JOULUKALENTERI: LUUKKU 10
Joulupöytään sopii erinomaisesti saaristolaisleipä eli Nauvon limppu! Perinteinen resepti sisältää piimää, mutta tällä kertaa leipä saa mehevän hapokkuutensa omenamehusta eli tämä sopii myös vegaaneille. Voit halutessasi testata ohjetta myös appelsiinimehulla!
Joululahjavinkkinä: Leivo isompi erä taikinaa ja anna osa leivistä joululahjaksi ystäville!
Saaristolaisleipä (2 kpl)
5 dl omenatäysmehua
40 g tuorehiivaa
1,5 dl leipäsiirappia
1 tl suolaa
1,5 dl kaljamaltaita
1,5 dl ruisjauhoja
1,5 dl kauraleseitä
6 dl venhäjauhoja
Margariinia vuokien voiteluun
Siirappi-vesi
2 rkl leipäsiirappia
2 rkl kiehuvaa vettä
- Lämmitä omenamehu kädenlämpöiseksi. Liuota mehun joukkoon hiiva, siirappi ja suola.
- Lisää seokseen kuivat ainekset ja sekoita taikina tasaiseksi. Taikinaa ei tarvitse vaivata ja se jää hieman löysäksi.
- Jaa taikina kahteen voideltuun pitkään vuokaan ja anna kohota 1,5 tuntia.
- Kohottamisen jälkeen paista leivät uunin alaosassa n. 2 tuntia. Käytä lämpötilana ensimmäinen tunti 175 astetta ja toinen tunti 150 astetta.
- Sekoita siirappi-vesi ja voitele tällä leivät päältä paiston puolessa välissä, kun alennat paistolämpötilan.
- Anna leipien jäähtyä vuoassa kunnolla ennen kumoamista. Säilytä saaristolaisleivät valmistamisen jälkeen hyvin pakattuna huoneenlämmössä, sillä ne ovat parhaimmillaan parin päivän päästä valmistamisesta.