Vähentämällä lihan kulutusta voit jopa puolittaa ruoan ilmasto-kuorman

Vähentämällä lihan kulutusta voit jopa puolittaa ruoan ilmasto-kuorman

Tiesitkö, että valitsemalla lautasellesi oikeanlaista ruokaa, voit jopa puolittaa ruoan ilmastokuorman? Ruoasta aiheutuu noin viidesosa yksityisen kulutuksen ilmastovaikutuksista. Tehokkaimmin tämä onnistuu vähentämällä lihan määrää ja lisäämällä kasvisten osuutta. Alkutuotannon osuus ruoan ilmastovaikutuksista on selkeästi suurin (n. 60%) verrattuna esimerkiksi kuljetuksiin (n. 5%). Siispä kaukaakin tuodut kasviperäiset tuotteet ovat yleensä ekologisempia kuin lähellä tuotettu liha.

Kannattaa toki suosia myös kotimaisia kasviperäisiä vaihtoehtoja, kuten härkäpapua. Lihan voi korvata helposti esimerkiksi pavuilla, linsseillä ja pähkinöillä. Maitotuotteille löytyy myös laaja valikoima vaihtoehtoisia tuotteita, esimerkiksi kaurakermoja ja –jogurtteja. Tsekkaa reseptit-osio ja testaa maukkaat kasvisruokareseptimme!

Lähteet:

http://wwf.fi/mediabank/1882.pdf

https://www.luke.fi/uutiset/ruoan-ilmastovaikutuksia-voi-vahentaa-jopa-puoleen-ruokavalinnoilla/