielä kalaa ja riistaa. 

Vegaanius tuli silleen, että olin miettinyt sitä tosi pitkään, joten kokeilin yhden kuukauden et miten se toimii. Vedin sellasii mehuja ja ajattelin, että tästä tulee kyl hyvä olo. Samaan aikaan oli myös tullut se Cowspiracy -leffa ja katoin sen yks ilta ja päätin, että nyt loppu toi maidon käyttö, noi lehmät ei voi hyvin. Pahin mun mielestä on se, kun lehmät ei saa olla vasikoidensa kanssa. Luomutuotannonkin kohdalla se on vain pieni osa, joka saa olla hetken. Mulle on tärkeä asia, että mun ei tarvii yhtään käyttää eläimiä hyväksi. Tietenkin on myös tärkeää ajatella ympäristöä ja tuottaa mahdollisimman vähän päästöjä. 

Oon vakuuttunut, ettei kenenkään tarvii enää syödä mitään lihaa tai käyttää maitotuotteita, kun on niin hyvät korvikkeet. 


Mitkä ovet sUOSIKKIPROTEIININLÄHteitäsi? Mitä yleensä syöt?

Käytän paljon tofua, se on helppo raaka-aine kaikkeen ja aika paljon halvempi kun nykyuutuudet, nyhtökaurat sun muut. Käytän myös soijarouhetta ja soijasuikaleita, ne sopii laatikkoruokiin.  

Tykkään tehdä paljon smoothieita mukaan, koska niihin voi sisällön päättää ite, kuten paljon proteiinijauhetta tai ei ollenkaan. Paljon hedelmiä ja marjoja. Smoothiesta voi tehdä vesipohjasen tai sen voi tehdä soijamaitoon, niin kuin mä usein teen. Jos on rankat treenit eessä, niin ei voi syödä mitään kovin tuhtia. Silloin smoothie on kätevä. Entä minkälaisia haasteita ja esteitä olet kohdannut liittyen urheiluun ja kasvisruokavalioon? Kuinka olet ratkaissut nämä haasteet? 

Se on hankalaa, kun mun pitää aina välillä pyytää erityisruokaa kurssikeskuksissa ja kisamatkoilla. Niissä ei ole oikein panostettu siihen kasvisruokaan, ja sit ne on aina sellaista vetistä soijarouhemössöä. Mutta se on silti hienoa, että saa jotain. Ulkomaan kisamatkat on aina välillä katastrofi, kun en saa mitää ruokaa ja elän jollain valkosella leivällä ja ranskanperunoilla. 

Se on varmaan se isoin haaste, että kotona sä pystyt ite valitsemaan sen laadukkaan proteiinilähteen, mutta sit kun mennään muualle, menee vaikeeksi. Kasvisruokiin tungetaan myös paljon juustoa, josta tulee vaan tosi paljon rasvaa eikä ne sovi vegaaneille.  

Ulkomailla ylipäätänsä ei välillä ymmärretä, kun pyytää kasvisruokaa. Kun kysyn niin ne vastaa silleen: “chicken?”. Ne ei vaan oikein ymmärrä kasvisruokaa saati sitten vegaanista. Kun oltiin Hollannissa, niin sain valita otanko kanahampurilaisen, pihvihampurilaisen vai kinkkusämpylän. Tuli otettua banaani. Ulkomaista Ranska ja Espanja on ollut pahimmat. Suomessa tilanne on erilainen. 

Oon tehnyt nyt paljon sitä, että oon just kantanut proteiinijauheita sun muita mukana, että on tullut varmasti saatua proteiinia. Samoin myös leivänlevitteitä tai kasvispateejuttuja, jotka säilyisi, koska ei mulla ole välttämättä jääkaappia saatavilla. Kasvissyöjänä oli helpompaa, kun pysty syömään juustoja ja maitopohjasia juttuja, mut kyllä silloinkin kannoin mukana itelläni eväitä. 


Onko sinulla vinkkejä nuorille urheilijoille, jotka haluaisivat muuttaa ruokavaliotaan kasvispainotteisemmaksi? 

Neuvoisin laittamaan itelleen eväitä mukaan ja tekee ite ruokaa, niin ei tarvii ajatella, että se muutos olis ison työn takana. Suomessa on kyl nykyään melkein kaikkialla vegaanivaihtoehtoja ravintoloissa, mutta itse alotin niin, että kannoin omia eväitä mukana. 

Urheilija joutuu muutenkin keskittymään siihen, että kantaa hyviä energian lähteitä mukana. Paljon hedelmiä ja pähkinöitä mulla on aina mukana. Myös proteiini- tai energiapatukoita löytyy mun treenikassista.

Käyn paljon Ruohonjuuressa ja sielt saa vaikka mitä ihanaa, mutta myös ihan perus ruokakaupoista saa tosi hyvin kaikenlaista, vaikka tosi monet asiat ovatkin siellä maitopohjasia. 


MINKÄLAISTA KEHITYSTÄ TOIVOT TAPAHTUVAN URHEILUKULTTUURISSA VALLITSEVIEN RUOKATOTTUMUSTEN SUHTEEN?

Toivon, että ihmiset ymmärtäis ettei sitä proteiinia tarvii tunkee ihan kaksin käsin naamariin, ja että sitä proteiinia saa ihan hyvin kasviksistakin. Ja että urheilijat ymmärtäis sen, että ei ne tarvii sitä lihaa, jotta voisi tehdä ittestään suorituskykyisempiä, vahvempia tai nopeempia.  


INSPIROIDU ANNAN TARINASTA JA OTA TESTIIN SEURAAVA RESEPTI!

Jalotofu Paahtopala Curry Hot Pot

Proteiinipitoinen punainen thai-curry tofulla on helppo ja nopea valmistaa: lisää vain mausteet, uudet Jalotofu Paahtopalat, kookoskerma, kypsennä ja nauti riisin kanssaJatka proteiinimyytin murtamista lukemalla lisää toisista urheilijoista kampanjasivullamme!