Video: Kasvisruoka & ravinto

Video: Kasvisruoka & ravinto

Ruokaa, ruokaa ja vähän lisää ruokaa, netissä, sanomalehdissä sekä mainoksissa. Uusia ruokatrendejä nousee pinnalle erilaisina ajankohtina ja otsikoihin ovat ilmestyneet jopa sipsikaljavegaanit.  Ruokavalioiden terveysvaikutuksista esiintyy monenlaisia väitteitä, joista vain osa on totta. Toisia väitteitä perustellaan järjellä, toisia mututuntumalla.

Haastattelukolmikko lähti selvittämään, millaisia vaikutuksia #vähemmänlihaa –ruokavaliolla, tai kokonaan lihan poisjättämisellä, voi olla terveyteen. Voiko ilman lihaa selvitä hengissä? Kolmikko otti yhteyttä Vegaaniliiton ravitsemusvastaavaan Lotta Pelkoseen, TtM, ja sopi tapaamisen Helsingin Katri Valan puistoon käsissään liuta kysymyksiä, joihin he janosivat saada vastauksia.

Mikä on vegaani?

”Vegaani on sellainen kasvissyöjä, joka käyttää ainoastaan kasvikunnan tuotteita ruokavaliossaan. Eli esimerkiksi täysjyväviljaa, palkokasveja, kasviksia, hedelmiä, marjoja, siemeniä, pähkinöitä ja vastaavia. Eli mitään eläinperäistä siinä ruokavaliossa sitten ole.”

Mitä kasvissyöjän tulee ottaa huomioon?

”Tietenkin riippuu vähän siitä, minkä tyyppinen kasvissyöjä on. Eli mitä enemmän niitä eläinkunnan tuotteita jätetään pois ruokavaliosta, niin sitä enemmän täytyy ottaa selvää siitä, että millä niitä korvataan. Eli kun vegaani on sellainen, joka ei käytä mitään eläinkunnasta peräisin olevaa niin saa sitten aika hyvin miettiä, mistä saadaan ne ravinteet, joita sitten eläinkunnan tuotteista on aikaisemmin saatu. Riippuu siis ruokavaliosta tosi paljon.”

Mitä ihmisen tulee huomioida, muuttaessaan ruokavaliotaan kasvipainotteisemmaksi?

”Riippuu siitä, mitä jätetään ruokavaliosta pois. Perusasiat kannattaa opiskella, nykyään on todella paljon tietoa siitä, miten kasvispainotteisemman ruokavalio koostetaan. Oman valinnan mukaan, mitä kaikkia eläinkunnan tuotteita jätetään pois, niin selvittää, millä ne täytyy korvata ja mistä saa ne vastaavat ravinteet.”

Saako kaikkia ravintoaineita kasviksista?

”Kaikkia ei saa, muutama asia täytyy huomioida. Jos mietitään vegaaniruokavaliota, niin B12-vitamiini on sellainen vitamiini, jota saadaan ainoastaan eläinkunnan tuotteista.  Vegaanien täytyy se B12-vitamiini saada jostain muualta, eli käytännössä ravintolisästä tai täydennetyistä elintarvikkeista.  Jos on kasvispainotteinen sekasyöjä, joka käyttää kuitenkin hyvin vähän eläinkunnan tuotteita, niin silloin B12 vitamiinilisä voi olla tarpeen.

Toinen juttu on tietenkin D-vitamiini. D-vitamiinia harva sekasyöjäkään saa ruokavaliostaan riittävästi eli se kannattaa myös ravintolisänä ottaa. Ja monissa suosituksissa sanotaan, että jodi on sellainen, joka vegaanin täytyisi ottaa ravintolisästä, sillä sitä nyt harvassa kasvikunnan lähteessä on.”

Mistä ihminen saa proteiinia?

”Jos ruokavalioon sisältyy kalaa, kanaa, kananmunia tai maitoa, niin ne toimivat proteiinin lähteinä. Jos syö kasvispainotteisemmin, niin proteiinia saadaan palkokasveista, kuten linsseistä ja herneistä, pavuista, siemenistä, pähkinöistä ja täysjyväviljasta.”

Mistä saa rautaa?

”Vegaanin ruokavaliossa rautaa saadaan esimerkiksi palkokasveista, linssit etenkin ovat hyviä raudanlähteitä. Myös täysjyvävilja, pähkinät, siemenet lukeutuvat tällaisiin aineisiin. Kasviperäinen rauta imeytyy huonommin kuin eläinperäinen, eli C-vitamiini tehostaa kasviperäisen raudan imeytymistä. C-vitamiinia kannattaa aterioilla ottaa esimerkiksi appelsiineista tai mansikoista tai kiivistä, jotka sisältävät C-vitamiinia.”

Mistä saa kalsiumia?

”Mikäli käyttää maitotuotteita niin niistä ihminen saa kalsiumia. Vegaaniruokavaliolla esimerkiksi kalsiumillatäydennetyt elintarvikkeet kuten vaikka soijamaito, jossa on kalsiumia tai kauramaito. Myös tummanvihreät lehtivihannekset sisältävät kalsiumia, mutta myös seesaminsiemenet ja mantelit sisältää sitä.”

Mistä näläntunne johtuu kasvispainotteisessa ruokavaliossa?

”Jos kokee näläntunnetta kasvispainotteisella ruokavaliolla, niin se voi johtua siitä, että energiansaanti on liian pientä. Eli kannattaa syödä oman energiantarvetta vastaavasti. Toki silloin kun aletaan syödä kasvispainotteisemmin, niin kannattaa ottaa huomioon se, että perinteinen kasvisruokavalio sisältää vähemmän energiaa, mitä eläinperäinen. Eli saa syödä suurempia annoksia. Myös se, jos proteiinia tai rasvaa saa liian vähän ruokavaliosta, niin se voi näläntunnetta aiheuttaa. Myös säännöllinen syöminen vie näläntunnetta pois.”

Onko kasvissyönnillä terveydellisiä hyötyjä?

”Vegaani ja kasvisruokavalioihin liittyy merkittäviä terveysetuja. Heillä esiintyy vähemmän kakkostyypin diabetesta, tiettyjä syöpätyyppejä, korkeaa verenpainetta tai korkeaa kolesterolia. Nämä kaikki ovat Suomessa aika isoja terveysongelmia. Jos ryhtyy kasvissyöjäksi niin voi olla, että jos ruokavalio on oikein koostettu ruokavalio ja elää muutenkin terveellisesti niin se on aikamoinen terveysteko.”

Onko kasvissyönnillä terveydellisiä haittoja?

”Voi olla, jos ruokavalio on koostettu väärin. Esimerkiksi jos ei huolehdi B12, jodin tai D-vitamiinin saannista niin terveysongelmia voi ilmetä. Jos elää pelkästään sipsikaljavegaanipitsa -ruokavaliolla niin toki sekin voi olla sellainen, ettei kaikkia ravinteita saa.  Vegaaniruokavalio on terveellinen ruokavalio, kunhan sen vain koostaa oikein.”

Sopiiko kasvisruokavalio kaikille, kuten esimerkiksi lapsille, odottaville äideille tai urheilijoille?

”Kasvisruokavalio soveltuu aivan kaikille. Se on siis terveellinen ja turvallinen kaikissa ikävaiheissa, mikä on tunnistettu asia. Kuka tahansa voi ryhtyä vegaaniksi!”

Fanny