Joulun trendiherkku: “porkkala”

Joulun trendiherkku: “porkkala”

Mausteet ovat sitten ihme juttu! Kylmäsavulohi, tämä joulun perinteinen juhlaherkku taipuu myös kasvisversioksi, kiitos savuaromin sekä tillin. “Porkkala” on aivan omintakeinen makuelämys, ja mikä parasta, sen tekemisessä ei kauan nokka tuhise. Tästä ruokaihmeestä on tullut lyhyen ajan sisällä legendaarinen. Kokeile vaikka itse!

Vegaaninen kylmäsavulohi porkkanasta 

4 annosta, valmistusaika 1 h 45 min + marinoituminen 1–2 vuorokautta

4 isoa porkkanaa

1 paketti karkeaa merisuolaa

Marinadi:

2 tl nestemäistä savuaromia

1 tl valkoviinietikkaa

1 rkl rypsiöljyä

Lisäksi:

sitruunanmehua

tuoretta tilliä

  1. Laita uuni lämpenemään 190 asteeseen.
  2. Täytä uunivuoan pohja merisuolalla. Pese porkkanat, mutta älä kuori niitä vielä. Asettele porkkanat rivistöön sen päälle, ja peitä ne kokonaan suolalla.
  3. Kypsennä porkkanat uunissa 1 tunti ja 30 minuuttia.
  4. Ota pois uunista ja riko suolakuori. Rapsuta turhat suolat varovaisesti pois.
  5. Kuori porkkanat, helpoiten tämä hoituu kun teet porkkanaan pitkittäisviillon ja kuorit sitä pyöritellen. Ole tässä tarkkana (kuin porkkana).
  6. Suikaloi sitten porkkanat esimerkiksi juustohöylällä.
  7. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja uita siinä porkkanasuikaleita.
  8. Laita viipaleet tiiviisti suljettuun rasiaan jääkaappiin ja anna maustua 1-2 päivää.
  9. Tarjoile “porkkala” vegaanisen tuorejuuston sekä saaristolaisleivän päällä. Sitruunanmehu, tilli sekä pippuri antavat ihanaa lisämakua!

(Resepti löytyi P.S. Olen vegaani -youtubekanavalta, tsekkaa video tästä linkistä)

Maukasta joulunodotusta!

Kuva: Maarika Korhonen