Aito saaristolaisleipä
Saaristolaisleipä
Tässä sukuresepti tummaan ja maukkaaseen saaristolaisleipään.
Ainekset
(noin 3 pienehköä leipää, riippuen vuoan koosta)
1 l appelsiinimehua
3 dl ruisjauhoja (hienojakoista)
3 dl vehnäleseitä
3 dl tuoppimaltaita rouhittuna
2 palaa tuorehiivaa
2 dl siirappia (+ vajaa 1 dl voiteluun)
1 rkl suolaa
10-13 dl vehnäjauhoa
Valmistus (yli 3 h)
- Murenna hiivaa kädenlämpöiseen appelsiini mehuun isoon astiaan
- Lisää sitten kaikki aineet ja sekoita
- Anna taikinan nousta 1 ½ tuntia
- Kaada leipävuokiin
- Anna leipien olla uunissa 200 asteessa tunti
- Sivele leipien pinnat siirappivesiliuoksella
- Paista vielä vajaa yksi tunti, pienennä lämpöä tarvittaessa
-Kata