Mona af Forselles / Proteiinimyytti

Mona af Forselles on 20-vuotias kestävyysjuoksija. Vantaalta Jyväskylään kauppatieteiden opintojen perässä muuttanut Mona on harrastanut viisi vuotta kestävyysjuoksua. Sitä ennen hän pelasi pitkään jalkapalloa, kunnes syttyi kipinä uuteen lajiin. Mona keskittyy nyt potentiaaliinsa kestävyysjuoksussa.“En ymmärrä, kun sanotaan, että kasvisruoka ei riittäisi urheilijalle. Olokin on aina energisempi.”

Mona af Forselles

MINKÄLAISTA RUOKAVALIOTA NOUDATAT?

Oon syönyt nyt ehkä noin kuusi vuotta kasvispainotteisesti. Pääosin lihattomasti, mutta en ole kokonaan kasvissyöjä. Käytän kananmunia ja satunnaisesti kalaa tai kanaa. Maitotuotteita en käytä melkein ollenkaan ja kun saan valita, valitsen usein kasvisruuan.


SUOSIKKIPROTEIININLÄHTEESI? MITÄ YLEENSÄ SYÖT?

Lemppareita on nyhtökaura, tofu ja tempeh, mutta mä syön kyl kaikenlaista kasvisruokaa. Soijarouhekin menee, mutta se ei ole ihan yhtä hyvää. Niin ja Beanit myös!

Syön suunnilleen viisi kertaa päivässä. Aamupalaksi smoothie, granolaa tai muuta vastaavaa. Sen kanssa juon kahvia ja yleisesti paljon vettä. Niiden lisäksi saattaa olla vielä teetäkin. Juon aika paljon aamuisin. Aamupalan jälkeen meen treenaamaan tai kouluun.

Lounas on yleensä tosi runsas. Syön sen yleensä yliopistoruokalassa sen mukaan, mitä kasvisruokaa siellä on tarjolla. Aikalailla lautasmallin mukaan otan sitä. Välipalaksi leipää, proteiinipatukkaa, soija- tai kaurajugurtteja. Päivällinen on aika samantyyppinen kuin lounas, mut ite tehty: salaattii tai lämmintä ruokaa, jossa kasvisproteiinii tai kalaa. Iltapalaksi syön puuroo. Herkuista mun lempparia on raakasuklaat.


ALOITKO MUUTTAMAAN RUOKAVALIOTASI URHEILU-URAN AIKANA VAI OLetko aina noudattanut samanlaista ruokavaliota? MIKÄ SAI SINUT MUUTTAMAAN TOTTUMUKSIASI?

Ei se ole aina ollut samanlainen. Yläasteella kasiluokalla päätin olla tammikuun syömättä punaista lihaa, kun kavereilla oli karkkilakko. Sen jälkeen en halunnut syödä sitä enää uudelleen. Kotona kokattiin paljon kanaa, niin kyllästyin sit siihenkin. Yleisesti kasvisruoat on hyvii ja sulaa helpommin.

Sanoisin, että terveyssyistä syön kasvispainotteisesti, mutta tottakai ajattelen myös ympäristöpuolia. Nykyään ne on korostunut enemmän, mutta tuntuu, että koulussa niistä tiedotettiin huonosti. Olen myös eläinrakas, mulla on oma koira.


Kestikö uuden ruokavalion oppimisessa kauan? Täytyikö sinun oppia jotain uutta?

Ei kauheesti, mut ennen söin paljon maitorahkoja. Nekin oon nyt korvannut soija- ja kauravaihtoehdoilla. Perinteisissä pavuissa ja soijarouheessa on ollut opettelemista, mutta nyhtökaurat ja tofut on tosi helppoja, kun ne voi vaan heittää nopeesti pannulle. Kasvisproteiineilla pääsee myös helpommalla kuin kanan kokkaamisella, kun ei tarvii huolehtii kypsyydestä. Kasvisruoat tulee nopeesti kokkailtuu.Miten joukkuekaverit, kaverit tai läheiset ovat suhtautuneet ruokavalioosi?

Onhan tietty tullu näitä, että ”ei kasvisruoka riitä, kun ei siitä saa tarpeeks energiaa ja proteiinia”. Varsinkin vanhemmilla ihmisillä on tällaisia uskomuksia, ja no, kauhee sanoo, mutta usein miehillä. Esimerkiksi mun isä sanoo, että kasvisruoka ei maistu miltään ja sen takii haluu syödä aina lihaa.

Tosi moni mun kaverikin syö paljon kasvisruokaa ja on kiinnostuneita.


Koetko lihan vähentämisestä olevan hyötyä?

Joo. Kasvisruoka sulaa paljon paremmin. Jos oon syöny kanaruokaa reilummin, niin pitää oottaa useempi tunti, että voin lähtee treenaa. Kasvisruoka sopii myös paremmin mun herkälle vatsalle. Tuntuu myös, että saan enemmän proteiinia syömällä kasvisruokaa. En ymmärrä, kun sanotaan, että kasvisruoka ei riittäisi urheilijalle. Olokin on aina energisempi.


KÄYTÄTKÖ LISÄRAVINTEITA KUTEN B12-VITAMIINIA JA RAUTALISIÄ?

No juu. Syön monivitamiinilisää, jossa on B6- ja B12-vitamiinia. Tällä hetkellä syön myös rautaa, sillä joskus oli arvot alakanttiin. B12 on tärkeää, mulla oli joskus siitäkin puutetta.


Onko sinulla vinkkejä nuorille urheilijoille, jotka haluaisivat muuttaa ruokavaliotaan kasvipainotteisemmaksi?

Pitäkää huoli, että kun jätätte lihan pois niin korvaatte sen myös jollain, niin pysyy ateriat tasapainosina. Muistakaa syödä mahdollisimman monipuolisesti, ettei vain yhtä kasviproteiinin lähdettä, vaan eri lähteistä sitä proteiinia. Syö tarpeeksi, se on tärkee vinkki.

Sekin on hyvä, että vaihtaa vain vähän kasvisruokaan. Silläkin pääsis jo pitkälle, että suurin osa vähentäis lihaa, eikä se menis niin, että on vain pari absoluuttista tyyppii. Aloittaa vaikka yhdellä kasvisruokapäivällä viikossa. Sekin on jotain.

INSPIROIDU MONAN TARINASTA JA OTA TESTIIN SEURAAVA RESEPTI!

Kvinoasalaatti pannumarinoidulla Jalotofulla

Tässä salaatissa on kvinoan lisäksi pannumarinoitua Jalotofua, joten se on täydellisen ruokaisa urheilijan vegeherkku. Salaatissa on sattumina paahdettuja cashewpähkinöitä, granaattiomenansiemeniä ja kuivattuja karpaloita. Pakkaa ruokaisa annos mukaan tai nauti ajoissa ennen urheilusuoritustaJatka proteiinimyytin murtamista lukemalla lisää toisista urheilijoista kampanjasivullamme!