Saako lihaa syödä?
“Ruokavalinnat ovat arjen pieniä tekoja, joita teemme lähes huomaamattamme. Ruokavalinnoillamme on kuitenkin suuri merkitys globaalisti, sillä ruuantuotantoon käytetään valtavasti luonnonvaroja.
Ruoantuotanto aiheuttaa noin 20 prosenttia ilmastovaikutuksista ja vastaa 70 prosentista globaalista veden kulutuksesta. Se on ylivoimaisesti suurin maankäytön muoto, noin 1/3 tuottavasta maa-alasta on maatalouden käytössä. Sekä suoraan että välillisten vaikutusten kautta ruoantuotanto on myös suurimpia uhkia luonnon monimuotoisuudelle.
Selkeästi suurin osuus ruoan ympäristövaikutuksista liittyy eläinperäisen ruoan tuotantoon. Lihan, kananmunien ja maitotuotteiden tuotantoon tarvitaan aina myös kasvikunnan tuotteiden kasvatusta rehua varten, joten eläinperäisillä tuotteilla on lähes poikkeuksetta suuremmat ympäristövaikutukset kasviperäisiin tuotteisiin verrattuna.
Lihantuotanto aiheuttaa kasvituotantoa enemmän hiilidioksidipäästöjä, vesistön pilaantumista ja luonnon monimuotoisuuden hupenemista. Eläinperäisten tuotteiden käytön nopea kasvu on suurentanut näitä ongelmia entisestään. Nykyään maatalousmaasta vähintään 70 prosenttia käytetään lihan ja muun eläinperäisen ruoan tuotantoon.
Helpoin yksittäinen tapa vähentää ruokavalionsa vaikutuksia ympäristöön on siis vähentää lihan määrää ruokavaliossaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että lihaa ei saisi syödä. Kysymys on ennemminkin siitä, minkälaista ja kuinka paljon lihaa syömme. Ympäristön ystävä panostaa lihan kulutuksessaan määrän sijaan laatuun ja suosii esimerkiksi luonnonlaidunlihaa ja luomua. WWF:n syksyllä julkaistava lihaopas arvioi lihantuotannon vastuullisuutta ja tarjoaa työkalun kuluttajille, jotka ovat valmiita tekemään ympäristön kannalta parempia valintoja ruokaostoksillaan.
Lihan määrää voi vähentää ruokavaliostaan vähitellen. Jollekin muutos voi olla esimerkiksi se, että korvaa osan jauhelihasta härkäpapurouheella. Toiselle kyse on niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin kasvisvaihtoehdon valitseminen lounaalla, tai kasvisruokapäivän kokeileminen. Myös lähivesien kalat ovat oiva vaihtoehto. WWF:n kalaopas auttaa tekemään vastuullisia valintoja kalatiskillä.”
Teksti: http://kuluttaja.fi/arjen-ekoilua/saako-lihaa-syödä/
Stella Höynälänmaa
Projektikoordinaattori | Ekologinen jalanjälki
WWF Suomi