JOULUKALENTERI: LUUKKU 16.

JOULUKALENTERI: LUUKKU 16.

Vegaaniset piparkakut

 

Pipareiden tekeminen kuuluu monen jouluperinteisiin. Taikinan valmistaminen on yllättävän helppoa – jopa vegaanisena! Näin todetaan menaiset -lehden verkkosivustolla löytyvän piparitaikina -reseptin yhteydessä. Haluammekin jakaa tämän ohjeen myös Vaikuta syömällä -sivustolla, sillä ohje on simppeli, taikina-ainekset löytyvät tavallisesta ruokakaupasta ja lopputulos maistuvin mahdollinen!

 

Valmistusaika: 30 min, lisäksi taikinan tulee vetäytyä yön yli. Paistoon ja leipomiseen noin 1 tunti.

5 pellilliseen tarvitset:

2 dl tummaa siirappia

2 dl sokeria

250 g margariinia, esimerkiksi tummansinistä Keijua

3 tl piparkakkumaustetta

2 dl kaurakermaa

2 dl ruisjauhoja

1 tl soodaa

1 tl leivinjauhetta

10 dl vehnäjauhoja

 

  1. Mittaa kattilaan siirappi, sokeri, margariini ja piparkakkumauste. Kuumenna kiehuvaksi ja anna maustua miedolla lämmöllä viisi minuuttia. Sekoittele samalla.
  2. Jäähdytä hieman ja lisää kaurakerma. Mittaa ruisjauhot kattilaan. Sekoita sooda ja leivinjauhe vehnäjauhojen kanssa ja lisää seos muuhun taikinaan pikkuhiljaa.
  3. Kumoa taikina kelmun päälle ja pakkaa jääkaappiin vetäytymään yön yli.
  4. Ota taikina huoneenlämpöön n. tunti ennen leipomista. Kauli taikina jauhotetulla alustalla kahden millin paksuiseksi levyksi. Painele muotilla kuviot ja nosta piparit pellille.
  5. Paista 200 asteisessa uunissa noin 5 minuuttia. Piparit palavat herkästi, joten pidä niitä silmällä!

 

Psst! Mikäli taikinan tekeminen itse ei houkuttele, valmiita vegaanisia piparitaikinoita löytyy ainakin merkeiltä Fria, Jouluaitta, Kymppi, Moilas ja Myllyn Paras. Lista ruokakaupoista saatavista vegaanisista joulutuotteista löytyy osoitteesta vegaanituotteet.net!