Helppo ja nopea seitan

Helppo ja nopea seitan

Hyvin tehty seitan lyö ällikällä – koostumus on lihaisa ja maku on kerrassaan herkullinen. Monesti seitanin valmistamisesta tulee jotenkin vaivalloinen mielikuva, mutta tällä reseptillä se onnistuu n. tunnissa! Ei kannata säikähtää pitkää ainesosalistaa, valmistaminen on siitä huolimatta todella näppärää. Mausteita voi toki vaihdella omien mieltymysten mukaan, mutta kannattaa kuitenkin muistaa että seitan tarvitsee reilusti mausteita. Tämä on mainio ympäristöystävällisempi vaihtoehto kinkulle joulupöytään ja myös arkiruoaksi.
Alkuperäinen resepti: http://www.soppa365.fi/resepti/19513/itse-tehty-seitan/

Seitan
Keitinliemi
2 l vettä
1 rkl merisuolaa
2 hienonnettua chiliä
2 rkl raastettua inkivääriä
2 laakerinlehteä
1 tl kokonaisia mustapippureita

Taikina
3 dl gluteenijauhoja
1 dl mantelijauhoja
1/2 dl hienonnettua ruohosipulia tai persiljaa
1 tl merisuolaa
1 tl garam masalaa tai savupaprikaa
2 1/2 dl kylmää vettä

Grillikastike
1 dl soijakastiketta
3 rkl seesamöljyä
1 hienonnettu chili
1 tl sokeria

  1. Mittaa liemen ainekset kattilaan kiehumaan.
  2. Yhdistä taikinan ainekset kulhossa ja lisää vettä vähitellen, kunnes taikina on tiivistä. Vaivaa taikinaa pari minuuttia, jotta siitä tulee kimmoisaa. Muotoile taikina paistin muotoiseksi kimpaleeksi.
  3. Lisää seitanpala kiehuvaan liemeen ja katso, että neste peittää sen. Keitä kypsäksi, noin 30 minuuttia.
  4. Leikkaa seitan 1 cm:n paksuisiksi pihveiksi.
  5. Yhdistä grillikastikkeen ainekset kulhossa ja pyörittele seitan kastikkeessa. Grillaa, savusta tai paista seitan öljyssä paistinpannussa parissa erässä, kunnes se on saanut väriä.
  6. Tarjoa esimerkiksi perunoiden kanssa.

Seitania voi käyttää myös muissa ruoissa lihan tilalla, vaikkapa hampurilaispihveinä esimerkiksi kimchin kanssa.

Vinkki: Jos teet seitanin etukäteen, säilytä se grillikastikkeessa jääkaapissa. Seitan säilyy 5 päivää.

vegaaninenpikkujouluimg_6860