13 myyttiä ja väitettä kasvissyönnistä

13 myyttiä ja väitettä kasvissyönnistä

13 myyttiä ja väitettä kasvissyönnistä

Tämä juttu käsittelee myyttejä ja väitteitä koskien niin vegetaristeja kuin vegaanejakin. Vegetaristit eli tuttavallisemmin kasvissyöjät syövät usein maitotuotteita ja kananmunia, jotkut myös jopa kalaa. Vegaanit, jotka voidaan luetella myös kasvissyöjiksi, eivät syö mitään eläinperäisiä tuotteita.

1.Kasvissyönti on kallista

Erikoistuotteet kuten tofu ja seitan voivat olla kalliita, lisäksi eri merkeillä voi olla merkitystä myös esimerkiksi soija-, riisi- tai kaurajuoman hintaa tarkastellessa.  Kasvisruokaa voi kuitenkin tehdä opiskelijabudjettia venyttämättä, sillä esimerkiksi tavallisesta ruokakaupasta saatava soijarouhe ja herneet ovat halpoja. Myös etnisten kauppojen hinnat voivat olla alempana esimerkiksi tofua metsästäessä. Rahaa saa tuhlattua niin kasvis- kuin sekaruokavaliossa.

2.Kasvissyöjä ei saa tarpeeksi proteiinia

Proteiinia saa muistakin tuotteista kuin liha- tai maitotuotteista. Sitä saa muun muassa herneistä, linsseistä, soijasta, viljasta, pähkinöistä, siemenistä ja markkinoille tulossa olevasta nyhtökaurasta. Soijasta aikuinen saa tarvittavia aminohappoja, joita keho ei pysty yksinään tuottamaan. Muita proteiininlähteitä, kuten linssejä ja pähkinöitä tulee yhdistellä, jotta monipuolinen tarvittavien aminohappojen saanti on varmaa.

3.Kasvissyöjät eivät saa kaikkia ravintoaineita

Ainoa ravintoaine, jota ainakaan vegaani ei ruokavaliostaan saa on B12. Se tulee sisällyttää ruokavalioon purkista. Talvisin kasvissyöjä saa D-vitamiinia muiden ihmisten tavoin purkista tai tuotteista, joihin sitä on lisätty. Metsäsienetkin sisältävät D-vitamiinia. Raudasta tai kalsiumista ei tarvitse huolehtia, kunhan koostaa lautaselleen monipuolisen aterian. Rautaa saa muun muassa tummista kasviksista kuten nokkosesta ja persiljasta, mutta myös ruisleivästä ja pavuista. Myös pinaatista, jota Kippari-Kalle syö, saa rautaa. Kalsiumia saa lukuisista lähteistä, kuten palkokasveista, viljasta, pähkinöistä, kaaleista ja nokkosesta.

4. Kananmunaa ei voi korvata leivonnassa

Ilman kananmunaa voi helposti leipoa. Kananmunan voi korvata esimerkiksi banaanilla, etikalla, kikhernejauholla, omenasoseella, Orgran No Egg –jauheella, silkkitofulla, soijajauholla tai –jogurtilla ja jopa vissyllä! Aina kananmunaa ei tarvitse edes korvata millään, sillä netti on pullollaan kananmunattomia ohjeita. Ja ei muuta kuin kokeilemaan!

5. Soijassa on estrogeeniä, joka voi olla haitaksi miehille

Soijaa on tutkittu paljon. Hamilton-Reevesin ja hänen kollegoidensa (2010) tekemän tutkimuksen mukaan soijalla ei ole vaikutuksia miesten lisääntymishormoneihin. Soija ei myöskään nosta estrogeenin tasoa ”The role of soy in vegetarian diets” –tutkimuksen mukaan (Messina 2010). Miesten ei näin ollen tarvitse kavahtaa soijan syömistä.

6.Ihmisen luontoon kuuluu syödä lihaa. Onhan ihmisellä surkastuneet kulmahampaat!

Jättimäisiä kulmahampaita löytyy carnivorien eli lihansyöjien lisäksi monilta herbivoreilta eli kasvinsyöjiltä, kuten gorillalta. Tämä ei siis suoraan kerro, mitä ihminen tai muu eläin syö ravinnokseen, tai mitä sen tulisi syödä.

7.Kasvissyönti on vaikeaa ja pelkkää luopumista

Se miten helppoa on omaksua uusia ruoka-aineksia tai ruokatottumuksia riippuu ihmisestä. Lihan vähentämiseen voi yksilö tarvita hieman tarkkaavaisuutta siitä, että syö monipuolisesti ja saa näin kaikki ravintoaineet. Muutos voi myös aiheuttaa huolta siitä: “Mitäs nyt syötäisiin?”

Kaiken kaikkiaan kasvissyönti on helpompaa kuin ennen eikä vaadi luopumista esimerkiksi juustosta. Kauppojen hyllyille on alkanut tulvia erilaisia ja vähän erikoisempiakin kasviperäisiä tuotteita, kuten Violifen juustoja tai Wheatyn makkaroita. Aikoinaan oma soijajuoma tuli tehdä itse, mutta nykyään kaupasta löytyy monia eri vaihtoehtoja riisijuomista kaurajuomiin, jopa suklaan ja vaniljan makuisina! Uusimpia ilmestyksiä kaupoissa ovat kasvispiirakat ja syksyllä 2016 nyhtökaura, jotka sopivat monille kasvissyönnistä kiinnostuneille.

8.Soijan syöminen on kuormittavampaa kuin lihan

Valtaosa soijasta, joka tuodaan Suomeen, ei mene kasvissyöjien suuhun vaan muiden eläinten, joita ihmiset syövät. Eli siis kun syö lihaa, osallistuu usein sitä kautta soijan kulutukseen. Huomionarvoista on myös se, että jos soijalla ruokittaisiin ihmiset suoraan, se ruokkisi enemmän ihmisiä kuin se, että soija syötetään ensin eläimelle ja sitä kautta vasta ihmiselle. Soijan kasvattaminen suoraan ihmisten käyttöön vaatii pienemmän maa-alan kuin soijan kasvattaminen muiden eläinten rehuksi.

9.Kasvissyöjät ovat laihoja/hippejä/terveysintoilijoita

Kuka tahansa voi olla kasvissyöjä, kuten esimerkiksi poliisi, lääkäri, kehonrakentaja, opiskelija tai laulaja. Jopa niin sanottu ”tosimies” voi olla kasvissyöjä, sillä eihän lautasen sisältö kerro miehisyydestä. Kasvissyönti ei ole ruokavalio, jonka tarkoituksena on olla terveellinen tai laihduttaa, mistä todisteena on esimerkiksi Sipsikaljavegaanit-Facebook-ryhmä. Kasvissyönnin kokeilemiselle tai aloittamiselle on olemassa monia syitä, kuten terveys, ympäristö, eläimet ja ihmisoikeudet.

10.Urheileminen kärsii kasvissyönnistä

Kasvisruoasta saa tarpeeksi energiaa, proteiinia ja ravintoaineita, kun syö tarpeeksi monipuolisesti. Ainoa, mitä kasvissyöjä ei saa ruoastaan on B12, jota on kuitenkin lisätty esimerkiksi joihinkin kasvipohjaisiin juomiin. Vegaaneja kehonrakentajiakin on runsaasti, mikä jo todistaa että kasvisruualla todella voi saada lihakset kasvamaan!

11.Kasvisruoka on tylsää ja pahaa

Harvalle kasvissyöjälle ruoka tarkoittaa salaatin ainaista puputtamista. Herkullisia ja maittavia reseptejä on Internet pullollaan ja uusien ruokien kokeileminen on kuin tutkimusmatka, jonka päässä siintää onnistumisen ilo. Voi aluksi olla hämmentävää ja ehkä jopa epäilyttävää, jos joku kertoo tehneensä esimerkiksi suklaakeksejä ilman maitoa tai kananmunia. Mutta suosittelen maistamaan ruokia, jotka on tehty hieman erikoisemmalta kuulostavalla reseptillä!

12.Kasvissyöjät vihaavat kasveja, siksi he haluavat tappaa ja syödä niitä. Kasveillakin on tunteet!

Kasvissyönti itse asiassa säästää kasvien henkiä enemmän kuin lihan syöminen. Ravinnoksi kasvatettava eläin kuten nauta syö monin verroin enemmän kasviksia kuin ihminen, joten lihan syöminen tappaa epäsuorasti kasveja enemmän kuin kasvissyönti. Tätä samaa argumenttia voi soveltaa myös siihen, että kasvien väitettyä kärsimystä voidaan minimoida kasvissyönnillä.

13.Lehmät tuottavat maitoa luonnostaan ja jos niitä ei lypsä, niiden utareisiin sattuu

Tämä myytti voi helposti nousta esiin puhuttaessa kasvissyönnistä. Kaikki nisäkkäät tuottavat maitoa saadessaan jälkeläisiä. Niin tekee myös lehmä. Lehmät synnyttävät vasikan vuosittain, jotta niiden maidontuotanto ei vähenisi. Lehmät on myös jalostettu niin, että ne tuottavat maitoa enemmän kuin vasikka tarvitsee. Kuitenkin vasikka vieroitetaan emostaan jo muutaman päivän sisällä.

Fanny Aapio
Vaikuta syömällä -tiimi

Lähteet:
Hamilton-Reeves, JM., Vazquez, G., Duval, SJ., Phipps, WR., Kurzer, MS., Messina, MJ., 2010. Clinical studies show no effects of soy protein or isoflavones on reproductive hormones in men: results of a meta-analysis. Fertility and sterility 94: 997-1007

Messina, M., Messina, V., 2010. The role of soy in vegetarian diets. Nutrients 2: 855-888