Linda Ruutu & Emmaliina Tulkki / Proteiinimyytti

Linda Ruutu on 30-vuotias HJK:ssa jalkapalloa pelaava keskikenttäpelaaja. Hän toimii myös Punainen kortti rasismille -hankkeen projektipäällikkönä. Lindalle on kertynyt paljon merkityksellisiä hetkiä urheilu-uran aikana, mutta hän muistelee mielellään viime vuoden syksyn peliä, jossa he varmistivat mestaruuden HJK:lle. Pelissä oli paljon katsojia, joukkueessa oli tosi hyvä fiilis ja peli voitettiin 3-0 hyvällä esityksellä. 

Emmaliina Tulkki on 20-vuotias HJK:n keskikenttäpelaaja ja hyökkääjä. Emmaliina valmistui juuri lukiosta ja aloitti työt HJK:n iltapäiväkerhossa. Isoin hetki hänen urallaan on ollut se, kun hän pääsi pelaamaan ja voittamaan mestaruuden Ruotsissa 17-vuotiaana.



“Haluaisin vielä sanoa, että ihmisten ruokavalinnoilla todella on iso merkitys ilmastonmuutokseen ja eettisiin kysymyksiin, kun kaikki teot lasketaan yhteen. Sillä on oikeasti väliä, mitä me syödään: sekä omien kroppiemme kannalta että laajemmin.”

Linda Ruutu

Millaista ruokavaliota noudatatte ja mikä sai teidät vähentämään lihankulutusta tai luopumaan kokonaan lihasta tai eläinkunnan tuotteista? Koetteko kasvipainotteisesta ruokavaliosta olevan hyötyä jalkapallossa?

Linda: Joitakin vuosia sitten aloin vähentää punaista lihaa ja huomasin sen, että jos esimerkiksi lounaalla oli syönyt punaista lihaa, oli illan treeneissä aika raskas olo. Siitä se oikeastaan lähti, ja sitten alkoi tulla enemmän keskustelua ruuan ilmastovaikutuksista ja eettisistä syistä. Kaikkien näiden terveys-, ilmasto- ja eettisten syiden kombona oon vähentänyt kaikkia eläinkunnan tuotteita paljon. En ole täysin kasvissyöjä, mutta moni ateria viikossa on täysin vegaaninen. Kalaa tulee käytettyä, mutta lihaa syön tosi harvoin. Olen ottanut itselleni asenteen, etten ole kategorisesti rajannut mitään pois, mutta vuosien varrella olen pohtinut asioita enemmän ja enemmän, ja näin kaikki eläinkunnan tuotteet ovat pikkuhiljaa vähentyneet ruokavaliostani.

Emmaliina: Olen ollut noin puolitoista vuotta ilman punaista lihaa, mutta kanaa ja kalaa tulee välillä syötyä. Mulla tää lähti siitä, että oon lukenut paljon ilmastonmuutoksesta ja tosi moni kaveri on vegaani, joten halusin kokeilla itsekin. Tuntuu, että kasvipainotteinen ruokavalioni on pitänyt virkeämpänä. 

Linda: Joo, oon samaa mieltä! Itsekin tunnistan sen, että on jotenkin freesimpi olo kropassa. Ja jos joskus harvoin tulee syötyä lihaa, huomaa sen, että sitä tulee syötyä kerrallaan paljon vähemmän kuin niinä aikoina, kun lihaa söi enemmän. Ja jotenkin huomaa myös sen, että siitä pienestäkin määrästä lihaa tulee nykyään raskas olo. Kroppani kyllä tuntee kasvipainotteisen ruokavalion hyödyn.


Suosikkikasviproteiininlähteenne?

Linda: Käytän aika monipuolisesti eri kasviproteiininlähteitä ja testailen erilaisia. Onneksi niitä onkin nykyään paljon monenlaisia tarjolla ja hyvin saatavilla! Kasviproteiininlähteiden kanssa on tosi hyvä tilanne verrattuna ihan muutamankin vuoden taakse. Jos yksi suosikki pitää valita, niin tofu on sellainen, jota tulee käytettyä tosi paljon. Tofu on niin monipuolinen ja on kiva kun sen voi maustaa just niin kuin haluaa ja kypsentää eri tavoilla, joten se sopii oikeastaan melkein kaikkeen.

Emmaliina: Mulla on kanssa tofu, kun tykkään aika paljon tulisesta ruuasta ja se on hyvää.


Miten joukkuekaverit tai valmentajat ovat suhtautuneet ruokavalioonne?

Linda: Meidän jengissä niin moni on kasvispainotteinen, että suhtautuminen on sitä että vaihdellaan keskenään kasvisreseptivinkkejä. En ole itse ainakaan törmännyt mihinkään negatiiviseen suhtautumiseen.

Emmaliina: Aika lailla samoja kokemuksia. Jotkut miespuoliset kaverit ovat tosin joskus saattaneet haukkua jotakin vegaaniruokaa.



Onko sinulla vinkkejä nuorille urheilijoille tai liikkujille, jotka haluaisivat muuttaa ruokavaliotaan kasvipainotteisemmaksi? Käytätkö itse lisäravinteita, kuten B12-vitamiinia?

Linda: Kannattaa miettiä, mikä toimii itselle parhaiten. Joillekin ehdotonkin kategorisointi toimii, mutta joillekin toimii paremmin se, että pikkuhiljaa lisää kasviperäisiä tuotteita ruokavalioon ja sitten vain testailee niitä rohkeasti. Koska syön kuitenkin kalaa säännöllisesti, en ole kokenut esimerkiksi B12-vitamiinia itselleni tarpeelliseksi.

Emmaliina: Ei paljoa lisättävää. Ehkä just se, että voi vaikka ensin kokeilla pari viikkoa kokonaan vegaanina tai kasvispainotteisena ja sitten katsoa miltä se tuntuu. Syön itse lisänä B12-vitamiinia.


Minkälaista kehitystä toivotte tapahtuvan liittyen ruokavalion kannalta kestävämpään urheilukulttuuriin?

Linda: Mututuntumalla voisi kuvitella, että Helsingissä keskustelu on vähän edellä verrattuna vaikka pienempiin paikkakuntiin. Meillä joukkueessa ja seurassa kasvipainotteinen ruokavalio ei ole oikeastaan mikään asia enää ja siihen suuntaan sitä tietenkin toivoisikin, että se olisi neutraali asia. Tässä auttaa se, kun urheilussa hyödynnetään muutenkin paljon ravintoterapeutteja. Ehkä toivoisi eniten niin päin, että ei miellettäisi, että lihansyönti on se normaali tai erikseen pitäisi mainita, jos on kasvissyöjä. Eli sellaista normien haastamista ylipäänsä. 

Emmaliina: Oon ajatellut just niin, että on ihailtavaa, jos urheilija on kasvissyöjä ja sitä tietty toivoisikin.

Linda: Haluaisin vielä sanoa, että ihmisten ruokavalinnoilla todella on iso merkitys ilmastonmuutokseen ja eettisiin kysymyksiin, kun kaikki teot lasketaan yhteen. Sillä on oikeasti väliä, mitä me syödään: sekä omien kroppiemme kannalta että laajemmin. Haluaisin yleisesti kannustaa ihmisiä ajattelemaan noita teemoja ja saada oikeasti miettimään, mikä on itselle tärkeää. Tärkeää olisi uskaltaa kyseenalaistaa se, että lihansyönti on automaatio.

Emmaliina: Komppaan! Ei mitään lisättävää.





INSPIROIDU LINDAN JA EMMALIINAN TARINASTA JA OTA TESTIIN SEURAAVA RESEPTI!

Jalotofu Paahtopala Curry Hot Pot

Proteiinipitoinen punainen thai-curry tofulla on helppo ja nopea valmistaa: lisää vain mausteet, uudet Jalotofu Paahtopalat, kookoskerma, kypsennä ja nauti riisin kanssa



Jatka proteiinimyytin murtamista lukemalla lisää toisista urheilijoista kampanjasivullamme!